Service
Winkelmandje
Menu
⚠️ HITTE ALARM! Verkoel je dier op tijd ☀️ Lees meer

Alles wat u moet weten over verschillende soorten kattenbakvullingen

Kattenliefhebbers weten het maar al te goed: een goede kattenbakvulling is essentieel, want een blije kat betekent een blij baasje! Er zijn zoveel verschillende soorten kattenbakvullingen op de markt, waardoor het overweldigend kan zijn om te beslissen welke kattenbakvulling het beste is voor uw kat.

kat

Welke kattenbakvulling is het beste?

Het kiezen van de juiste kattenbakvulling is soms lastig, omdat het afhangt van verschillende factoren, waaronder de voorkeur van uw kat. Geurcontrole, absorptievermogen en milieuvriendelijkheid zijn ook belangrijke factoren die meewegen. Ongeacht welke kattenbakvulling u kiest is het belangrijk om de kattenbak regelmatig schoon te maken en bij te vullen voor het welzijn van uw kat.

Klontvormende kattenbakvulling

Kontvormende kattenbakvulling, bijvoorbeeld die van Gritty, is de meest populaire keuze onder de katteneigenaren. Deze soort kattenbakvulling is vaak gemaakt van bentonietklei en vormt klonten wanneer het in aanraking komt met urine door het uitstekende absorberend vermogen. Klontvorming maakt het schoon houden van uw kattenbak een stuk gemakkelijker, omdat u de klonten er simpelweg uit kunt scheppen. Het voordeel is dat uw kattenbak op deze manier ook langer schoon blijft. Tot slot vermindert klontvormende kattenbakvulling nare geurtjes, wat zowel voor de kat als het baasje prettig is.

Bij kittens wordt het gebruik van klontvormende kattenbakvulling afgeraden, omdat ze de neiging hebben om de klontjes in hun mond te stoppen.

Natuurlijke kattenbakvulling

Sommige katteneigenaren geven de voorkeur aan natuurlijke kattenbakvulling vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen, zoals de PeeWee houtkorrels. Natuurlijke kattenbakvulling absorbeert vocht uitstekend en helpen geurtjes te verminderen. Vaak is dit type kattenbakvulling minder effectief dan klontvormende kattenbakvulling wat betreft geurcontrole en het vormen van klonten, waardoor u de kattenbak vaker zult moeten verschonen.

Silicaat kattenbakvulling

Silicaat kattenbakvulling bestaat uit kleine gelkorrels die vocht absorberen en nare geuren vasthouden. Dit type kattenbakvulling vormt geen klonten, maar absorbeert al het vocht waardoor het een vaste gelachtige substantie wordt. Silicaat kattenbakvulling heeft een goede geurcontrole en is duurzaam, omdat het langer meegaat dan de meeste andere kattenbakvullingen. Tot slot is silicaat kattenbakvulling ook ideaal voor katten met een allergie, omdat het niet stoft!

Hoe vaak moet ik mijn kattenbak verschonen?

Om hygiëne te garanderen, is het aanbevolen om dagelijks de klontjes uit de kattenbak te scheppen en elke vier dagen de volledige vulling te vervangen. Daarnaast is het belangrijk om uw kattenbak regelmatig te reinigen met een speciale kattenbakreiniger zoals de CSI Urine Kattenbakreiniger. Deze spray verwijdert nare geurtjes, bacteriën en eventuele urinevlekken. Maak uw kattenbak nooit schoon met schoonmaakmiddel dat niet bedoeld is voor kattenbakken! Andere schoonmaakmiddelen kunnen namelijk stoffen bevatten die giftig zijn voor uw kat.

Tips om uw kattenbak extra fris te laten ruiken

Naast een goede kattenbakvulling kunt u aanvullend gebruik maken van een geurvreter of een lucht reinigend middel. Daarnaast zijn er ook kattenbakken voorzien van een koolstoffilter om geuren te verminderen, zoals de Catit Kattenbak Jumbo.

Relevante producten