Service
Winkelmandje
Menu

Medpets maand van de gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan men denkt. Ondanks dat ongeveer 98% van de dierenartsen hondenbezitters aanraadt het gebit te reinigen, volgt maar zo'n 2% van de hondenbezitters die raad ook daadwerkelijk op. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat 80% van de honden en katten ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft, terwijl maar 23% van de hondenbezitters aangeeft dat hun viervoeter een gebitsprobleem heeft. Om aandacht te vragen voor deze problematiek is februari uitgeroepen tot: Maand van de Gebitsverzorging.

Wat gebeurt er tijdens de Maand van de Gebitsverzorging?

Maand van de Gebitsverzorging wordt georganiseerd in februari. Ter gelegenheid van dit initiatief houdt Medpets speciale acties gericht op het voorkomen van gebitsproblemen en het stimuleren van gebitsverzorging bij honden en katten. Op onze website vindt u alle acties die de komende weken aan bod komen.
Gebitsproblemen bij honden en katten worden naast door trauma (bijvoorbeeld het afbreken van tanden) vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak (ook wel tandplaque genoemd) is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak tot tandsteen. Tandplak kunt u zelf helpen verwijderen; tandsteen kan alleen door uw dierenarts verwijderd worden, door middel van een gebitsbehandeling. Wie wel eens een hond of kat met gebitsproblemen heeft gezien of geroken, weet hoe belangrijk het is om het gebit van een huisdier goed te verzorgen. Wanneer het gebit van de hond of kat wordt verwaarloosd, kan het dier zelfs tanden en kiezen verliezen. Veel erger is dat de gezondheid van uw dier door gebitsproblemen in gevaar wordt gebracht. Klachten kunnen variëren van een slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen zoals hart, nieren en lever – met alle gevolgen van dien.

 

Gebitsproducten

Vieze, stinkende adem

Zodra een dier uit zijn bek stinkt, is dit niet normaal. Indien een hond of kat aanhoudend uit de bek stinkt, kan dit een teken zijn dat er gebitsproblemen zijn. De voeding die u tegenwoordig geeft is niet te vergelijken met de voedingspatronen die de voorouders van honden en katten in het wild hadden. Hierdoor is het extra van belang dat u dagelijks het gebit van uw viervoeter verzorgt en het regelmatig laat controleren bij de dierenarts.

Hoe kunt u het gebit thuis verzorgen?

Er zijn verschillende methodes hoe u thuis het gebit van uw hond of kat kunt verzorgen. Bij voorkeur gaat de keuze uit naar het gebruiken van een tandenborstel met daarbij een speciale tandpasta voor honden en katten. Deze tandpasta’s hebben vaak een vleessmaak, waardoor deze extra aantrekkelijk zijn voor uw viervoeter! Hoe eerder u begint met tandenpoetsen, hoe makkelijker het wordt. Op een latere leeftijd kan het even wennen zijn voor uw dier, maar de aanhouder wint.

Tevens is het mogelijk om gebruik te maken van een (dieet-)voeding speciaal voor het gebit. Deze voedingen bevatten verschillende voedingsstoffen die de afbraak van tandplak stimuleren. Daarnaast zijn de brokken iets groter dan gemiddeld waardoor kauwen gestimuleerd wordt.

Bent u benieuwd hoe u de tanden van uw hond poetst? Kijk dan hier de video met dierenarts Mara en kantoorhond Leo!

Wat kunt u nog meer doen tegen tandplak naast het poetsen van de tanden?

Katten laten zich vaak moeilijker de tanden poetsen dan honden. Zeker voor katten kan het dus nuttig zijn om op een andere manier het gebit te verzorgen. Hiervoor zijn verschillende producten ontwikkeld:

  • Supplementen, zoals poeders of vloeistoffen, die actieve stoffen bevatten die tandplak en bacteriën verminderen.
  • Kauwstrips, die het kauwen stimuleren en hierdoor ook het tandplak gedeeltelijk weghaalt.
  • Kauwspeeltjes met bijvoorbeeld gaatjes of andere structuren, waardoor het langs de tanden schuurt en het tandplak deels weghaalt.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over gebitsverzorging bij de hond of kat? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be of bel 03 – 555 91 23 voor meer informatie.