> Kunnen honden de ziekte van Lyme krijgen?

Kunnen honden de ziekte van Lyme krijgen?

Kunnen honden de ziekte van Lyme krijgen?

Ja, honden kunnen de ziekte van Lyme krijgen! De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door teken die besmet zijn met een bacterie genaamd Borrelia Burgdorferi. Waar mensen na een beet van een besmette teek vaak klachten krijgen, krijgen honden deze vaak niet. In dit blogartikel leggen we alles uit over de ziekte van Lyme.

Wat is de ziekte van Lyme?

Zoals net al gezegd, wordt Lyme veroorzaakt door een bacterie (Borrelia Burgdorferi). Deze bacterie wordt overgedragen na een beet van een teek die besmet is met deze bacterie. Gemiddeld duurt het zo’n 48 uur voordat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt. Het is dus belangrijk om teken zo snel mogelijk na het bijten te verwijderen, liefst binnen 24 uur.

Symptomen ziekte van Lyme hond

Waar mensen vrij snel klachten krijgen na besmetting, krijgen honden dit niet. Hierdoor is het lastig te bepalen op enkel symptomen of uw hond besmet is met de ziekte van Lyme. Toch kunt u na een aantal weken tot maanden symptomen gaan zien bij uw hond, zoals:

Waar komt de ziekte van Lyme het meeste voor?

Teken die besmet zijn met de bacterie kunnen overal voorkomen. Echter als u kijkt naar hoe teken graag leven, is dit vooral op plekken waar veel beplanting en warmte is. Tijdens een zomerse wandeling door de bossen en heide lopen zowel u als uw hond meer risico om een tekenbeet te krijgen.

Hoe weet u of uw hond de ziekte van Lyme heeft?

Doordat honden bijna niet ziek worden van Lyme, wordt het vaak pas laat geconstateerd. Om te bevestigen dat uw hond de ziekte van Lyme heeft, zal de dierenarts een bloedonderzoek uitvoeren. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid antistoffen die het bloed bevat.

Wat kunt u doen tegen de ziekte van Lyme?

Tegenwoordig bestaan er vaccinaties tegen de ziekte van Lyme. U zou via uw dierenarts de vaccinatie kunnen aanvragen, echter zijn de meningen over deze vaccinatie verdeeld. Zeker omdat honden vaak geen klachten overhouden aan de ziekte van Lyme, zijn niet alle dierenartsen van mening dat vaccineren tegen Lyme nuttig is.
Als uw hond is gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme wordt er voornamelijk symptomatisch behandeld. Ook wordt een antibioticakuur gegeven, wat zorgt dat de bacterie verminderd. Echter helemaal verdwijnen zal het nooit.

Wat kunt u doen om de ziekte van Lyme te voorkomen?

Nu u weet dat de ziekte van Lyme overgebracht wordt door teken, weet u ook dat dit de beestjes zijn die u graag vermijdt. Door regelmatig een vlooien- en tekenmiddel te gebruiken, zorgt u ervoor dat uw hond minder risico loopt op een beet door een besmette teek.
Let op! Een teek zal altijd eerst moeten bijten, voordat deze dood gaat door het vlooien- of tekenmiddel. Een teek zal na het bijten sneller dood gaan, dan dat het de bacterie kan verspreiden. Vectra 3D is een spot on met een 'hot-foot' effect op teken, waardoor ze minder snel aanhechten en sneller van uw hond afvallen.

Noteer in uw agenda wanneer u een teek hebt verwijderd. Krijgt uw hond vage klachten? Geef dan altijd aan dat u een teek hebt verwijderd bij uw hond en wanneer dat was.

Heeft u nog vragen over de ziekte van Lyme? Neem dan contact op met dierenarts@medpets.be.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel