> Vlooien bij honden

Vlooien bij honden

Vlooien bij honden

Wees goed voorbereid op het ongemak van vlooien. De Vlooien - en Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en u kunt er op bijhouden wanneer u voor het laatst een middel tegen vlooien en teken heeft gegeven.

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die bij onze honden vervelende klachten veroorzaken. Ze veroorzaken jeuk en kunnen bij gevoelige dieren een allergische reactie opwekken. Levende stadia van de vlo bevinden zich niet alleen op uw hond, maar ook in de omgeving waar uw hond loopt en slaapt. Het is dus belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden.

Welke vlooien komen voor bij honden?

Er bestaan hondenvlooien en kattenvlooien. Bij huisdieren komt de kattenvlo het meest voor.

Hoe ziet de levenscyclus van een vlo eruit?

De vrouwtjes vlo begint 24 tot 48 uur na haar eerste bloedmaaltijd met het produceren van eitjes. Ze kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes vallen van uw hond af en ontwikkelen zich in huis tot larve en pop. Omgevingsfactoren, zoals temperatuur en vochtigheid, beïnvloeden de duur van de levenscyclus van de vlo tot nieuwe vlooien. Onder ideale omstandigheden kan deze cyclus zich binnen 12 tot 14 dagen afspelen, maar onder minder gunstige omstandigheden kan het ook tot wel 240 dagen duren! Larven voeden zich met huidschilfers en vlooienpoep en verstoppen zich op donkere plaatsen. De larven verpoppen zich tot een cocon. Poppen kunnen lange tijd (maanden) zonder geschikte gastheer overleven in de omgeving. Slechts 1 tot 10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien op uw hond, de rest bestaat uit eieren, larven en poppen in de omgeving. Centraal verwarmde ruimten vormen een optimale omgeving voor de vlo, waardoor ze het hele jaar door, onafhankelijk van de buitentemperatuur, aanwezig kunnen zijn.

Hoe kan mijn hond zich besmetten met vlooien?

Een hond kan zich besmetten via plaatsen waar veel vlooien voorkomen. Daarna kan een besmette hond weer andere huisdieren besmetten. Ook de eitjes van vlooien uit de omgeving kunnen aan uw schoenen of huisdier blijven plakken en zo weer zorgen voor een nieuwe besmetting.

Welke klachten krijgt mijn hond van vlooien?

Uw hond krijgt voornamelijk jeukklachten van vlooien. Als uw hond allergisch reageert op een beet van een vlo, zijn de klachten erger. Dit resulteert in krabben, kaalheid, roodheid van de huid, schilfering en pukkeltjes. Bij zeer jonge dieren kan een ernstige besmetting leiden tot bloedarmoede.

Naast de klachten die de vlooien zelf veroorzaken bij uw hond, kan uw hond ook besmet raken met het voorstadium van de lintworm. Vlooien eten namelijk lintwormeitjes op. Een hond kan zich vervolgens besmetten door een besmette vlo op te likken tijdens het bijten en wassen. In uw hond ontwikkelt zich vervolgens een volwassen lintworm. Als u een lintworm aantreft bij uw hond, wijst dat vaak op een vlooienbesmetting. Daarnaast kunnen vlooien ook andere parasieten en ziektes overbrengen.

Hoe herkent u vlooien bij honden?

Als uw hond zich regelmatig krabt, kan dit wijzen op de aanwezigheid van vlooien. U ziet vlooien niet altijd met het blote oog, vooral niet bij dieren met een donker gepigmenteerde huid of een donkere lange vacht. U kunt testen of uw hond vlooien heeft door een vlooienkam te gebruiken. Kam hiermee zo dicht mogelijk over de huid en leg het uitgekamde materiaal op een vochtig, wit keukenpapier of papieren zakdoek. Als dit bruinrood afgeeft aan de tissue, dan zijn het vlooienpoepjes, bestaande uit verteerd bloed.

Waar zitten vlooien bij honden?

De voorkeurslocaties voor vlooien zijn de oksels, liezen en op de rug (staartbasis).

Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen vlooien?

Bij de bestrijding van vlooien is het belangrijk dat u zowel de volwassen vlooien op de hond als de onvolwassen stadia in uw huis aanpakt.

  • Behandel uw hond met een anti-vlooienproduct, zoals een Beaphar Canishield band of een spot-on zoals de Advantage, Advantix of de Frontline Combo Line Hond.
  • Kies een product waar een insectengroeiremmer aan is toegevoegd, zodat ook eitjes en larven worden gedood. De huidschilfers bevatten dan de werkzame stof. Deze komen in contact met de eitjes en larven van de vlo.
  • Behandel de omgeving op het moment dat uw huisdier vlooien heeft. Dit kan bijvoorbeeld met een omgevingsspray, zoals de Indoor X die de onvolwassen stadia van de vlo en de volwassen vlooien bestrijdt, zodra deze uit het popstadium komen.

Let op: producten voor honden zijn vaak niet geschikt voor katten of konijnen en andersom!

Er zijn naast middelen met insecticide stoffen ook producten met natuurlijke stoffen waaraan een vlooienwerende werking wordt toegekend, zoals de STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie. Er zijn geen studies gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van deze producten. Daarom zijn deze producten vaak niet geregistreerd als antivlooienmiddel. Let ook op dat sommige natuurlijke stoffen giftig kunnen zijn voor uw hond.

Lees altijd goed de bijsluiter voordat u een product gebruikt bij uw hond.

Voor een compleet overzicht van producten tegen vlooien bij uw hond kijkt u op onze pagina met Vlooien en teken producten.

Heeft u nog vragen over vlooien bij uw huisdier en hoe u de preventie of behandeling het beste kunt aanpakken? Download dan ons Stappenplan Vlooien waar alle stappen duidelijk op een rijtje staan. Ook helpt onze dierenarts u graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.be of bel de klantendienst.

Deel dit artikel