> Een hondenjas voor uw hond

Een hondenjas voor uw hond

Een hondenjas voor uw hond

Er wordt regelmatig de vraag gesteld of een hond een jas aan moet als het buiten kouder wordt. Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom uw hond een jas aan zou kunnen krijgen. Eén reden is het gebruik van een hondenjas als modeaccessoire. Een belangrijkere reden is de functionele reden voor het gebruik van een hondenjas, dus waarbij een hondenjas wordt gebruikt als bescherming tegen regen, wind en kou. Maar is een hondenjas hiervoor echt nodig?

Is een hondenjas nodig voor uw hond?

De kou in Nederland valt gelukkig erg mee. De meeste honden hebben via hun vacht voldoende bescherming tegen deze kou. Het gebruik van een hondenjas wordt vaak zelfs afgeraden, omdat de vacht van uw hond zich dan niet kan aanpassen aan het kouder wordende weer in Nederland. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij het gebruik van een hondenjas wel is te adviseren.

Wanneer kan een hondenjas verstandig zijn?

Een hondenjas kan in de volgende situaties handig zijn:

  • Sommige hondenrassen hebben een erg korte vacht of weinig ondervacht, waardoor u kunt verwachten dat ze het sneller koud hebben. Denk bijvoorbeeld aan de (Spaanse) windhonden, boxers en de Franse Bulldog.
  • Oude honden en zieke honden hebben vaak een vacht van mindere kwaliteit. Ze hebben vaak een dunnere vacht en kunnen dus vatbaarder zijn voor kou.
  • Honden die net uit warmere landen naar Nederland zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan geadopteerde honden uit bijvoorbeeld Griekenland of Spanje. Deze honden zijn niet gewend aan het koudere klimaat in Nederland en de vacht heeft nog geen tijd gehad om zich aan het nieuwe klimaat aan te passen
  • Pups hebben nog een andere vacht dan volwassen honden. Deze vacht is vaak ook minder aangepast aan koud en nat weet.
  • Honden met een huidprobleem hebben vaak een vacht van slechte kwaliteit, waardoor ze het sneller koud hebben.
  • Langdurig verblijf in de koude buitenlucht, bijvoorbeeld tijdens de wintersport of tijdens de jachttraining waarbij de hond ook zwemt en regelmatig stil moet blijven zitten.

Moet mijn hond een jas aan als het regent?

De hondenvacht is in principe de beste bescherming die uw hond kan hebben tegen de regen. Een hondenregenjas is dus in de meeste gevallen niet nodig. Alleen als er problemen zijn met de vacht van uw hond kan een regenjas nodig zijn. Natuurlijk kan een hondenregenjas wel bescherming bieden tegen vuil en nattigheid, dus als u geen zin of tijd hebt om uw hond na de wandeling te wassen of uitgebreid te drogen kan een hondenregenjas uitkomst bieden.

Is een hondenjas nodig voor een grote hond?

De grootte van de hond is niet bepalend voor de noodzaak van een hondenjas. Zoals u eerder heeft kunnen lezen is het met name de gezondheidstoestand van de hond, het vachttype van de hond, en het gebruik van de hond die bepalen of een jas nodig is voor uw hond. Gaat u bijvoorbeeld, zoals eerder genoemd, op wintersport met uw hond, dan kan het zeker verstandig zijn uw hond een jas aan te trekken. Gaat u erg lang met uw hond naar buiten in de kou en moet uw hond misschien een tijdje stil staan of zitten, dan kan een jas ook handig zijn, zeker als uw hond bijvoorbeeld ook gezwommen heeft.

Is een hondenjas nodig voor een kleine hond?

Net als voor grote honden geldt dat de grootte van de hond niet bepalend is voor de noodzaak van een hondenjas. Men ziet wel dat bij kleinere hondjes hondenjassen ook meer worden gebruikt als modeaccessoire. Dit staat natuurlijk los van de functionele redenen waarom een hond een hondenjas aan zou moeten. De functionaliteit van een hondenjas is hetzelfde als voor het gebruik van een hondenjas bij grotere hondenrassen.

Bescherming voor in het donker

Een hondenjas kan wel een uitkomst bieden om uw hond beter zichtbaar te maken in het donker. Er zijn hier natuurlijk ook lampjes voor, maar de reflectoren die op de meeste hondenjassen zijn aangebracht dragen zeker bij aan de zichtbaarheid van uw hond.

Wat voor hondenjassen zijn er?

Er zijn veel verschillende hondenjassen. De jassen variëren van fleece hondenjassen tot thermische hondenjassen, waterafstotende hondenjassen, winddichte hondenjassen en regenjassen.

Voorkom oververhitting!

Besef u heel goed dat niet alle honden een jas nodig hebben. Het gevaar bestaat zelfs dat uw hond bij verkeerd gebruik van een hondenjas oververhit kan raken. Soms denken mensen dat een hond het koud heeft als hij bibbert. Natuurlijk kan dit het geval zijn, maar honden kunnen ook bibberen door een bepaalde mate van opwinding of angst. Denk hier dus goed over na voordat u uw hond een hondenjas aantrekt.

Tot slot…

Onder normale omstandigheden is een hondenjas dus niet nodig. Alleen als uw hond onder een van de uitzonderingscategorieën valt kan het verstandig zijn uw hond een jas aan te trekken. Via Medpets vind u een uitgebreid assortiment aan hondenjassen.Twijfelt u of jouw hond een jas kan gebruiken, neem dan contact met ons op, telefonisch of via dierenarts@medpets.nl.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten