> Groene leem

Groene leem

Groene leem

Wat is groene leem?

Leem is de vaste, vette, vochtige aarde die ook door de pottenbakker wordt gebruikt. Leem kan rood, groen, geel, bruin, grijs of wit zijn. Elke soort heeft zijn eigenschappen al naar gelang de streek of de diepte waar deze klei gevonden wordt. Groene leem is een door universitaire laboratoria geverifieerde werkzame leem die, indien zij aan het zonlicht wordt blootgesteld, daaraan kracht ontneemt en zeer actief wordt. Deze activering blijft jarenlang bestaan. Voor inwendig gebruik neemt men de gezuiverde leem, die ontdaan is van alle zand en andere onzuiverheden. Het is onder de naam Vertargil in verschillende typen gebruiksklare verpakking verkrijgbaar.

Helende werking

Groene leem is een levende stof, rijk aan mineralen, sporen en enzymen. In de natuurgeneeskunde valt de klei of leem onder de behandelingen met aarde, waarnaast men ook die met veen en modder kent. Leem werd in de oertijd gebruikt als huidreiniger en voor wondbehandeling. In de oude medische geschriften van bijvoorbeeld Avicenna wordt er melding van gemaakt. In onze tijd eten natuurvolken in Afrika, Amerika en Australie klei tegen diarree, misselijkheid of maagpijn. In het evangelie van Johannes heelt Jezus een blinde door op de grond te spuwen en een kleipleister te maken dat hij op de ogen van de blinde aanbracht. Boeren behandelden van oudsher de kwalen van hun huisdieren en vee met leem. Als een paard een been verrekte, nam men leem, vermengde het met water en azijn en smeerde het op de pijnlijke plek. Vaak was het aan wilde dieren te danken dat men de plaatsen met helende aarde ontdekte. Men had opgemerkt dat gewonde dieren zich op speciale plaatsen in de modder wentelden en daarna snel herstelden.

In de vorige eeuw hebben o.m. de Duitse natuurgeneeskundigen Kneipp, Just en Felke bijgedragen tot een heropleving van leembehandelingen. Mahatma Gandhi in India was een groot voorstander van het gebruik van leem als natuurlijk hulpmiddel.

Groene leem producten van Vertargil

Vertargil wordt reeds jaren toegepast in binnen- en buitenland:

  • Als aanvulling op en ondersteuning van natuurgeneeskundige praktijken
  • Bij huidbehandelingen en vermageringskuren
  • Bij sportblessures, die snel moeten genezen
  • In de dier-, plant- en boomgeneeskunde

Nieuwe toepassingen

Het onderzoek naar kwaliteiten van groene leem is nog lang niet afgesloten en men neemt aan dat er nog vele nieuwe toepassingen mogelijk zijn, zoals het neutraliseren van schadelijke stralingen door het absorberend vermogen van groene leem.

De werking van Vertargil

Groene leem bevat veel heilzame mineralen zoals aluinaarde, aluminium, ijzer, silicium, calcium, magnesium, natrium en kalium. Er zijn restsporen van waterstof, titanium, chloor, fosfor, koolstof, mangaan en zwavel in aangetroffen. Het is rijk aan enzymen, die het opnemen van mineralen en vitaminen bevorderen. Het hoge gehalte aan kiezelzuur werkt gunstig op o.a. het bindweefsel, haren, nagels en lage bloeddruk.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten