Service
Winkelmandje
Menu

Alles over dieetvoer voor uw hond en kat

We willen allemaal onze honden en katten zo goed mogelijk verzorgen. Daarbij hoort ook een geschikt voer voor uw hond of kat. Natuurlijk in eerste instantie om uw huisdier zo lang als mogelijk gezond te houden. Daarnaast bestaat er dieetvoer om uw hond of kat te ondersteunen op het moment dat ze ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de blaas en urinewegen, de nieren, het maagdarmkanaal, de lever, huid en voedselallergie, suikerziekte, stress, overgewicht, gewrichtsproblemen en noem er zo nog maar een paar.

Hond en kat eten samen uit voerbak

Waarom geeft u dieetvoer aan je hond of kat?

Als uw hond of kat ziek wordt en uw dierenarts heeft gevonden wat er mis is met uw dier, dan moet er een plan worden gemaakt om uw hond of kat te behandelen. U kunt dieren behandelen met medicijnen en supplementen, maar zeker ook met dieetvoer. Denk bijvoorbeeld aan het dieetvoer van Vetality, Royal Canin, Sanimed of Hill’s. Bekijk hier ons hele assortiment dieetvoer voor honden en dieetvoer voor katten.

Houdt er hierbij rekening mee dat dieetvoer voor honden niet geschikt zijn voor katten en andersom, tenzij anders vermeld op de verpakking door de fabrikant.

Op welke manier is een dieetvoer anders dan een normale voeding?

Dieetvoer is dus zo aangepast dat ze bij een bepaalde ziekte kunnen ondersteunen. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Een nierdieet bevat bijvoorbeeld minder eiwit, omdat bij de vertering van eiwitten stoffen vrij komen die schadelijk zijn voor de nieren. Fosfor is ook belastend voor de nieren en zit dus ook minder in een nierdieet. Daarnaast is het zoutgehalte verlaagd om de bloeddruk te verlagen.

Een hypoallergeen dieet wordt vaak ingezet om de huid te ondersteunen en in geval van voedselallergie of voedselintolerantie. Deze voeding bevat vaak gehydrolyseerde (klein geknipte) eiwitten of eiwitten van één specifieke, voor uw huisdier onbekende, eiwitbron. Daarnaast vaak ook één minder voorkomende koolhydraatbron en extra vitamines, mineralen en vetzuren om de huid te ondersteunen.

Een andere veel voorgeschreven voer is het dieetvoer om blaasgruis bij katten en blaasstenen bij honden te voorkomen of zelfs op te lossen. Dit voer bevat minder stoffen die gruis kunnen vormen, zorgt voor een goede zuurgraad van de urine en zorgt voor verdunning van de urine.

Staat uw hond of kat op een ander dieetvoer? Lees hier meer over de mogelijkheden van dieetvoer voor uw hond en kat met de bijbehorende kenmerken.

Wanneer geeft u welke dieetvoer aan uw hond of kat?

Op de verpakking van een dieetvoer staat duidelijk beschreven in welke gevallen u een dieet wel mag geven, maar ook specifieke gevallen waarin u het dieet beter NIET kunt geven. Het is daarom altijd verstandig om alleen een dieetvoer aan uw hond of kat te geven als dit door je dierenarts wordt geadviseerd.

Hoelang mag u dieetvoer geven aan uw hond of kat?

Een voerfabrikant is wettelijk verplicht om op een dieetvoer aan te geven dat u het 6 maanden mag geven aan uw hond of kat.

Dit wil niet zeggen dat dit dieetvoer na 6 maanden niet meer gegeven mag worden. De periode van 6 maanden is bedoeld om uw hond of uw kat weer door de dierenarts te laten controleren. Als het dieetvoer het gewenste effect heeft op uw hond of kat, kan worden besloten het voer langere tijd of zelfs levenslang te geven.

Denk bijvoorbeeld aan honden en katten met nierfalen, allergie en artroseklachten. Deze klachten gaan niet meer over en dieren met deze klachten hebben dus hun hele leven een ondersteunend dieetvoer nodig.

Staat uw hond of kat dus op een dieetvoer? Stop dan niet zo maar met deze voeding! Overleg met uw dierenarts of u deze voeding tijdelijk moet geven aan uw dier of langer, bijvoorbeeld levenslang.

U kunt altijd contact opnemen met onze dierenarts via dierenarts@medpets.nl als u vragen hebt over het voer van uw huisdier.