Service
Winkelmandje
Menu

Longworm bij honden

Longworm wordt steeds vaker gezien bij honden in Nederland. Ook in andere Europese landen lopen honden steeds meer risico om zich met longworm te besmetten. Er zijn verschillende manieren waarop een hond zich kan besmetten en er zijn ook verschillende soorten longworm. In deze blog proberen we duidelijkheid te geven over de ziekte en wat u er tegen kunt doen om uw hond te beschermen of te behandelen.

Hond

Wat is longworm

Longwormen zijn wormen die echt in de longen of in de bloedvaten rond de longen leven en hier ook klachten geven. Er zijn 2 verschillende longwormen die voor honden belangrijk zijn:

 • De echte longworm, Oslerus Osleri
 • De Franse hartworm, Angiostrongylus vasorum

De echte longworm, Oslerus Osleri

De echte longworm is een worm die knobbels maakt in de grotere luchtwegen van honden. Deze knobbels zorgen ook voor de klachten. Klachten die honden kunnen laten zien zijn:

 • Harde, droge hoest
 • Hoesten bij inspanning
 • Hoesten bij temperatuursovergang
 • Benauwdheid, vermageren en slecht eten bij jonge honden

De Franse hartworm, Angiostrongylus vasorum

Deze worm leeft in de kleinere bloedvaten van de longen en geeft daarmee ook andere klachten dan de echte longworm. Het geeft meer klachten voor de conditie en het uithoudingsvermogen van uw hond:

 • Sloomheid
 • Slechte eetlust en vermageren
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Bloedingen in de longen
 • Hartfalen

Hartfalen kan ontstaan bij erge infecties. Als veel bloedvaten in de longen verstopt zijn, kan het hart niet meer goed het bloed door de longen pompen.

Beide longwormen worden steeds vaker gezien in Nederland.

Hoe kan mijn hond zich besmetten met longworm?

Uw hond kan zich met de echte longworm besmetten door het eten van poep van besmette honden. Een teefje kan deze worm ook via de baarmoeder aan de pups doorgeven. Uw hond kan de Franse hartworm krijgen door het eten van slakken! Kikkers, muizen en vogels eten ook slakken. Uw hond kan zich daarom ook besmetten als hij deze dieren eet. Vooral kikkers worden nog weleens door honden gegeten.

Slakken zijn namelijk, wat we noemen, de tussengastheer voor de longworm. Slakken eten de larfjes op uit de poep van besmette honden. Als een andere hond dan een besmette slak eet, komen de larfjes uit in de darmen. Ze gaan vervolgens via de lever en het hart naar de longen waar de volwassen worden en klachten geven. De volwassen wormen leggen eitjes. Deze worden door de hond opgehoest en doorgeslikt en komen zo weer in de darm, waarna ze uitgepoept worden en dus de omgeving besmetten.

Hoe weet ik of mijn hond besmet is met longworm?

Als uw hond echt klachten heeft van longworm, dan kan beeldvorming vaak een aanwijzing geven voor een besmetting. Bij de echte longworm kunnen de knobbels worden gezien als er met een camera in de luchtwegen wordt gekeken. Bij de Franse hartworm worden afwijkingen gezien op röntgenfoto’s van de longen.

Een echte diagnose kan meestal eenvoudig worden gesteld met ontlastingonderzoek. Hier kunnen de eitjes en larven in gevonden worden. Het kan echter enkele maanden (1-5 maanden) duren voordat de larven in de ontlasting komen. Als het ontlastingonderzoek negatief is, maar de klachten passen wel bij longworm, dan kan ook een longspoelsel worden gedaan. De Franse hartworm kan ook via een bloedonderzoek worden gevonden.

Hoe kan mijn hond met longworm worden behandeld?

Milbemax is een tablet die is geregistreerd voor de behandeling van de Franse hartworm. Het is ook werkzaam tegen de echte longworm. U geeft 1 x per week een ontworming met milbemax gedurende 4 weken. Panacur kan ook worden ingezet. De behandeling kan variëren van 7-21 dagen.

Door de ontlasting van uw hond 7-10 dagen na de behandeling te laten controleren weet u of uw hond is genezen.

Producten tegen longworm

Kan mijn hond genezen van longworm?

Als u er vroeg bij bent bij een besmetting kan uw hond vaak goed herstellen van longworm. Het kan we een langdurige behandeling vragen met de nodige ondersteuning voor uw hond. Als de longen en bloedvaten erg zijn aangetast door de besmetting, dan kan uw hond wel klachten houden. Bij ernstige infecties kunnen honden er zelfs aan overlijden.

Kan ik longworm bij mijn hond voorkomen?

De beste manier om te voorkomen dat uw hond besmet raakt met longworm is te zorgen dat hij geen slakken, kikkers of ontlasting van andere honden eet. Het mooiste zou daarom zijn dat iedereen de poep van zijn hond opruimt.

U kunt een besmetting met longworm ook voorkomen door regelmatig te behandelen met bijvoorbeeld Milbemax. Dan zou u wel elke maand moeten behandelen.

U kunt ook kiezen voor een spot on product om besmetting te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld met de Advocate. Deze werkt ook tegen vlooien en kan dus ook worden ingezet in de vlooienpreventie. Deze pipetten zijn te verkrijgen via uw dierenarts.

Lees ook ons artikel Hoe vaak geeft u een hond een wormenkuur over hoe vaak u uw hond zou moeten ontwormen. Onze Wormwijzer kan u hier ook bij helpen.

Heeft u nog vragen over longworm of ontwormen van uw hond? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.