> Zwemmen met uw hond

Zwemmen met uw hond

Zwemmen met uw hond

Wat is er fijner met dit warme weer dan uw trouwe viervoeter lekker te laten afkoelen door te zwemmen?

Zwemmen is een hele goede manier om uw hond af te laten koelen. Het is echter niet verstandig om uw hond zo maar overal te laten zwemmen.

Waar mag mijn hond zwemmen?

Ten eerste mogen honden niet overal zwemmen. Het is dus goed om u van te voren goed te informeren of uw hond er mag zwemmen. Er zijn verschillende losloopgebieden met een hondenzwemvijver of hondenstrand waar u met uw hond terecht kan.

Een overzicht van alle stranden en losloopgebieden met water waar uw honden ogen zwemmen vindt u op hondenlosloopgebied - Doggydating.

Zwemwaterkwaliteit

Het is daarnaast heel erg belangrijk om de kwaliteit van het zwemwater in de gaten te houden. Helaas overlijden elk jaar nog honden aan blauwalg en botulisme. Zwemmen in warm, stilstaand water is hierbij het grootste risico. Ook de ziekte van Weil vormt nog steeds een gevaar voor honden.

Met de temperaturen zoals ze nu zijn kan de atertemperatuur snel oplopen en krijgen bacteriën en algen snel de kans om zichzelf te vermeerderen.

Blauwalgen zijn bacteriën die lijken op wier. Ze geven een olieachtige en vaak stinkende laag op het water. Deze blauwalgen kunnen een gevaarlijk zenuwgif produceren dat al binnen enkele uren dodelijk kan zijn. De eerste symptomen zijn vaak braken, diarree, spierzwakte, trillen en epileptiforme aanvallen. Belangrijk te weten is dat er geen tegengif bestaat! Een symptomatische behandeling is het enige wat de dierenarts voor uw hond kan betekenen.

Ook botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën die een zenuwgif produceren. Watervogels en vissen kunnen makkelijk besmet raken en sterven. De kadavers kunnen het water besmetten met alle risico’s voor alle dieren die vervolgens in dit water zwemmen. Symptomen ontstaan vaak pas na enkele dagen, denk aan braken, diarree en de kenmerkende verlammingsverschijnselen. Ook voor botulisme geldt dat er geen tegengif is. Dieren kunnen wederom alleen symptomatisch worden behandeld door de dierenarts.

De ziekte van Weil is een infectie die honden kunnen oplopen door contact met water dat door rattenurine is besmet. Honden kunnen tegen de ziekte van Weil worden ingeënt. Deze vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald. Gevaccineerde honden kunnen de ziekte wel krijgen, maar worden minder ernstig ziek en hebben een betere overlevingskans.

Vermijd zo veel mogelijk plekken met stilstaand water.

Gelukkig zijn er instanties die nauwkeurig bijhouden op welke plekken u veilig kunt zwemmen.

Veilige zwemlocatie

Kijk ook altijd of het water op andere manier veilig is. Kan uw hond zelf uit het water komen? Staat er geen sterke stroming door bijvoorbeeld een gemaal of afvoerbuis? Zijn er niet te veel boten? Ligt er niet te veel rotzooi op de bodem waar uw hond zich aan kan beschadigen?

Heeft u een hond die goed kan zwemmen en het graag doet? Ga dan zeker met warm weer lekker met uw hond het water in, maar zorg dus altijd dat u voorbereid op pad gaat!

Zorg altijd voor veilig drinkwater!

Zorg ook altijd dat u voldoende, veilig drinkwater bij u heeft waar uw hond van kan drinken ter voorkoming dat uw hond van zeewater gaat drinken of van vervuild stilstaand water.

Er zijn tegenwoordige handige hulpmiddelen waarmee u uw hond ook buiten de deur makkelijk kunt laten drinken. Denk aan de Trixie Friends on Tour Thermosfles of de Popware Travel Cup met Karabijnhaak of met flesjeshouder . Ook heeft u de Beeztees Draagbare Drinkfles met koord . Kortom, keuze genoeg.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten