Service
Winkelmandje
Menu
Medpets is jarig! - Feestelijke deals tot -50% korting Lees meer

Te snel werkende schildklier bij uw kat

Een te snel werkende schildklier is een probleem dat we veel zien bij oudere katten. Deze aandoening heet hyperthyreoïdie en betekent dat de schildklier van uw kat te veel schildklierhormonen produceert. In dit blogartikel wordt uitgelegd wat de schildklier is voor orgaan en wat de gevolgen zijn van een te snel werkende schildklier voor uw kat. Ook komt de behandeling aan bod.

Kat met uitgelichte schildklier

De schildklier van een kat

De schildklier is een orgaan dat bestaat uit 2 delen, die liggen aan weerskanten van de luchtpijp van de kat. Bij de schildklieren liggen ook nog de bijschildklieren. De schildklier zorgt dat de stofwisseling van uw kat goed werkt.

Wat is een te snel werkende schildklier?

Zoals het woord eigenlijk al zegt, werkt de schildklier dus te snel bij een kat met hyperthyreoïdie. Dit betekent dat er te veel schildklierhormoon wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat organen in het lichaam te snel gaan werken, wat leidt tot symptomen als een verhoogde hartslag, een te hoge bloeddruk, een te snelle spijsvertering (vaak met diarree) of veranderingen in gedrag. Vaak wordt hyperthyreoïdie veroorzaakt door een goedaardige tumor in de schildklier.

Welke klachten kunnen er ontstaan bij een kat?

De klachten die door deze aandoening kunnen ontstaan zijn:

  • Mager worden, ondanks goede eetlust.
  • Meer drinken en meer plassen.
  • Een plukkerige vacht.
  • Ander gedrag. Veel katten zijn rusteloos en actiever dan anders. Ook kunnen ze koele plekken opzoeken om te liggen en hijgen.
  • Soms braken en diarree.
  • De schildklier kan doordat deze vergroot is soms worden gevoeld in de hals. Dit kan bij een normale schildklier niet.

Doordat de bloeddruk vaak verhoogd is bij een kat met een te snel werkende schildklier kunnen andere klachten ontstaan, zoals verminderde hartfunctie, verslechtering van de nierfunctie en zelfs blindheid.

Hoe kan mijn dierenarts de diagnose hyperthyreoïdie stellen bij mijn kat?

De klachten die de kat laat zien geven vaak al een aanwijzing over wat er gaande is. Zeker als ook de schildklier voelbaar is in de hals van uw kat, dan wordt de diagnose nog waarschijnlijker. Dit kan worden bevestigd met bloedonderzoek. Hierbij worden verschillende lichaamsfuncties onderzocht, zoals ook de lever en de nierfunctie, met daarbij dan de schildklierwaarde.

Soms laat een kat alle verschijnselen zien van een te snel werkende schildklier, maar is de bloedwaarde van het schildklierhormoon nog normaal. Dan is het verstandig om na ongeveer 6 weken nog een keer bloed te laten afnemen door uw dierenarts. Veel dierenartsen kunnen in de eigen praktijk de schildklierwaarde van een kat meten in het bloed.

Naast bloedonderzoek is het ook belangrijk om de bloeddruk te meten. Deze is zoals eerder gezegd vaak te hoog en kan grote gevolgen hebben voor het kattenlichaam. Als de bloeddruk dus te hoog is, moet dit vaak ook worden behandeld om klachten te voorkomen of op te lossen.

Hoe kan mijn kat worden behandeld?

Als uw kat is gediagnosticeerd met hyperthyreoïdie, dan moet er worden gekeken hoe uw kat behandeld kan worden. Er zijn verschillende behandelingsopties voor een kat met een te snel werkende schildklier. Deze zijn wel van een aantal factoren afhankelijk, denk aan:

  • De symptomen van uw kat.
  • Gaat het om een goedaardige tumor of een kwaadaardige tumor?
  • Zit het weefsel alleen in de schildklier of ook op andere plekken? Dit noemen we ectopisch schildklierweefsel. Als dit het geval is, dan is een operatie moeilijker, omdat u mogelijk niet al het weefsel weg kan halen.
  • De leeftijd van uw kat.
  • De algehele conditie van uw kat en/of er nog bijkomende problemen zijn.
  • Is uw kat goed medicatie toe te dienen of niet?

