Service
Winkelmandje
Menu

Ademhalingsproblemen bij hond, kat en paard

In de zomer kunnen sommige dieren problemen krijgen met de ademhaling. Ze hijgen en hoesten en hebben maar weinig energie. Het is belangrijk dat de oorzaak van dit hijgen en hoesten achterhaald wordt. In dit artikel leest u meer over ademhalingsproblemen bij honden, katten en paarden.

Golden retriever bij de dierenarts

Hijgen

Een versnelde, oppervlakkige ademhaling kan vele oorzaken hebben, van onschuldig tot levensbedreigend. Het is dus zeer belangrijk om een inschatting te maken wat de oorzaak is van het hijgen van uw hond, kat of paard. Er zijn twee opties:

  • Het kwijtraken van overtollige lichaamswarmte. Honden en katten kunnen niet zweten. Ze gaan hijgen als ze het te warm krijgen. Ze verliezen zo warmte, maar ook een heleboel vocht. Zorg dus voor voldoende schaduw en vers drinkwater. Paarden kunnen wel zweten.
  • Overgewicht. Dieren die te zwaar zijn gaan snel hijgen bij inspanning door een verminderd uithoudingsvermogen.

Hoesten

Als een dier hoest, kan dat diverse oorzaken hebben:

Een aandoening van de voorste luchtwegen

Een ontsteking van het neusslijmvlies, snot, een geïrriteerde keel of luchtpijp, kunnen duiden op een infectie, veroorzaakt door een virus of bacterie zoals kennelhoest bij de hond, niesziekte bij de kat, droes en influenza bij het paard). De oorzaak kan echter ook een worminfectie! Soms heeft een dier hierdoor geen eetlust en is sloom. Misschien heeft het dier zelfs koorts. Als u deze symptomen ziet, raadpleeg dan een dierenarts. Om deze ziektes te voorkomen, zijn vaccinaties een goed hulpmiddel. Hierdoor bouwt een dier beschermende antistoffen op en is zo beter weerbaar bij een infectie.

Allergie

Een allergie kan ook benauwdheidsverschijnselen geven. Dit noemen we astmatische bronchitis of COPD. Bij astmatische patiënten hoopt slijm zich op in de luchtwegen. De luchtwegen zijn vernauwd door de allergische reactie en dit geeft benauwdheidsklachten.

Longontsteking

Een verwaarloosde verkoudheid en een verminderde weerstand kunnen leiden tot een longontsteking. Een dier met een longontsteking is benauwd, sloom en kan koorts hebben.

Aandoeningen aan het hart

Een lekkende hartklep, een verwijde of ontstoken hartspier en nog tal van hartaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een dier vocht achter de longen krijgt (dit heet longoedeem) en gaat hoesten. Andere symptomen van een hartaandoening zijn: verminderd uithoudingsvermogen en een snelle, oppervlakkige ademhaling. Raadpleeg bij deze symptomen altijd uw dierenarts.

Heeft u vragen over ademhalingsproblemen of luchtwegaandoeningen in het algemeen? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 03 – 55 59 123 of via e-mail: dierenarts@medpets.be.