Service
Winkelmandje
Menu

Wespensteek bij de kat

Een kat die achter een vlieg of een vlinder aan gaat. We vinden het allemaal een leuk beeld, maar wat als die vlieg een wesp blijkt te zijn? Een wesp is niet zo onschuldig als een vlieg. In dit blogartikel leest u alles wat je moet weten over wespen en hoe u uw kat kan beschermen.

Wesp op een bloem

Wanneer komen wespen het meeste voor?

Wespen zijn echte zonaanbidders. Ze komen dan ook het meeste voor in de zomer en voornamelijk in de maand augustus. In deze maand slaan veel jonge wespen voor het eerst hun vleugels uit op zoek naar lekkere zoete dingen. In augustus is uw lekkere luchtje, een glas limonade of een heerlijke fruitsalade dan ook extra aantrekkelijk voor deze geniepige beestjes.

Hoe vermijdt u wespen?

Zoals hierboven al beschreven staat, houden wespen van zoetigheid. Zit u heerlijk in de tuin of op het balkon met uw kat? Dan is het verstandig om zoete dingen uit de buurt te houden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wespen te weren. U kunt bijvoorbeeld een schaaltje met kruidnagel, citroen of ui mee naar buiten nemen. Wespen houden namelijk niet van deze geuren. Ook heeft u de optie om een wespenval of een spray tegen wespen te gebruiken.

Zijn wespensteken gevaarlijk voor katten?

Net als voor mensen kan een wespensteek gevaarlijk zijn. Een wespensteek veroorzaakt zwelling en roodheid van de huid. Afhankelijk van de plek waar uw kat gestoken is, wordt er bepaald of het verstandig is om langs de dierenarts te gaan.

Wat als uw kat een wesp eet?

Aangezien katten vaak achter wespen aanjagen worden zij vaak in de poten of in/bij de bek gestoken. Zeker de bek is een gevaarlijke plek om gestoken te worden. De bek kan heel snel gaan zwellen en voor ademhalingsproblemen zorgen. Sommige katten zijn zo snel dat zij de wesp opeten en dit kan voor nare gevolgen zorgen. Een wesp kan namelijk meerdere malen steken, voordat de angel los laat. Hierdoor kan uw kat dus ook meerdere malen gestoken worden.
Als u er van overtuigd bent dat uw kat een wesp heeft gegeten, bel dan met uw dierenarts!

Wat kunt u zelf doen bij een wespensteek?

Als uw kat is gestoken door een wesp, kunt u al een aantal dingen zelf doen. Hieronder een stappenplan die u kan volgen:

Stap 1: controleren op een angel

Afhankelijk van de plek waar uw kat is gestoken, is het raadzaam om te controleren op een angel. Ziet u de angel nog zitten? Haal deze dan met een bankpas of de achterkant van een bot mes weg, door simpelweg over de huid te schrapen. Gebruik geen pincet! Hierdoor kunt u extra gif in de huid brengen, waardoor de zwelling en roodheid kan toenemen.

Stap 2: koel de huid

Binnen enkele minuten ziet u zwelling en roodheid opkomen. Door een koelelement met een theedoek te bedekken of een ijsklontje te gebruiken, kunt u de huid heel eenvoudig koelen. Hiermee minimaliseert u de zwelling en de roodheid van de huid.

Stap 3: observeren

Helaas kunt u van tevoren niet weten of uw kat allergisch is voor wespensteken. Hierdoor is het van groot belang om de kat goed in de gaten te houden (observeren). Merkt u dat de zwelling erger wordt of de kat andere symptomen van ziekte krijgt (braken of kwijlen), dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw eigen dierenarts.

Stap 4: huid verzorgen

Het kan heel fijn zijn om na de steek de huid een aantal dagen te ondersteunen. Hiervoor kunt u de Hilton Herbs Virex Cream gebruiken. Dit is zowel een verzorgende als verkoelende zalf.

Wanneer moet u naar de dierenarts?

Is uw kat gestoken bij de bek, rond de ogen of de neus? Dan is het nodig om uw dierenarts te bellen. Door de zwelling kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk en vervelend. Twijfelt u over waar de kat is gestoken of heeft hij of zij een heftige reactie? Neem dan altijd contact op met uw eigen dierenarts!

Heeft u na het lezen van dit blogartikel over wespensteken bij katten nog vragen? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be