Welke behandelingsopties zijn er?

  • Behandeling met medicatie: er zijn tabletten waarmee de aanmaak van schildklierhormonen wordt geremd. Dit is de meest gebruikelijk manier van behandelen. Voorwaarde is dan wel dat u uw kat pillen in kunt geven.
  • Operatieve verwijdering van (een deel van) de schildklier: dit is een lastige ingreep en wordt niet door iedere dierenarts gedaan. Daarbij is het dus lastig dat eventueel schildklierweefsel op een andere plek niet kan worden weggehaald. Het is daarom verstandig om eerst met speciaal contrastonderzoek uit te zoeken waar het actieve schildklier weefsel zich bevindt, om te voorkomen dat de operatie voor niks wordt gedaan. Bij het verwijderen van de schildklier is het erg belangrijk dat de bijschildklieren niet worden weggenomen. Deze hebben een belangrijke functie in het lichaam en kan een dier niet missen. Complicatie van de operatie is dat er een kans is dat schildklierweefsel terug groeit, of dat er te weinig schildklierhormoon wordt gemaakt en dat uw kat dus alsnog medicatie nodig heeft.
  • Behandeling met radioactief jodium: dit radioactief jodium komt in het zieke (actieve) deel van de schildklier terecht en zal het zieke deel kapot maken. Dit is een specialistische ingreep en hiervoor moet uw kat dus worden doorverwezen. Als het zieke schildklierweefsel is behandeld, dan wordt het gezonde schildklierweefsel vaak weer normaal actief en is er geen aanvullende behandeling met medicatie nodig. Uw kat is na deze behandeling dus wel enkele dagen radioactief. Uw kat moet dan zeker 8 dagen in een speciale ruimte verblijven. Deze behandeling is daarmee dus niet geschikt voor katten die niet eten of die verder medicatie nodig hebben. Soms moet de behandeling herhaald worden.
  • Behandeling met speciale voeding: er bestaat een speciale kattenvoeding zonder jodium, namelijk de Hill’s y/d. Dit jodium is nodig om schildklierhormoon te maken. Vaak is het met het gebruik van deze voeding niet meer nodig om ook nog medicatie te geven of een andere behandeling uit te voeren. Het is wel belangrijk dat de kat dan niets anders eet dan deze voeding. Het is dus de meest geschikte behandeling voor binnenkatten. Nadeel is dat niet alle katten deze voeding goed accepteren.

Wat moet er gebeuren als mijn kat ook een hoge bloeddruk heeft?

Als uw kat naast een te snel werkende schildklier ook nog een hoge bloeddruk heeft, dan moet deze apart worden behandeld. Soms normaliseert de bloeddruk op het moment dat de schildklier onder controle is, maar soms moet levenslang medicatie worden gegeven tegen een hoge bloeddruk.

Er is een behandeling ingesteld bij mijn kat, maar hoe nu verder?

Als uw kat wordt behandeld voor de schildklier, dan is het belangrijk om regelmatig verschillende controles te laten uitvoeren door uw dierenarts. Dit geldt voor alle vormen van behandeling! Belangrijk is dat uw dierenarts elke 3-6 maanden de volgende controles uitvoert:

  • Lichamelijk onderzoek en gewichtscontrole
  • Bloedcontrole van de schildklierwaarde, maar ook van het bloedbeeld (rode en witte bloedcellen), de nieren en leverfunctie. Een te snel werkende schildklier kan namelijk ook effect hebben hierop, als ook de behandeling.
  • Controle van de bloeddruk

Twijfelt u of uw kat last heeft van een te snel werkende schildklier? Laat uw kat dan onderzoeken door uw dierenarts! Een tijdige diagnose en een snelle behandeling kunnen ervoor zorgen dat uw kat nog lang en gelukkig kan leven.

Heeft u nog vragen over deze ziekte bij katten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be