Service
Winkelmandje
Menu

Hoe herkent u een vlooienbeet?

Een huisdier met vlooien is heel vervelend, maar wist u dat u zelf ook gebeten kan worden door een vlo? In dit artikel vertellen we u hoe u deze beten kunt herkennen en wat u eraan kunt doen.

Vlo op vinger

Hoe zien vlooienbeten eruit?

Vlooienbeten herkennen is niet altijd even makkelijk. Vaak komen ze voor als kleine, rode bultjes op de huid. Ze hebben een klein wit puntje in het midden en kunnen erg jeuken. Vlooien houden van warme plekjes, hierdoor zijn vlooienbeten geregeld te vinden op de voeten, in de liezen, de oksels of op de onderbenen. Vlooien kunnen ook proef-bijten. Ze bijten dan een aantal keer om te controleren of het bloed geschikt is. Van deze proef-beten bestaat er een kans dat u wat uitslag krijgt rondom de plek waar ze gebeten hebben.

Hoe zien vlooienbeten er bij de hond uit?

Net als bij mensen zien vlooienbeten er bij de hond uit als klein, rode bultjes. Deze kunnen tevens erg jeuken. Door het krabben kunnen er ook korsten ontstaan op de plekken waar veel gekrabd wordt. Wees hier voorzichtig mee, want het kan nare gevolgen hebben!

Zitten er risico’s verbonden aan vlooienbeten?

Vlooienbeten op zichzelf zijn, naast dat ze heel vervelend kunnen zijn, niet gevaarlijk. Echter door het krabben kunt u de huid kapot maken. Vanaf dit moment moet u de plekjes goed in de gaten houden. Er bestaat namelijk altijd een kans dat de wondjes kunnen gaan ontsteken en dat is niet prettig.
Naast de kans op ontstekingen bij wondjes, bestaat er ook een kans dat u allergisch bent. U kunt dan verwachten dat de huid rondom de beet erg snel geïrriteerd en gevoelig is of dat er sprake is van uitslag. Neem in geval van ontstekingen of uitslag altijd contact op met uw huisarts!

Beter voorkomen dan genezen

Natuurlijk voorkomt u liever vlooienbeten dan dat u ze behandelt. Dit kan simpelweg door goede hygiëne en het preventief behandelen van uw hond of kat met een anti vlooienmiddel. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld bij een hond de Adimere – Vlooienband of de Adimere Vlooien en Teken – Hond. Voor katten is er de Adimere Vlooien en Teken – Kat. Weet u niet goed wat voor product u het beste kunt gebruiken voor uw hond of kat? Vul dan de handige keuzehulp in!

Doe de vlooien en teken keuzehulp

Toch last van vlooienbeten?

Mocht er nu toch een kans bestaan dat er sprake is van vlooien en heeft u last van vlooienbeten? Dan kunt u de volgende dingen doen;

  • Verkoel de plekken waar u bent gebeten. Dit kan bijdragen tegen de jeuk en de zwelling
  • Smeer een koelzalf op de plekjes
  • Allergische reactie of ontsteking? Contacteer uw huisarts
  • Behandel de omgeving. Het merendeel van de vlooien zitten namelijk in de omgeving en niet op het lichaam! Behandel alle dieren in huis met een middel tegen vlooien en gebruik een omgevingsreiniger voor in huis.

Wilt u het niet zelf aanpakken? Bel dan een bestrijdingsbedrijf bij u in de buurt om uw te helpen een goed plan te maken om van deze kriebelende beestjes af te komen!

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over vlooienbeten of hoe u er vanaf komt? Ons veterinaire team staat voor u klaar! Zij zijn op werkdagen te contacteren via 03 – 555 91 23 of via dierenarts@medpets.be.

Middelen tegen vlooien