Service
Winkelmandje
Menu

Feliway

Of uw kat last heeft van stress is vaak heel moeilijk te achterhalen. Katten zijn namelijk veel complexer dan bijvoorbeeld honden in het laten zien van hun ‘ongemak’.

Kat onder tafel

We kunnen wel wat signalen beschrijven waarmee uw kat de status van zijn ‘emotionele welzijn’ laat zien:

 • Sproeien/plassen in huis
 • Verstoppen in huis
 • Krabben aan o.a. meubels
 • Vechten (in huishoudens met meerdere katten)
 • Verminderde eetlust of juist meer gaan eten
 • Overmatige vachtverzorging, soms zo erg dat kale plekken ontstaan

Laat uw kat één van deze gedragingen zien, neem dit dan serieus. Soms zijn de signalen heel subtiel en nauwelijks merkbaar voor een baasje. Soms ontstaat afwijkend gedrag in de loop van de tijd. Het is in ieder geval vaak een manier van uw kat om u te vertellen dat hij niet gelukkig is.

Hoe communiceren katten?

Feromonen bij de kat

Katten gebruiken feromonen in hun natuurlijke communicatie. Er zijn verschillende feromonen die een kat bij verschillende situaties kan afgeven, namelijk:

Kopferomonen

U ziet vaak dat katten kopjes geven langs meubels, deurposten en ook tegen mensen aan. Ze geven hierbij een feromoon af. Ze geven dit af in de omgeving waar ze zich prettig voelen. Ze markeren de territoriale grenzen en geven zichzelf en andere katten in huis een geruststellende boodschap. Deze ‘feel-good-signalen’ helpen de kat om eventuele stress-situaties te overwinnen.

Moederferomonen

Na de bevalling geeft de moederpoes een speciaal, rustgevend feromoon af tijdens het zogen. Dit zorgt ook voor het opbouwen van een hechte band tussen moederpoes en kittens. Dit feromoon wordt ook wel het Cat Appeasing Pheromone genoemd. Katten zullen de rest van hun leven op dit feromoon reageren, waardoor het dus ook op latere leeftijd een kalmerend effect heeft.

Pootferomonen

We vinden het niet altijd fijn, maar krabben is natuurlijk gedrag voor katten. Ze kunnen hiermee markeren en territorium afbakenen. Krabben geeft een zichtbare, maar dus ook een chemische markering die alleen door katten wordt waargenomen. Het hormoon wat door krabben wordt afgegeven is het zogenaamde Feline Interdigital Semiochemical. Dit krabgedrag kan helaas ook op voor baasjes ongewenste plek worden uitgeoefend.

Wat is nu Feliway?

Feliway is een kunstmatig vervaardigde kopie van de verschillende feromonen die een kat kan afgeven. Daarom beschikt het over dezelfde positieve eigenschappen als de natuurlijke feromonen, waardoor het de kat hetzelfde rustgevende en veilige gevoel geeft.

Verschillende soorten Feliway

Op basis van de 3 verschillende feromonen die katten kunnen afgeven zijn er ook 3 producten ontwikkeld door Feliway:

 • Feliway Classic, verkrijgbaar in een verdamper en spray
 • Feliway Friends. verkrijgbaar in een verdamper
 • Feliway Optimum, verkrijgbaar in een verdamper

Feliway Classic Verdamper

Feliway Classic verspreidt een kopie van het kopferomoon, wat ondersteuning biedt bij stressvolle situaties. Het geeft katten een vertrouwd en veilig gevoeld en kan dus helpen bij ongewenst gedrag, zoals krabben aan meubels, sproeien, angst (bijvoorbeeld vuurwerk en harde geluiden), dierenartsbezoek, verhuizing/verbouwing/herinrichting, gezinsuitbreiding, etc.

Feliway Classic Spray

Aanvullend kan de Feliway Classic spray worden ingezet in de volgende gevallen:

 • Reizen en dierenarts bezoek: gebruik de spray in de reismand
 • Voorkomen van markeren op plaatsen waar al eerder gemarkeerd is: in tegenstelling tot de Feliscratch gebruik je de Feliway Classic Spray juist op de plaats waar het krabben en sproeien NIET gewenst is. U gebruikt deze spray dus niet op de krabpaal! Dit weerhoudt de kat er juist van hem te gebruiken.

Spray 8 spuitjes in de reismand of op de plaats waar eerder gesproeid (eerst goed schoonmaken!) of gekrabd is. Wacht ongeveer 15 minuten voordat u de kat in de buurt van het ingesprayde gebied laat. Eventueel elke 4-5 uur opnieuw sprayen. Gebruik de spray nooit direct op de kat zelf en spray ook niet in de reismand als uw kat erin zit!

Feliway Friends Verdamper

Feliway Friends verspreidt een kopie van het Cat Appeasing Pheromone, of moederferomoon, wat ervoor zorgt dat katten een band creëren en in harmonie samen kunnen leven. Het vermindert spanningen en conflicten bij meerdere katten huishoudens.

Spanningen tussen katten in een huishouden kunt u herkennen aan:

 • Staren
 • Blokkeren
 • Vechten
 • Achterna zitten/najagen
 • Conflicten met en zonder sproeien

Feliway Optimum Verdamper

Feliway Optimum bevat een combinatie van beide feromonen. Dit feromonen complex draagt bij aan het geruststellen van katten op een manier die zij gewend zijn. Feliway Optimum is dus niet alleen inzetbaar bij ongewenst gedrag door spanningen, maar ook voor het versterken en verbeteren van de band tussen twee, of meer, katten in huis.

Hoe herkent u een gelukkige kat?

Een kat die goed in zijn vel zit heeft de volgende kenmerken:

 • Hij draagt zijn staart rechtop in de lucht, met een soepele knik aan het uiteinde
 • Hij vraagt veel aandacht, strijkt langs de benen en ligt opgekruld in uw schoot
 • Hij laat een hoge Miauw horen wanneer u met hem praat
 • Hij heeft een gezonde eetlust
 • Hij gaat ontspannen op zijn rug liggen met de 4 poten omhoog

Het complete overzicht producten vindt u op onze Feliway pagina.

Heeft u vragen over Feliway of ongewenst kattengedrag? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186-575528 of via e-mail: dierenarts@medpets.be