Service
Winkelmandje
Menu

Wat mag een hond niet eten?

Als we het hebben over dingen die een hond niet mag eten denken we vaak meteen aan giftige dingen, zoals chocolade of rattengif. Helaas zijn er ook heel veel andere huis-, tuin- en keukenartikelen die gevaarlijk kunnen zijn voor uw viervoeter. In dit artikel leest u alles over welke producten dit zijn.

Beagle wandelend met baas door bos

Welke artikelen in en om het huis kunnen gevaarlijk zijn voor uw hond?

Er zijn ontelbare dingen in huis die voor problemen kunnen zorgen. Vaak zien deze er erg onschuldig uit, waardoor u niet altijd door hebt dat het een gevaar kan vormen. Hieronder een opsomming van dingen in huis waar u mee moet opletten:

  • Planten en bloemen: bepaalde planten en bloemen kunnen klachten geven zodra deze opgegeten worden door een hond. In sommige gevallen is het kauwen op een takje of blaadje al voldoende om klachten te veroorzaken. Controleer altijd voor het aanschaffen van een plant of bloem of deze gevaarlijk kan zijn voor je hond. In ons artikel “Welke planten zijn er giftig voor uw hond?” leest u welke planten er gevaarlijk zijn voor uw viervoeter.
  • Schoonmaakartikelen: en dan hebben we het niet alleen over reiniging- of ontsmettingsmiddelen, maar over de (vaat)doekjes en sponzen. Deze producten hebben een absorberende functie. Hierdoor kan er een grote verstopping ontstaan in de maag of darmen. Indien dit niet tijdig behandeld wordt, is operatie vaak de enige optie.
  • Voedselrestanten: de kliekjes die overblijven na het eten of dat ongebruikte rauwe vlees. Honden kunnen vaak niet goed tegen de voedselproducten die wij eten. Wilt u weten welke producten giftig zijn voor uw hond? Lees dan ook ons artikel “Wat is giftig voor uw huisdier.
  • Dingen in de tuin: Zoals al eerder genoemd kunnen bepaalde planten en bloemen voor problemen zorgen. Echter kunnen dieren zoals kikkers, slakken of padden ook problemen veroorzaken. Deze dieren kunnen namelijk erg gemakkelijk wormen bij zich dragen. Zeker de Franse Hartworm is een worm die we bij deze dieren vaker tegen komen. Padden scheiden paddengif uit wat problemen kan geven.
  • Kadavers (dode dieren): Jaagt uw hond of is hij snel aangetrokken door een kadaver langs het water of de weg? Laat hem deze dan zeker niet opeten! Naast de grote hoeveelheid bacteriën die een kadaver bevatten, kan de doodsoorzaak van het dode dier ook een reden zijn waarom uw hond ziek kan worden. Zeker bij watervogels komt Botulisme voor. Botulisme wordt veroorzaakt door een gif dat de zenuwen blokkeert. Hierdoor kan verlamming plaatsvinden met als gevolg sterfte.
  • Ontlasting: niet alleen de ontlasting van andere dieren, maar ook die van mensen brengen risico’s met zich mee als uw hond het eet. Veel voorkomende klachten zijn wormen, echter kunnen er ook restanten van drugs of andere giftige dingen in de ontlasting zitten. Dit brengt op zichzelf weer andere gevaren met zich mee.
  • Vreemde voorwerpen: hoe leuk dat nieuwe speeltje ook is, als u een echte sloper in huis heeft, moet alles kapot. Dit is tevens ook het gevaar. Doordat uw hond zijn speelgoed kapot maakt, kan hij hiervan ook een gedeelte opeten. Dit kan voor problemen in de maag en darmen geven als dit niet goed door het darmkanaal komt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor speelgoed, maar ook voor sokken, handdoeken, kussens enz.

Wat kunt u zelf doen?

Opruimen! Het klinkt zo simpel en natuurlijk gaat het ook wel eens mis. Alleen is opruimen toch een van de gemakkelijkste opties om te voorkomen dat uw hond dingen eet, die hij niet zou moeten eten. Maar hoe zit het dan als u buiten loopt?
Als u van uw eigen hond weet dat hij gemakkelijk dingen van straat pakt en/of probeert op te eten, dan kan de Trixie Anti-lokaas een handig hulpmiddel zijn. Dit zachte snuitje maakt het uw viervoeter moeilijk om dingen van straat te eten.Let op! Het snuitje is een hulpmiddel, geen oplossing. Naast het gebruik van het snuitje is het verstandig om goed te trainen dat de hond zijn aandacht meer op uw, als baasje, legt dan op dingen op de straat.

Wat als het mis gaat?

Het kan wel eens voorkomen dat het mis gaat. U bent bijvoorbeeld een sok kwijt en bent er bijna zeker van dat de hond deze heeft opgegeten. In alle gevallen is het noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan. Ongeacht wat het is! De dierenarts kan door middel van een behandeling een plan maken hoe de situatie behandeld wordt.

Heeft u aan de hand van dit artikel nog vragen over dingen die uw hond niet mag eten? Neem dan gerust contact met ons op via dierenarts@medpets.be of bel naar 03 – 555 91 23.