> Wat u moet weten over het hondengebit

Wat u moet weten over het hondengebit

Wat u moet weten over het hondengebit

Een pup wordt tandeloos geboren. Net als bij mensen komt er eerst een melkgebit door, wat later wordt gewisseld voor een volwassen gebit.

Het melkgebit van een pup

Als pups ongeveer 3 weken oud zijn komen meestal de eerste melktanden door. Pups hebben hun melkgebit nodig om vaster voedsel te gaan verwerken. Daarnaast moet een pup leren hoe hij zijn gebit moet gebruiken. Pups gebruiken hun tandjes dus om te leren. Ze moeten weten hoe hard ze kunnen bijten. In het nest leren ze dit door hun nestgenootjes te bijten. Als ze te hard bijten zal er een reactie volgen. Ook gebruikt een pup zijn tanden om dingen te onderzoeken. Pups hebben immers geen handen waarmee ze dingen vast kunnen pakken.

Het wisselen van het hondengebit

Tussen de 13 en 21 weken begint de pup met wisselen. Eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en de kiezen. De meeste pups hebben rond 7 maanden leeftijd alle tanden en kiezen gewisseld. De leeftijd waarop een pup gaat wisselen verschilt per hondenras en de grootte van het ras. Grote rassen wisselen meestal vroeger dan kleinere rassen.

Hondengebit
Overzicht hondengebit
ElementDoorkomen melkgebitWisseltijdstip
SnijtandenTussen 3-4 weken leeftijd3-5 maanden leeftijd
HoektandenTussen 3-5 weken leeftijd5-7 maanden leeftijd
PremolarenTussen 4-12 weken leeftijd4-6 maanden leeftijd
Molaren4-7 maanden leeftijd

Het volwassen hondengebit

Het volwassen gebit van de hond bestaat uit 42 elementen, namelijk:

  • 12 snijtanden, 6 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak
  • 4 hoektanden, 2 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak
  • 16 premolaren, 8 in de bovenkaak en 8 in de onderkaak
  • 10 molaren, 4 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak.

Functie van het hondengebit

Honden zijn van oudsher vleeseters. Het gebit heeft snijtanden om het vlees van botten af te knagen. De hoektanden zijn om een prooi te grijpen. De kiezen worden gebruikt om het vlees af te scheuren en om vast te houden. Het volwassen gebit heeft 2 soorten kiezen, namelijk de premolaren (zogenaamde voorkiezen) en de molaren (zogenaamde ware kiezen). Deze molaren ontbreken in het melkgebit.

Verzorgen van het hondengebit

Net als uw eigen gebit is het belangrijk het gebit van uw hond te verzorgen. De beste manier om dit te doen is door middel van het poetsen van de tanden. Kijk op onze site voor een compleet overzicht van allen gebitsverzorgende producten .

Deel dit artikel