> Kennelhoest

Kennelhoest

Kennelhoest

Kennelhoest

De naam kennelhoest is ontstaan doordat de ziekte zich vooral laat zien op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar leven, zoals in een pension, op een speelveld of hondenschool. Er bestaan meerdere virussen (bijvoorbeeld Para-Influenzavirus ), welke luchtwegontstekingen kunnen veroorzaken of die ervoor kunnen zorgen dat honden gevoeliger worden voor de Bordetella bronchiseptica bacterie, een belangrijke bacterie die bij kennelhoest een rol speelt.

Symptomen

Kennelhoest is een ontsteking van de voorste luchtwegen, met als belangrijkste verschijnsel een droge, luide schraaphoest. Vaak wordt daarmee ook wat slijm op gehoest, meestal gevolgd door kokhalzen, waarna het slijm ingeslikt of eruit gegooid wordt. Het hoesten kan in de loop van enkele weken vanzelf over gaan, maar er kunnen ook complicaties optreden zoals bronchitis of longontsteking.

Wat te doen?

De keel- en luchtpijpontstekingen kunnen ook chronisch worden en zijn dan moeilijk te genezen, daarom is het altijd raadzaam om met een zieke hoestende hond uw dierenarts te bezoeken. Indien er milde hoestklachten zijn en uw hond geen koorts of verminderde eetlust heeft, dan kunt u de hoest verzachten met Bronchofort of Caniresp.

Voorzorgsmaatregelen

Wat kunt u doen om de kans op kennelhoest te verkleinen? U kunt uw hond bij de dierenarts laten vaccineren met de 'cocktail' eventueel in combinatie met de kennelhoestvaccinatie waardoor er betere bescherming tegen de kennelhoest is. Daarnaast is het zaak om de weerstand van uw hond zo optimaal mogelijk te houden door verstrekking van een goede voeding eventueel aangevuld met extra vitaminen en mineralen zoals aanwezig in Nutri-plus, Phytonics Multivit of Pulmitranq.

Heeft u een vraag over kennelhoest of over luchtwegproblemen in het algemeen? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 03 - 55 59 123 of via e-mail: dierenarts@medpets.be.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten