Zalmolie

Zalmolie voor je hond en kat

Zalmolie wordt vaak in één adem genoemd met de gezondheid van onze huisdieren. Ook vanuit de humane geneeskunde weten we dat vette vis gezond is. Wat maakt nu dat zalmolie of visolie bijdraagt aan een gezond lichaam?

Zalmolie bevat meervoudig onverzadigde vetzuren Zalmolie is gezond omdat het meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. De vetzuren die hier met name worden bedoeld zijn de omega-3 en omega-6 vetzuren. Ook voor onze huisdieren dragen deze vetzuren bij aan de gezondheid.

Wat zijn nu omega-3 en omega-6 vetzuren?

  • Omega-3-vetzuren Omega-3-vetzuren zijn dus meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste omega-3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega-3-vetzuur. EPA en DHA staan bekend als visvetzuren.
  • ALA is een essentieel vetzuur, omdat het lichaam deze niet zelf kan maken. Je huisdier moet dit vetzuur dus via de voeding binnenkrijgen. Je hond of kat kan wel EPA en DHA zelf maken uit ALA. Dit levert echter maar een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Het is efficiënter om deze visvetzuren via de voeding of een supplement (bijvoorbeeld dus zalmolie) binnen te krijgen.

Omega-6-vetzuren

Ook omega-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega-6-vetzuur is linolzuur. Dit zit in plantaardige oliën. Het lichaam kan dit niet zelf maken en daarmee is het een essentieel vetzuur. Andere omega-6-vetzuren zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). AA kan het lichaam zelf maken uit linolzuur. AA zit ook in eieren, gevogelte, orgaanvlees en dus vis.

Wat zijn nu de gezondheidseffecten van omega-3 en omega-6 vetzuren?

  • Omega-3-vetzuren
  • Omega-3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem. Vooral de ontstekingsreacties in de huid, nieren en gewrichten worden geremd. In de gewrichten zien we dat EPA de ontstekingsreacties remt die opspelen bij osteoartritis en ook het enzym remt dat verantwoordelijk is voor de afbraak van het gewrichtskraakbeen. EPA heeft ook een ondersteunende werking op hart- en bloedvaten en remt de afname van de nierfunctie bij katten met chronisch nierfalen. Daarnaast kunnen omega-3-vetzuren ondersteunen bij dieren met huid- en vachtproblemen en allergieën. Ook is bekend dat deze vetzuren (en dan met name DHA) een positief effect hebben op zenuwcellen en dus bijdragen aan de gezondheid van het zenuwstelsel, waaronder de hersenen.

  • Omega-6-vetzuren
  • Omega-6-vetzuren hebben ook een positief effect op de gezondheid. Het remt de aanmaak van cholesterol en het versterkt het afweersysteem.

    Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten