Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Help! Mijn hond plast in huis. Wat nu?

Normaal gesproken leert elke hond om als pup zindelijk te worden. Bij de ene hond kan dit langer duren dan bij de andere hond, maar in principe wordt elke hond uiteindelijk zindelijk. Een hond zal vanaf dat moment niet meer in huis plassen tenzij daar een reden voor is. Wanneer er ongewenst plasgedrag, zoals plassen in huis, ontstaat of de hond is nooit zindelijk geworden dan heeft dat altijd een oorzaak. Indirect geven ze hier een signaal mee af dat er wat aan de hand is.

hond plast in huis

Grofweg kunnen we de oorzaken voor ongewenst plasgedrag in twee groepen verdelen; een medische oorzaak of een ‘gedragsprobleem’.

Medische oorzaak

Medische oorzaken kunnen bijvoorbeeld blaasproblemen, nierproblemen, suikerziekte of incontinentie zijn. Daarnaast zijn er nog meerdere andere oorzaken mogelijk. Wanneer u een medisch probleem vermoedt kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. Indien u merkt dat uw hond niet kan plassen of continu persdrang heeft dan is het noodzakelijk direct contact met uw dierenarts op te nemen, dit is een spoedgeval! Er zijn supplementen die uw hond kunnen ondersteunen bij blaasproblemen. Dr. Ann’s Urinary Care ondersteunt bijvoorbeeld een gezonde blaas en de voeding Vetality Urinary is speciaal ontwikkeld door dierenartsen voor de behandeling van urinewegproblemen als gevolg van blaasgruis (struviet).

Handige producten

Plassen in huis als gevolg van een ‘gedragsprobleem’

Onderdanigheid/onzekerheid

Een van de oorzaken voor plassen in huis is als gevolg van onderdanigheid of onzekerheid. Dit uit zich vaak in een hond die een lage houding heeft en dit gedrag laat zien tegenover een rang hogere. Dit komt vaak voor bij jonge pups. Door onzekerheid laat de hond een plasje lopen om mogelijke agressie van het andere individu te remmen of te voorkomen. Naarmate de hond ouder wordt zal deze meestal meer zelfvertrouwen krijgen en kan het gedrag vanzelf weer weggaan. Daarnaast is het belangrijk de pup rustig en niet te dominant te benaderen. Ga bij een begroeting door je knieën en aai de hond niet op zijn hoofd (dominant), maar bijvoorbeeld tussen de voorpoten. Wanneer dat goed gaat, kunt u het contact met uw hond gaan uitbreiden.

Opwinding

Ten gevolge van opwinding kunnen honden de controle over hun blaasspieren verliezen en een plasje laten lopen. Deze opwinding kan bestaan uit enthousiasme en blijdschap, maar ook spanning. We zien dit ook voornamelijk bij pups en jongen honden. Deze worden bij een begroeting of tijdens het spelen soms zo enthousiast dat ze de urine laten lopen. Probeer een begroeting zo rustig mogelijk te laten verlopen en blijf daarbij zelf rustig. Als dit onvoldoende werkt kunt u de hond bij binnenkomst eerst negeren en pas weer aanhalen wanneer deze wat rustiger is geworden. Daarnaast is het verstandig om voor en na het spelen de hond de kans te geven om te gaan plassen en hou de spelletjes kort. Dit maakt de kans op ongewenst plassen kleiner.

Markeergedrag

Sommige honden kunnen geneigd zijn om hun territorium te gaan markeren. Wanneer de positie van de hond binnen de groep of het gezin niet duidelijk is kan dit bijvoorbeeld optreden. Daarnaast kan de aanwezigheid van een andere hond in huis of het zien langslopen van een andere hond ook tot dit gedrag leiden. In dit geval wordt en meestal tegen verticale voorwerpen aan geplast, zoals de bank of een deur. In sommige gevallen kan een (chemische) castratie een verbetering bieden. Daarbij is het goed om duidelijke regels te stellen en duidelijk leiderschap naar de hond toe te tonen.

Verlatingsangst

Ook verlatingsangst kan een oorzaak zijn van ongewenst plasgedrag. Door de angst en stress die ervaren wordt heeft de hond geen controle meer over zijn plasgedrag en kan het gebeuren dat hij/zij in huis plast. Het is belangrijk om de verlatingsangst door middel van gedragstherapie aan te pakken. Dit kost veel tijd en is niet altijd even makkelijk, maar wel noodzakelijk om het welzijn van uw hond te verbeteren en daarnaast het ongewenste plasgedrag aan te pakken. Ook zijn er producten die uw hond kunnen ondersteunen bij aan angst en stress gerelateerd plasgedrag. De producten van Pet Remedy bevatten kalmerende ingrediënten, zoals valeriaan, om op een natuurlijke manier uw hond ondersteunen ten tijden van angst en spanning.

Kennelonzindelijkheid

Honden die lange tijd in een asiel zitten en weinig buiten komen of honden die veel alleen zijn thuis kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen. Normaalgesproken zal een hond zijn eigen plek niet bevuilen, maar wanneer er geen kans wordt geboden de behoefte buiten te doen kan dit toch optreden. Op een gegeven moment kan dit een gewoonte of aangeleerd gedrag worden. Zorg er dus voor als u uw hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten.

Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren!

Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden. Dit kan het gedrag juist verergeren. Er is tenslotte een reden waarom de hond in huis plast. Het is belangrijk om de oorzaak hiervan aan te pakken. In sommige gevallen is daarbij (gedrags)training noodzakelijk. Deze training kan ondersteund worden d.m.v. voedingssupplementen.

Gebruik van voedingssupplementen

Ter ondersteuning van stress en spanningen die mogelijk ongewenst plasgedrag kunnen veroorzaken zijn er verschillende supplementen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Dr. Ann’s Stress Reduction, de Adaptil verdamper, halsband of tabletten. Ook Zylkene, Telizen en Vetplus Calmex. Voor een passend advies kunt u contact opnemen met onze dierenarts.

Geur en vlekken verwijderen

Het is vervelend wanneer een hond in huis plast en de geur hiervan dient verwijderd te worden, om te voorkomen dat de hond continu op dezelfde plek gaat plassen. Zo hebben we bijvoorbeeld Urine Off, All Friends Animal House Cleaner, Ecopets Urine Buster en Excellent Urine Control in ons assortiment. Bio-Cleaning van Capturine Pets zorgt ervoor dat de urinegeur op biologische wijze afgebroken wordt. Met de spray van CSI Urine voor honden en puppy’s verwijdert u urinevlekken en -geuren op moleculair niveau om opnieuw markeren door uw hond te voorkomen.