Service
Winkelmandje
Menu

Kitten opvoeden: hoe doet u dat?

Eindelijk is het zo ver! Uw nieuwe kitten is bij u thuis. Maar hoe leert u uw kitten nu wat het wel en niet mag in huis. In het begin is het nog grappig als het via uw broekspijpen omhoog klimt, maar als vervolgens uw gordijnen en meubels ook niet meer veilig zijn wordt het minder leuk. Hoe leert u uw kitten ook dat het zijn behoefte moet doen op de kattenbak? In dit blogartikel leest u meer over het opvoeden van uw kitten.

Kitten die speelt

Hoe leert een kitten?

Om uw kitten op te voeden moet u eerst weten hoe een kitten leert. Een kitten leert de basis van zijn gedrag in eerste instantie van de moederkat en de andere kittens in het nest. Kittens imiteren eerst de moeder en gaan vervolgens zelf op onderzoek uit. Deze basis in het nest is erg belangrijk. Ze leren de basis van hun hygiëne en sociale gewoonten van de moeder. Een kitten mag daarom ook niet eerder dan op de leeftijd van 3 maanden bij zijn moeder weg. Helaas zien we regelmatig dat dit veel eerder gebeurt. Hier kan dan ook de oorzaak liggen van bepaalde gedragsproblemen die katten kunnen krijgen naarmate ze ouder worden.

Wat moet uw kitten allemaal leren?

Om uw kitten op te voeden is het belangrijk dat u voor uzelf een overzicht hebt van wat u uw kat wil leren. Kittens leren in het nest door bijten en krabben hoe ze met andere katten kunnen omgaan. Een kitten leert al snel dat het met zijn broertjes en zusjes anders om moet gaan dan met de moederkat. Daarnaast speelt ook voor kittens socialisatie een grote rol. Hoe meer uw kitten in de beginperiode op een positieve manier heeft ervaren, hoe nieuwsgieriger uw kitten zal zijn. Uw kitten zal zich dan ook makkelijker aanpassen aan een nieuwe omgeving. Lees ons uitgebreide artikel over socialisatie van uw kitten .

Een kitten leert dus door te experimenteren. Als de gevolgen van een bepaalde actie als prettig worden ervaren door uw kitten, dan zal het deze actie zeker herhalen. Maak dus zo snel mogelijk duidelijk aan uw kitten wat wel en niet mag.

Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Een kitten leert van de moeder de kattenbak te gebruiken. Als uw kitten 5-6 weken oud is heeft het in principe geleerd naar de kattenbak te gaan en de poep en plas te bedekken. Soms is dit nog niet het geval bij uw kitten. Dan zult u uw kitten zelf moeten leren de kattenbak te gebruiken. Zet hem vaak op de kattenbak, in ieder geval nadat het heeft gegeten. Graaf met zijn pootjes een gaatje en laat zien dat het zijn poep en plas moet bedekken. Vaak heeft uw kitten na 1-2 x al door wat de bedoeling is. Benieuwd hoe u dit aanpakt? Bekijk het artikel kattenbaktraining voor uw kitten.

Een kat is geen hond. U heeft vaak minder controle over de training van een kitten dan over de training van een pup. U kunt echter wel degelijk uw kitten leren begrijpen en inspelen op zijn behoeftes. Hierdoor creëert u een goede basis voor een fijn leven samen!

Hoe maak ik mijn huis kittenproof

Om uw huis kittenproof te maken heeft u natuurlijk spullen nodig zodat uw kitten prettig in uw huis kan leven. Daarnaast moet u niet vergeten uw huis veilig te maken voor uw kitten

Wat heeft u allemaal nodig in huis voor uw kitten?

U wit niet dat uw kitten aan meubels, gordijnen, broekspijpen, etc., gaat krabben en bijten. Zorg dan dus wel dat het iets heeft waar hij aan mag krabben! Een krabpaal mag daarom niet ontbreken. Veel krabpalen hebben ook al een lekkere mand om in te slapen. Geef uw kitten ook voldoende speelgoed om te ontdekken en zijn energie kwijt te kunnen. Katten zijn jagers en reageren op geluid, beweging en geur. Leuk speelgoed is vaak een hengel met een veertje eraan of een laserlampje waarmee u op de grond of de muur kunt bewegen. Iedere kat heeft zijn voorkeur voor speelgoed, kijk dus wat uw kitten leuk vindt!

Een goede kattenbak is natuurlijk een must. Zorg wel dat u deze op de juiste plaats neerzet. Dat wil zeggen niet in het zicht van een deur of groot raam dat uitkijkt op de tuin. Ook een goede eet en drinkbak heeft u nodig. Zet deze niet te dicht bij elkaar en zeker niet bij de kattenbak! Zorg dat uw kat op meer plekken in huis de mogelijkheid heeft tot eten, drinken en ontlasten.

Ook kan het helpen om uw kitten extra te ondersteunen met producten die helpen bij het verminderen van stress door de nieuwe omgeving. De producten van Feliway en Pet Remedy helpen om uw kitten te kalmeren en aan angst en stress gerelateerd gedrag te verminderen. De Welkom Thuis set van Pet Remedy bevat alles wat u nodig heeft om uw kitten stress-vrij te laten wennen aan de nieuwe omgeving. De set bestaat uit een kalmerende verdamper, kalmerende spray en kalmerende doekjes die uw dier op natuurlijke wijze te kalmeren.

Misschien heeft u uw kitten al opgehaald in een reismand. Het is in ieder geval belangrijk dat uw kitten al went aan de reismand, zodat u hem niet alleen gebruikt als uw naar de dierenarts moet (iets doet wat uw kat niet leuk vindt). U kunt de reismand al open in huis zetten met een lekker dekentje erin. Uw kitten kan de reismand dan ook als slaapplekje gebruiken en leert dat de reismand een prettige en veilige plek is.

Bekijk ons uitgebreide kittenassortiment waar u alles kunt vinden.

Hoe maakt u uw huis veilig voor uw kitten?

Hieronder vind uw goede tips hoe u uw huis veilig maakt voor uw kitten:

  • Maak kleine openingen dicht om te voorkomen dat u uw kitten kwijt raakt.
  • Kiep-kantelramen zijn erg gevaarlijk voor katten. Er zijn speciale beschermhekjes voor kantelramen om uw kat te beschermen
  • Veel kamerplanten zijn giftig voor katten! Denk aan aloe vera, kerstster en lelies. Bekijk ons artikel over giftige planten voor uw kat
  • Berg elektriciteitskabels, telefoon opladers, etc., goed op
  • Beveilig stopcontacten
  • Zorg dat de touwtjes van gordijnen, luxaflex, etc., niet binnen bereik hangen.
  • Houd eten wat niet voor kittens is buiten bereik
  • Berg schoonmaakmiddelen, plastic zakken, etc., goed op

Wat heeft een kitten verder nodig?

Naast het opvoeden, benodigdheden aan materialen en het beveiligen van uw huis komt er natuurlijk veel meer kijken bij het hebben van een kitten. Denk onder andere aan:

Bezoek ook een dierenarts voor een gezondheidscheck, een chip en eventuele vaccinaties op het moment dat uw kitten bij u thuis komt. Zo voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan.

Heeft u nog vragen over het opvoeden van uw kitten? Bel onze klantenservice of mail naar dierenarts@medpets.be.

Relevante producten