Service
Winkelmandje
Menu

Oorontsteking bij hond en kat

Veel honden en katten krijgen in hun leven te maken met een oorontsteking. Wanneer deze aandoening niet tijdig wordt opgemerkt en goed wordt behandeld, kan dit tot aantasting van het gehoor leiden. In dit artikel leest u hoe u een mogelijke oorontsteking kunt herkennen en wat u eraan moet (laten) doen.

Hond krijgt oordruppels

Oorontsteking

Oorontstekingen zijn een veel voorkomend probleem bij hond en kat. De dieren schudden met hun kop, krabben aan hun oor en piepen soms van de pijn. De uitwendige gehoorgang kan vies en rood zijn maar ook het oor zelf (de inwendige gehoorgang) is meestal vies, rood, warm en stinkt vaak. In de meeste gevallen is er dus sprake van een ontsteking van de gehoorgang. Soms is er sprake van een middenoorontsteking.

Bloedoor en schrompeloor

Het risico van het vele schudden en krabben is een bloedoor. U ziet een enorme zwelling van de oorschelp, die door de dierenarts behandeld of geopereerd moet worden 10 dagen na het ontstaan; dit in verband met de periode van genezing van het bloedvat in de oorschelp. Indien dit oor niet op de juiste wijze behandeld wordt, dan ontstaat een zeer pijnlijk schrompeloor.

Verhoogde gevoeligheid

Alle honden- en kattenrassen kunnen een oorontsteking krijgen. Bij honden is het wel zo dat bepaalde rassen hier meer last van hebben dan andere. Voorbeelden zijn Cocker Spaniëls, Duitse Herders en Golden Retrievers.

Oorzaken oorontsteking

Bij honden en katten, die veel buiten komen, is de oormijt een belangrijke oorzaak voor oorontstekingen. Het zijn kleine witte spinachtige insecten die leven van oorsmeer. Ze veroorzaken jeuk en zijn zo klein dat ze met het blote oog moeilijk zijn waar te nemen. Ze kunnen ook hevige jeuk aan kop en hals veroorzaken, die soms zelfs na bestrijding van de mijten nog enkele weken aanhoudt. Hiernaast zijn er verschillende soorten bacteriën en gisten die ook graag in de gehoorgang leven en daar voor problemen zorgen.

Symptomen van oorontsteking

De symptomen van een oorontsteking zijn vrij duidelijk. Het dier flappert met zijn oren of krabt eraan en piept soms van de pijn en heeft dan vaak ook zijn kop scheef. De binnenkant van de oorschelp is rood en vies. Bovendien kan het zeer onaangenaam ruiken en het oor kan ‘lopen’. Bij een middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden; dan zijn de klachten ernstiger. Het dier loopt vaker met de kop scheef en kan evenwichtsstoornissen krijgen en loopt dan vaak kringetjes of valt zelfs om. Bij ieder dier met een oorontsteking is goed onderzoek van belang. De dierenarts zal moeten kijken of er sprake is van een besmetting met oormijt en/of een infectie door bacteriën en/of schimmels van de gehoorgang of dat er iets anders aan de hand is. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kunnen we denken aan een uitstrijkje of een kweek van het oorsmeer, maar ook aan röntgenfoto’s van de schedel.

Behandeling van oorontsteking

Bij een oormijtinfectie kunt u met oorzalf met een insecticide erin, goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica of anti-schimmel zalven nodig. Wanneer de gehoorgang erg vies is, dan worden eerst de oren – onder een lichte verdoving – uitgespoeld. Eventueel kan bij dieren die veel last hebben pijnstillers of jeukonderdrukkende tabletten meegeven worden om de pijn en de jeuk te verlichten. Bij een middenoorontsteking is een (langdurige) behandeling met antibiotica noodzakelijk. Dieren met steeds terugkerende of chronische ontstekingen kunnen een dichtgewoekerde gehoorgang krijgen. Op gezwellen en vreemde voorwerpen moet gecontroleerd worden, want door zo’n afsluiting of een beschadiging van het trommelvlies kunnen ze meer of minder doof zijn.

Preventieve maatregelen

Bij honden of katten die gevoelig zijn voor oorproblemen is het van belang zoveel mogelijk te proberen klachten te voorkomen. Dit kunt u het beste doen door de oren (en de gehoorgangen) regelmatig schoon te maken met een oorreiniger. U zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om dit tweewekelijks te doen of direct nadat de hond gezwommen heeft. Voorbeelden van producten die u hiervoor kunt gebruiken zijn MonocleanEpi-Otic of HexoClean. Wanneer uw hond géén klachten heeft, is het NIET nodig deze producten te gebruiken.

Let op: u mag absoluut niet de gehoorgang proberen te reinigen met wattenstaafjes!

Behandeling van milde oorklachten van de buitenste gehoorgang

Bij lichte irritatie of roodheid van de buitenste gehoorgang kunnen oordruppels van Dermiel verzachten en het herstel bevorderen. Daarnaast kunnen deze klachten ook op natuurlijke wijze behandeld worden met Puur Auris . Wanneer de klachten niet over gaan of wanneer uw dier ernstigere oorproblemen heeft, raden we u aan uw dierenarts te raadplegen.

 

Relevante producten