Service
Winkelmandje
Menu

Hoe houdt u uw kitten gezond

Dit artikel is geschreven door Royal Canin. Een gezond kitten is een blij kitten. Daarom wilt u uw kitten zo goed mogelijk in conditie houden en dus goed voor hem zorgen. Wij helpen u daarbij.

Kitten

Gebitsverzorging

Maar weinig eigenaren leren hun kitten te wennen aan tandenpoetsen. En dat is ontzettend jammer, want gebitsverzorging is zo belangrijk. De gevolgen van tandplak en tandsteen kunnen op latere leeftijd behoorlijk ernstig en pijnlijk zijn. Uiteindelijk kan uw kat zelfs haar tanden verliezen.

Leer uw kitten daarom het liefst al op jonge leeftijd te wennen aan een dagelijkse poetsbeurt. Voeg de handeling toe aan jullie routine, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan of juist bij het opstaan.

Vachtverzorging

Zeker als uw kitten een langharige vacht heeft, is dagelijkse verzorging een must. Het voorkomt nare klitten en regelmatige kam- en borstelbeurt maakt de verzorging minder intensief, zowel voor u als uw kitten. Zorg dat u de juiste spullen gebruikt, die passen bij de vacht van uw kitten.

Maar ook kittens met een kortere vacht kunt u het best laten wennen aan vachtverzorging. Zo leert uw kitten wennen aan het feit dat u aan zijn lijf zit en zo kun jij sneller parasieten of oneffenheden ontdekken en dan snel ingrijpen om uw kitten gezond te houden.

Juiste kittenvoeding

Voeding kan heel veel doen voor de gezondheid van uw kitten. Door hem een voeding te geven die past bij zijn levensfase, -stijl en ras ondersteunt u zijn gezondheid op de best mogelijke manier.

Kittens gaan twee groeifasen door die beide om een andere samenstelling van de voeding vraagt. De eerste fase (0-4 maanden) staat in het teken van groeien, groeien en nog eens groeien en de tweede (4-12 maanden) juist in het teken van sterker worden.

Voor sommige raskittens is zelfs een speciale kittenvoeding ontwikkeld om nog beter tegemoet te komen aan de specifieke voedingsbehoeften die horen bij dat betreffende ras.

Het is de moeite waard om uit te zoeken welke voeding het meest geschikt is voor uw kitten.

Castratie/sterilisatie kitten

Het is een misverstand dat uw kitten na castratie/sterilisatie ook meteen volwassen is. De meeste kittens kunnen nog het beste speciale kittenvoeding blijven eten, tot zij volgroeid zijn. Om overgewicht te voorkomen, kunt u na de ingreep wel het beste overstappen op speciale kittenvoeding voor gecastreerde/gesteriliseerde kitten.

Beweging

Bewegen is goed om overgewicht te helpen voorkomen. Overgewicht kan leiden tot:

  • Huidaandoeningen
  • Suikerziekte
  • Blaasgruis / blaasstenen
  • Verlaagde weerstand
  • Gewrichtsproblemen

Spelen met uw kitten houdt hem niet alleen fit, het is ook goed voor jullie band. Door veel tijd met uw kitten door te brengen, groeit het vertrouwen in elkaar.

Dierenarts en vaccinaties

Naast de vaste momenten dat u naar de dierenarts gaat voor de vaccinaties, is het ook belangrijk dat u minimaal 1 keer per jaar naar de dierenarts gaat voor een gezondheidscheck. Zo kan uw dierenarts in de gaten houden of uw kitten niet te zwaar wordt, of hij nog vrij is van parasieten en kan een eventueel gezondheidsprobleem vroegtijdig gezien worden.