> Tips voor de kerstdagen

Tips voor de kerstdagen

Tips voor de kerstdagen

Tijdens de kerstperiode wordt het huis altijd feestelijk aangekleed. Een gezellig gedekte tafel, een mooie kerstboom, kaarsen, maar ook een kerststukje mag daarbij niet ontbreken. Let op: deze versieringen kunnen risico’s voor uw huisdier opleveren. Wij geven u graag tips om het kerstfeest voor iedereen prettig te laten verlopen!

Planten

Maretak en de Hulst worden vaak gebruikt als kerstversiering. De bessen van deze planten zijn echter giftig voor huisdieren. Ook de kerstster en kerstroos kunnen klachten opleveren. Hieronder een klein overzicht:

  • De kerstster (Euphorbia pulcherrima) kan voorbijgaande maagdarmklachten (braken, niet willen eten, sloomheid) geven.
  • Hulst (Ilex aquifolium) kan maagdarmklachten (speekselen, braken, diarree, niet willen eten) geven wanneer er grote hoeveelheden van worden opgenomen. Over het algemeen zijn de verschijnselen van voorbijgaande aard.
  • Kerstroos (Helleborus niger) is ook behoorlijk giftig. Het bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen. Inname kan net zoals de andere planten maagdarmklachten veroorzaken, maar ook sufheid, verlamming en hartritmestoornissen.

Als uw dier een van deze planten gegeten heeft of iets anders ingeslikt heeft dat mogelijk voor problemen kan zorgen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Kerstboom

Wist u dat dennennaalden giftig zijn? Let dus op met dennennaalden die op de grond vallen. Zorg ervoor dat uw huisdier deze naalden niet kan opeten en zet de voer- en drinkbak niet te dicht bij de kerstboom.

Versieringen die in de boom gehangen worden, zoals (glazen) ballen, engelenhaar en lichtsnoeren kunnen erg aantrekkelijk zijn voor uw dier en kunnen als speeltje worden aangezien. Hou er dus rekening mee dat deze versieringen buiten bereik van uw huisdier hangen.

Voedingsmiddelen

Let op met diverse voedingsmiddelen die niet voor huisdieren bedoeld zijn. Chocolade is bijvoorbeeld giftig voor uw huisdier, aangezien dit theobromine bevat. Pure chocolade bevat relatief de meeste hoeveelheid theobromine. Een chocoladevergiftiging kan maagdarmklachten veroorzaken, maar daarnaast ook opwinding, onrust en spiertrillingen. In ernstige gevallen kunnen zelfs epilepsie, hartritmestoornissen en ademhalingsstoornissen optreden met de dood tot gevolg. Zorg er daarom voor dat uw huisdier geen toegang heeft tot bonbons, kransjes en andere producten die chocolade bevatten.

Daarnaast is het vanzelfsprekend om geen rolladenetjes, botjes, champagnekurken en dergelijke te laten slingeren, aangezien ze opgegeten kunnen worden en blokkades in de darm kunnen veroorzaken.

Wij wensen u prettige (en veilige) feestdagen!

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit