> Alles over dieetvoer voor uw hond en kat

Alles over dieetvoer voor uw hond en kat

Alles over dieetvoer voor uw hond en kat

We willen allemaal onze honden en katten zo goed mogelijk verzorgen. Daarbij hoort ook een geschikt voer voor uw hond of kat. Natuurlijk in eerste instantie om uw huisdier zo lang mogelijk gezond te houden. Daarnaast bestaat er dieetvoer om uw hond of kat te ondersteunen op het moment dat ze ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de blaas en urinewegen, de nieren, het maagdarmkanaal, de lever, huid en voedselallergie, suikerziekte, stress, overgewicht, gewrichtsproblemen en noem er zo nog maar een paar.

Waarom geeft u dieetvoer aan uw hond of kat?

Als uw hond of kat ziek wordt en uw dierenarts heeft gevonden wat er mis is met uw dier, dan moet er een plan worden gemaakt om uw hond of kat te behandelen. U kunt dieren natuurlijk behandelen met medicijnen en supplementen, maar ook dieetvoer kan uitkomst bieden!

Welke dieetvoedingen zijn er?

Helaas zijn er ontzettend veel verschillende aandoeningen waar uw dier last van kan hebben en daardoor ook heel veel bijpassende dieetvoedingen om uw dier hierbij te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de kwalitatieve dieetvoedingen van Vetality, Royal Canin of Hill's. Door te filteren op aandoening, vindt u gemakkelijk de passende voeding voor uw dier. Heeft u iets meer hulp nodig bij het vinden van de juiste voeding? Ons paraveterinaire team helpt u graag!

Bekijk hier ons hele assortiment dieetvoer voor honden en dieetvoer voor katten. Houd er altijd rekening mee dat dieetvoer voor honden niet geschikt is voor katten en andersom, tenzij anders vermeld op de verpakking door de fabrikant.

Op welke manier is een dieetvoer anders dan een normale voeding?

Dieetvoer is dus zo aangepast dat ze bij een bepaalde ziekte kunnen ondersteunen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Een nierdieet bevat bijvoorbeeld minder eiwit, omdat bij de vertering van eiwitten stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de nieren. Fosfor is ook belastend voor de nieren en zit dus ook minder in een nierdieet. Daarnaast is het zoutgehalte verlaagd om de bloeddruk te verlagen. Hill's heeft speciaal voor nieraandoeningen bij honden en katten de Hills Prescription Diet k/d lijn ontwikkeld. Voor nieraandoeningen bij katten kunt u Vetality Renal proberen. Speciaal ontwikkeld door dierenartsen en eerlijk geprijsd.

Een hypoallergeen dieet wordt vaak ingezet om de huid te ondersteunen en in geval van voedselallergie of voedselintolerantie. Deze voeding bevat vaak gehydrolyseerde (klein geknipte) eiwitten of eiwitten van één specifieke, voor uw huisdier onbekende, eiwitbron. Daarnaast vaak ook één minder voorkomende koolhydraatbron en extra vitamines, mineralen en vetzuren om de huid te ondersteunen. Vetality heeft betaalbare hypoallergene voedingen in het assortiment voor honden en katten. Ook Royal Canin heeft verschillende opties voor dieren met allergieën en intoleranties, zoals de Royal Canin Anallergenic, Royal Canin Hypoallergenic of de Royal Canin Sensitivity Control.

Een andere veel voorgeschreven voer is het dieetvoer om blaasgruis bij katten en blaasstenen bij honden te voorkomen of zelfs op te lossen. Dit voer bevat minder stoffen die gruis kunnen vormen, zorgt voor een goede zuurgraad van de urine en zorgt voor verdunning van de urine. Voor katten kan de Vetality Urinary Kat ondersteuning bieden en voor honden is de Urinary Struvite ASD Hond van Trovet zeker het proberen waard.

Heeft uw hond of kat een ander dieetvoer nodig? Lees hier meer over de mogelijkheden van dieetvoer voor uw hond en kat met de bijbehorende kenmerken.

Wanneer geeft u welke dieetvoeding aan uw hond of kat?

Op de verpakking van een dieetvoer staat duidelijk beschreven in welke gevallen u een dieet wel mag geven, maar ook specifieke gevallen waarin u het dieet beter NIET kunt geven. Het is daarom altijd verstandig om alleen een dieetvoer aan uw hond of kat te geven als dit door uw dierenarts wordt geadviseerd.

Hoelang mag u dieetvoer geven aan uw hond of kat?

Een voerfabrikant is wettelijk verplicht om op een dieetvoer aan te geven dat u het 6 maanden mag geven aan uw hond of kat.

Dit wil niet zeggen dat dit dieetvoer na 6 maanden niet meer gegeven mag worden. De periode van 6 maanden is bedoeld om uw hond of uw kat weer door uw dierenarts te laten controleren. Als het dieetvoer het gewenste effect heeft op uw hond of kat, kan worden besloten het voer langere tijd of zelfs levenslang te geven.

Denk bijvoorbeeld aan honden en katten met nierfalen, allergie en artroseklachten. Deze klachten gaan niet meer over en dieren met deze klachten hebben dus hun hele leven een ondersteunend dieetvoer nodig.

Staat uw hond of kat dus op een dieetvoer? Stop dan niet zo maar met deze voeding! Overleg met uw dierenarts of u deze voeding tijdelijk moet geven aan uw dier of langer, bijvoorbeeld levenslang.

U kunt altijd contact opnemen met onze dierenarts via dierenarts@medpets.be als u vragen hebt over het voer van uw huisdier.

Deel dit artikel