> Wat moet u weten over het kattengebit?

Wat moet u weten over het kattengebit?

Wat moet u weten over het kattengebit?

Een kitten wordt zonder tanden geboren. Later komt het melkgebit door en wisselt een kat naar een volwassen gebit. Lees hier meer over het kattengebit!

Het gebit van een kitten

Een kitten wordt net als mensen en pups zonder tanden geboren. Vanaf ongeveer 3 weken leeftijd komt het melkgebit door. Het bestaat uit eindelijk uit 26 tanden en kiezen.

Het melkgebit wordt gebruikt om vast voedsel te gaan eten. Het gebit heeft ook een functie bij sociaal contact en spel en om zich te verdedigen als er gevaar dreigt. Een kitten moet dus leren hoe hij zijn gebit kan gebruiken en ook wat zijn bijtkracht is.

Wanneer gaat een kitten wisselen?

Vanaf ongeveer 4 maanden leeftijd begint een kitten te wisselen. Het hele melkgebit is vaak gewisseld rond de leeftijd van 6 maanden. De snijtanden wisselen eerst. Daarna volgen de kiezen en de hoektanden.

Kattengebit
Overzicht kattengebit
ElementDoorkomen melkgebitWisseltijdstip
SnijtandenTussen 3-4 weken leeftijd3-5 maanden leeftijd
HoektandenTussen 3-5 weken leeftijd5-7 maanden leeftijd
PremolarenTussen 4-12 weken leeftijd4-6 maanden leeftijd
Molaren4-7 maanden leeftijd

Het gebit van een volwassen kat

Het volwassen gebit van een kat bestaat uit 30 elementen:

  • 12 snijtanden, waarvan 6 in de onderkaak en 6 in de bovenkaak
  • 4 hoektanden
  • 10 premolaren, waarvan 6 in de bovenkaak en 4 in de onderkaak
  • 4 molaren, waarvan 2 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak

De functie van het gebit van uw kat

Katten zijn carnivoren, dus gemaakt om vlees te eten. De tanden en kiezen van katten zijn scherp en kunnen er samen met de scherpe klauwen voor zorgen dat een kat een prooi kan vangen en verscheuren. De hoektanden spelen een rol bij het vangen van de prooi, waar de kiezen een rol spelen bij het verscheuren.

Is het kattengebit hetzelfde als het hondengebit?

Een kat is geen kleine hond. Het gebit van een kat is daarom ook anders dan het hondengebit. Katten hebben minder kiezen dan honden, maar de hoektanden en kiezen van een kat zijn scherper. Honden hebben vaak meer bijtkracht, omdat ze vooral hun bek gebruiken bij het vangen van een prooi.

Hoe verzorgt u het gebit van uw kat?

Tandenpoetsen is de beste manier om het gebit van uw kat te verzorgen. Toch komen gebitsproblemen helaas veel voor bij katten. Door uw kat van jongs af aan te laten wennen aan de gebitsverzorging kunt u veel problemen op latere leeftijd voorkomen. U kunt uw kitten namelijk ook laten wennen aan tandenpoetsen. Dat is namelijk de beste manier om het gebit van uw kat te verzorgen. Lukt dit niet, dan zijn er supplementen en speciale voedingen om u te helpen. Lees hier meer over in ons artikel Medpets maand van de gebitsverzorging.

Heeft u nog vragen over het gebit van uw kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel