> Ongewenst krabgedrag: kat krabt aan meubels, behang of tapijt

Ongewenst krabgedrag: kat krabt aan meubels, behang of tapijt

Ongewenst krabgedrag: kat krabt aan meubels, behang of tapijt

Katten krabben aan een krabpaal om de buitenste (afgesleten) laag van de nagel te verwijderen, daaronder komt dan een nieuwe scherpe nagel vandaan. Daarnaast kan een kat met het krabben zijn omgeving markeren. Dit kunnen katten vooral binnenshuis doen, maar vaak wordt er ook buitenshuis het territorium afgebakend.

Krabt de kat aan de bank of andere meubels?

Wanneer een kat overmatig krabgedrag vertoont kan dat een uiting zijn van stress, angst of onzekerheid. Buitensporig krabgedrag heeft over het algemeen niets te maken met het onderhouden van de nagels. Om naar andere katten toe het territorium te markeren, krabben katten meestal op zichtbare locaties - vaak in de buurt van rustplaatsen. De kat krabt dan bijvoorbeeld aan uw bank, stoelen, tafel of andere meubels. Vaak krabt de kat ook aan behang of tapijt. Het kan hierbij ook voorkomen dat de kat niet (meer) aan de krabpaal krabt. Om het territorium opnieuw en sterker te markeren, krabben katten in de regel steeds op dezelfde plaatsen. Dergelijk krabgedrag duidt op onzekerheid: de kat voelt zich niet volledig veilig in zijn omgeving en heeft daarom de behoefte zijn terrein steeds opnieuw af te bakenen. Deze problemen worden vooral gezien wanneer er meerdere katten (binnenshuis) samenleven of wanneer er grote veranderingen zijn van omgeving, zoals bij een verbouwing, herinrichting of verhuizing. Het komt ook voor dat uw kat stress krijgt vanwege spanningen met katten die buiten lopen. Uw kat kan als reactie daarop aan raam- of deurkozijnen gaan krabben.

Advies

Niet straffen

Het is ontzettend belangrijk dat u de kat niet straft voor het krabben op plaatsen waar u dat niet wenst! Het is in principe natuurlijk gedrag en wanneer u de kat daarvoor straft, zal dat er alleen maar voor zorgen dat hij zich nog onzekerder en onveiliger gaat voelen. Dit versterkt dus het ongewenste gedrag.

Maatregelen

Bij overmatig krabben is het van belang dat u probeert te achterhalen wat de werkelijke reden is van het gedrag, zodat u met enkele aanpassingen de stress voor de kat kunt wegnemen. Daarnaast is het verstandig een krabpaal te plaatsen in de buurt van de plaats waar de kat het meeste krabt, om zo een beter alternatief te bieden. Eventueel kunt u het voor de kat aantrekkelijker maken om de krabpaal te gebruiken door kattenkruid in te zetten - zoals bijvoorbeeld Catnip Spray. Bij een huishouden met meerdere katten is het aangewezen ook meerdere krabpalen te plaatsen, zodat er daaromtrent geen competitie/stress kan ontstaan. Daarnaast zijn er sprays die bij uitstek geschikt zijn voor het behandelen van ongewenst krabben. Door Feliway spray aan te brengen op plaatsen waar de kat krabt, geeft u de kat een gevoel van veiligheid, waardoor de noodzaak om steeds opnieuw het territorium markeren verdwijnt. Krabt uw kat uit angst of spanning? De spray van Pet Remedy helpt dankzij rustgevende ingrediënten, zoals Valeriaan, om uw kat te ontspannen.

Heeft u nog vragen over ongewenst krabgedrag van uw kat? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel