Service
Winkelmandje
Menu

Het belang van de juiste kittenvoeding

Dit artikel is geschreven door Royal Canin. Verbaas u zich er ook wel eens over hoe hard een kitten groeit? Twee keer knipperen met uw ogen en ineens is uw kitten al een stuk groter! U kunt u wel voorstellen dat zo’n groeiproces de juiste ondersteuning nodig heeft en hoe belangrijk een goede voeding in deze periode is.

Kitten

Kittens hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen katten. Het spijsverteringsstelsel en immuunsysteem zijn nog niet volledig ontwikkeld en ook de hersenen van uw kitten kunnen nog wel wat ondersteuning gebruiken in het proces naar een volwassen brein. Ook zijn botten moeten nog vele malen sterker worden.

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor uw kitten?

Maar welke voedingsstoffen moeten er dan precies in kittenvoeding zitten om de groei van uw kitten optimaal te ondersteunen?

Prebiotica en licht verteerbare eiwitten voor zijn spijsvertering

Zijn spijsverteringsstelsel is nog niet volgroeid. Om tóch zo goed mogelijk voeding te verteren en zoveel mogelijk voedingsstoffen op te nemen, is het belangrijk dat de ingrediënten, zoals eiwitten, licht verteerbaar zijn. Toegevoegde prebiotica helpt ondertussen om de microflora in de darmen in balans te houden. De extra kleine brokvorm, maakt dat uw kitten deze makkelijk kan oppakken en kauwen.

Ondersteuning voor zijn immuunsysteem

Bij de geboorte krijgt uw kitten via de eerste moedermelk (colostrum) antistoffen mee. Deze nemen af als uw kitten tussen de 4-12 weken oud is. Ondertussen is zijn eigen afweer nog niet optimaal ontwikkeld. Uw kitten is in deze fase, ook wel het immuniteitsgat genoemd, dus wat vatbaarder voor ziektekiemen en infecties. Daarom is het belangrijk dat hij voedingsstoffen, zoals vitamine C en E, binnenkrijgt om zijn afweer te ondersteunen.

DHA vetzuren voor zijn hersenontwikkeling

Pas als uw kitten ongeveer 12 maanden oud is, is zijn brein volledig ontwikkeld. Het is wetenschappelijk bewezen dat omega 3-vetzuren (DHA) de ontwikkeling van de hersenen ondersteunt en daarnaast uw kitten helpt een gezond zicht te ontwikkelen.

Voeding voor volwassen katten

Tot slot: onthoud dat ook al ziet uw kitten er misschien niet meer uit als een kitten, tot hij 12 maanden oud is, gebeurt er nog van alles in dat jonge lijfje. En in deze gehele periode heeft uw kitten dus een specifieke kittenvoeding nodig. Deze is er ook in een variant voor als uw kitten als gecastreerd/gesteriliseerd is. Pas als uw kitten 12 maanden is, kunt u overstappen op voeding voor volwassen katten.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.