Blaasgruis bij konijnen
Geschreven door Mara |
Blaasproblemen komen veel voor bij konijnen. Blaasgruis is een van de meest voorkomende oorzaken en kan leiden tot flinke klachten. In bijna alle gevallen gaat het om calciumoxalaatgruis, wat ontstaat als er te veel calcium wordt uitgescheiden via de urine. Konijnen met blaasgruis zijn vaak ook te zwaar, wat het risico verder vergroot. In deze blog leggen we uit hoe blaasgruis ontstaat, hoe u het herkent, wat u eraan kunt doen én hoe u het kunt voorkomen.

Hoe ontstaat blaasgruis bij konijnen?
Konijnen nemen calcium rechtstreeks op vanuit hun darm, zonder dat daar vitamine D voor nodig is. Dat maakt ze bijzonder in vergelijking met andere dieren. Omdat hun tanden en kiezen continu doorgroeien, is de calciumbehoefte ook relatief hoog.
Als een konijn te veel calcium binnenkrijgt, wordt het overschot via de urine uitgescheiden. Dit calcium kan neerslaan en kristallen vormen, ook wel calciumoxalaat genoemd. Deze kristallen vormen uiteindelijk blaasgruis of zelfs blaasstenen.
Konijnenvoer bevat relatief veel calcium. Als konijnen dus te veel brokjes eten hebben ze een verhoogd risico op het ontwikkelen van blaasgruis.