Service
Winkelmandje
Menu

Teken bij honden

Teken zijn spinachtige beestjes die zich tijdelijk met bloed voeden en daardoor periodes kunnen doorbrengen op uw hond. Ze hechten zich vast in de huid en dit is helaas niet altijd zonder gevolgen. Hoe kunt u teken herkennen bij uw dier, wat zijn de risico’s en wat moet u doen om ze te verwijderen en te voorkomen? Dat leest u in dit artikel.

Teek in hondenvacht

Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. De Vlooien – en Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en u kunt er op bijhouden wanneer u voor het laatst een middel tegen vlooien en teken heeft gegeven.

Hoe ziet een teek eruit bij een hond?

Een teek is erg klein, slechts 1-3 mm groot. U kunt ze daarom gemakkelijk over het hoofd zien. Zeker als uw hond een dikke, lange vacht heeft en als de teek niet volgezogen is. De teek is dan plat en kan variëren in grootte van speldenknop tot enkele millimeters. Een teek hecht zich met de monddelen vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los over de vacht lopen op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van uw hond, dus op oren, nek, huidplooien, liezen en oksels.

Hoe kan mijn hond zich besmetten met teken?

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Een tekenbesmetting komt vaker voor bij de hond dan de kat en is seizoensgebonden. De Schapenteken zijn voornamelijk actief in de maanden maart tot december en de Dermacentor teek vertoont pieken in september-november en in maart-april.

Via de website Tekenradar.nl kunt u zien waar en wanneer teken actief zijn.

Kunnen honden ziek worden van een tekenbeet?

Honden, maar ook mensen en andere huisdieren, kunnen ziek worden van een tekenbeet. De teek kan een ontsteking geven op de plek waar hij zich vasthecht. Dit kan jeuk en irritatie geven.

Daarnaast kunnen teken ziektes overbrengen op uw hond. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken in Nederland is besmet met de Lyme bacterie! Honden die besmet zijn met Lyme, kunnen net als mensen vage klachten krijgen. Symptomen die kunnen passen bij een infectie met de ziekte van Lyme zijn:

  • Gewrichtspijn
  • Neurologische verschijnselen
  • Koorts
  • Slechte eetlust
  • Nierproblemen
  • Huidveranderingen

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook andere ziektes overbrengen, zoals Anaplasmose (in Nederland en het buitenland), Ehrlichiose (teken in het buitenland) en Babesiose (teken in het buitenland). Het overbrengen van een bacterie, virus of parasiet gebeurt meestal niet eerder dan 24 tot 48 uur na aanhechting, waardoor het belangrijk is om een teek altijd zo snel mogelijk te verwijderen. Noteer altijd in uw agenda wanneer uw hond een teek heeft gehad. Wordt uw huisdier ziek in de periode na een tekenbeet, meld dan altijd aan uw dierenarts dat ze een teek heeft gehad of dat ze in het buitenland is geweest.

Wat kan ik doen om mijn hond tegen teken te beschermen?

U kunt verschillende dingen doen om uw hond tegen teken te beschermen:

Hoe verwijdert u een teek bij een hond

  • Gebruik altijd een tekentang of tekenkaart om een teek volledig met monddelen en lijf te verwijderen. U pakt de teek zo dicht mogelijk op de huid vast met de tekentang. U verwijdert de teek door voorzichtig met een draaiende beweging aan de teek te trekken of recht omhoog tot deze los laat. Vervolgens wikkelt u de teek in plakband en gooit u deze weg.
  • Knijp of prik nooit in een aangehechte teek en gebruik geen alcohol, hitte of zeep voordat u een teek verwijdert. De teek kan dan juist sneller ziektes overbrengen. Na het verwijderen van de teek kunt u wel de huid ontsmetten met alcohol of jodium. Maak ook de tekentang schoon na gebruik.

Download ook ons Stappenplan: “hoe verwijdert u een teek?” voor de stappen die u maakt om een teek te verwijderen. Handig voor onderweg of op vakantie!

Wilt u meer weten over teken bij uw huisdier? Onze dierenarts helpt u graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.be of bel de klantenservice.