Service
Winkelmandje
Menu
Medpets is jarig! - Feestelijke deals tot -50% korting Lees meer

Steekvliegen, dazen en horzels

Met het stijgen van de temperatuur neemt ook het aantal stekende en zuigende insecten toe. Naast de nodige onrust en groeivertraging vergroten ze de kans op infecties bij het weidende vee.

steekvliegen, dazen en horzels bij een paard

Vliegen

Door de wondjes in de huid kunnen ziektekiemen makkelijker binnendringen. Met eenvoudige maatregelen is overlast door insecten te voorkomen. In ons land kennen we verschillende soorten buitenvliegen, waarvan de zomerwrangvlieg (Hydrotaea irritans) wellicht de meest beruchte is. Ook de kleine steekvlieg (Haematobia irritans) veroorzaakt veel overlast.

Zomerwrangvlieg

De zomerwrangvlieg lijkt op de huisvlieg die we zodra de deuren en ramen open kunnen vaak tegen de binnenkant van het raam aantreffen. De zomerwrangvlieg steekt niet, maar leeft van wondvocht en andere sappen. Daar staat tegenover dat de zomerwrangvlieg de zomerwrangbacterie kan overbrengen die ernstige ontstekingen aan de uiers van de koe tot gevolg heeft. Zomerwrang komt in principe alleen voor bij in de weide lopende niet-melkgevende runderen. De zomerwrangvlieg is het meest actief van grofweg juni tot en met eind september.

Kleine steekvlieg

De kleine steekvlieg leeft van bloed. Als de kleine steekvlieg in een zwerm op de rug en flank van een rustig grazend rund neerstrijkt, is de irritatie groot. De vele steekwondjes kunnen tot ontstekingen leiden. De kleine steekvlieg legt haar eitjes in verse mest. De totale cyclus van de steekvlieg neemt tien dagen in beslag. Doordat de kleine steekvlieg sterk koegebonden is, is de vlieg met insecticiden gemakkelijk te bestrijden.

Dazen

Dazen of paardenvliegen zijn breedgebouwde, snelle roofvliegen met grote ogen. Vooral de wijfjes zijn bloeddorstig en zuigen bloed bij grote zoogdieren en soms ook bij de mens. De mannetjesdazen zijn een stuk minder agressief en eten vooral honing. De larven leven in vochtige grond en leven vooral van rottende planten. Dazen komen vooral voor in kustgebieden. Ze kunnen veel onrust bij het vee veroorzaken. Zeker als het vee door de dazen wordt voortgejaagd, treedt groeivertraging op.

Runderhorzel

Rondvliegende runderhorzels kunnen blinde paniek veroorzaken bij weidend vee. De runderhorzel is succesvol bestreden, maar komt in de grensstreken toch nog geregeld voor. Vanaf juni zet de volwassen runderhorzel eitjes af op de haren van het rund. De larven die daar na enkele dagen uitkruipen, boren zich een weg door de huid in het lichaam en veroorzaken in de winter de bekende horzelbulten. In de weideperiode blijft de schade beperkt tot het onrustig rondvliegen van de horzelvlieg. Overigens leeft de volwassen vlieg maar enkele dagen in juni.

Overlast voorkomen

De aanwezigheid van vliegen hangt sterk af van de grondsoort, de begroeiing en de aanwezigheid van open water. In beboste gebieden met een broeierig klimaat kan het zinvol zijn regelmatig vliegende insecten te bestrijden. Knoflook door het voer kan helpen. Ook zijn er diverse sprays en gels beschikbaar. Bekijk hier alle producten tegen Vliegen en insecten.