> Uw pup aan de lijn leren lopen

Uw pup aan de lijn leren lopen

Uw pup aan de lijn leren lopen

Als uw pup bij u thuis gewend is, is het natuurlijk ook belangrijk dat hij dingen gaat leren. Een belangrijk onderdeel is het leren lopen van uw pup aan de lijn zonder trekken. Pakt u dit goed aan, dan maakt u het voor uzelf in de toekomst makkelijker en leuker om met uw hond te wandelen.

Uw pup laten wennen aan de omgeving

Voordat uw pup aan de lijn kan lopen is het belangrijk dat uw pup leert wennen aan uw omgeving. Buiten is in eerste instantie namelijk al een beetje eng. Til uw pup eventueel op en loop eens een rondje met hem door de wijk. Als hij aan buiten gewend is, kan hij gaan leren aan de lijn te lopen.

De juiste halsband voor uw pup

Begin met een halsband en geef uw pup de tijd om hieraan te wennen. Maak hem stevig genoeg vast, zodat hij hem niet over zijn hoofd kan trekken. Kies bijvoorbeeld voor een sterke nylon halsband, die makkelijk te verstellen is, maar voldoende controle houdt, als de KONG Nylon Collar Zwart of een leren halsband als de Tijssen Halsband Vetleer - Bruin. Controleer wel regelmatig hoe strak de halsband zit, want uw pup is natuurlijk in de groei en de halsband moet niet te strak gaan zitten. Een halsband zit goed als u in ieder geval twee vingers tussen uw hond en de halsband kunt stoppen.

Welke leiband kiest u om uw pup uit te laten

Na de halsband komt de leiband. Gebruik liefst een korte, stevige riem en geen flexlijn, bijvoorbeeld de Halti Trainingslijn of de Julius K9 Antisliplijn Zwart. Een flexlijn is altijd enigszins gespannen en leert uw pup dat hij mag/moet trekken aan de riem. Kies ook liefst voor een leiband van ongeveer 2 meter lengte. Uw pup heeft wel wat bewegingsvrijheid nodig. Een te korte leiband is vaak al een belangrijk oorzaak van het trekken aan de lijn.

Bekijk ook ons hele assortiment aan leibanden voor honden.

Wennen van uw pup aan de leiband

Veel pups vinden het raar dat er een lijn aan de halsband vast zit. Laat hem hieraan wennen, door bijvoorbeeld in huis de leiband al een keer te bevestigen en de pup rond te laten lopen met de leiband aan de halsband. Pups zijn buiten vaak geneigd om te gaan zitten of terug te trekken aan de riem. Ga naar een rustige plek, niet te dicht bij huis. Het kan anders zijn dat uw pup alleen maar terug wil naar de veiligheid van thuis. De wereld is immers al nieuw en spannend genoeg!

Uw pup leren lopen aan de lijn zonder trekken

Ga zelf niet aan de lijn trekken. Dit werkt vaak terugtrekken in de hand: uw pup wil juist de andere kant op. Lok uw pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast u te komen en beloon uw pup als hij komt zonder dat de leiband gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon uw pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef uw pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen. Begin met een paar minuten en breidt dit per week uit.

Probeer trekgedrag niet aan te moedigen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Onbewust belonen veel mensen trekken aan de riem, bijvoorbeeld door de hond trekkend ergens te laten komen of te laten spelen aan de riem. Trekt uw pup aan de riem, sta dan even stil en loop de andere kant op en beloon uw pup weer als hij met een slappe riem met u meeloopt. Moet u andere honden passeren, laat uw pup dan even zitten en naar u kijken totdat de andere honden voorbij zijn. Zo beloont u het echte trekken niet en zal uw pup sneller leren netjes mee te lopen.

Het vraagt vaak veel geduld en doorzettingsvermogen van jou als baasje. Als u nu echter doorzet en consequent bent in het vermijden van trekgedrag heeft u in de toekomst een fijne hond om mee te wandelen. Veel succes!

Heeft u een oudere hond die trekt aan de riem? Lees dan eens onze blog Help, mijn hond trekt aan de riem!. Hierin wordt besproken hoe u de training kunt aanpakken om uw hond dit trekken aan de riem af te leren.

Heeft u nog vragen over uw pup? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Deel dit artikel