Service
Winkelmandje
Menu

De Body Condition Score van de hond en kat

Veel huisdieren zijn te zwaar zonder dat dit door zijn of haar baasje wordt herkend. We leggen u uit hoe u de Body Condition Score van uw huisdier kunt bepalen.

Hond en kat eten

Veel huisdieren zijn te zwaar zonder dat dit door zijn of haar baasje wordt herkend.

Overgewicht is in eerste instantie te herkennen aan uiterlijke kenmerken:

  • Dieren met een gezond gewicht hebben een taille als u van boven op ze kijkt
  • De buik moet vanaf de zijkant gezien vanaf de ribben oplopen.
  • Bij lichte druk moeten de ribben, werveluitsteeksels en heupen goed voelbaar zijn. U mag de ribben niet zien!

Ook conditioneel kunt u het aan uw huisdier merken als ze te zwaar zijn. Dieren die te zwaar zijn, zijn vaak sneller moe, hebben het in de zomer sneller warm en hebben vaak een constant verlangen naar eten.

Voor mensen wordt gebruik gemaakt van de BMI om de gezondheid van het gewicht te bepalen. Voor dieren is er ook een objectief systeem om dieren in een gewichtscategorie in te delen, namelijk de Body Condition Score (BCS). Deze score kan worden verdeeld in verschillende schalen met de bijbehorende kenmerken.

De Body Condition Score van de hond en kat

Wij geven de uitleg aan de hand van de BCS verdeeld in 7 schalen.

Schaal 1 (-70%) (zeer mager)

De ribben, ruggenwervels, bekkenbeenderen en andere uitstekende botdelen zijn al op afstand goed zichtbaar en er is geen lichaamsvet op het lichaam aanwezig. Er is duidelijk verlies van spiermassa en een opgetrokken buik.

Schaal 2 (-50%) (zeer mager)

De ribben, ruggenwervels en bekkenbeenderen zijn goed zichtbaar, sommige uitstekende botdelen zijn zichtbaar op afstand. Er is geen vetlaag te voelen op het lichaam en er is maar een beperkte hoeveelheid spiermasse. Ook de buik is nog steeds duidelijk opgetrokken.

Schaal 3 (-20%) (ondergewicht)

De ribben zijn makkelijk te voelen. Geen vetlaag op de ribben en ze kunnen zichtbaar zijn. De uitstekende botdelen kunnen zichtbaar zijn en er is een duidelijke taille met opgetrokken buik.

Schaal 4 gezond gewicht

De ribben zijn goed voelbaar en bedekt met een dun/normaal laagje vet. De taille is van boven goed zichtbaar en de buik is opgetrokken.

Schaal 5 (+20%) (overgewicht)

De ribben zijn voelbaar, maar wel bedekt met een iets te dikke vetlaag. De taille is van boven nog wel te zijn, maar niet duidelijk en de buik is maar licht opgetrokken.

Schaal 6 (+50%) (zwaarlijvig)

De ribben zijn met moeite voelbaar en bedekt met een dikke vetlaag. Er zijn duidelijke vetafzettingen op de rug en aan de staartbasis en de taille is niet tot nauwelijks zichtbaar. De buik is niet of nauwelijks nog opgetrokken.

Schaal 7 (+70%) (zwaarlijvig)

Zware vetafzettingen op de borstkas, rug en aan de staartbasis. De ribben zijn niet meer voelbaar. De taille is niet meer zichtbaar en de buik is niet meer opgetrokken. Ook ziet u een (duidelijke) toename van de buikomvang.

Heeft u nog vragen over BCS? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.be.

 

Relevante producten