Service
Winkelmandje
Menu

American Curl

De American Curl is een zeldzaam ras. Deze kat kenmerkt zich door zijn bijzondere gekrulde oren. Het middelgrote ras is aanhankelijk, gevoelig en hecht zich gemakkelijk aan zijn baas. De speelse en actieve American Curl heeft voldoende bewegingsruimte nodig. De vachtverzorging is tamelijk eenvoudig.

Let op: Er zijn veranderingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot het fokken met bepaalde kattenrassen.

Kat met blauwe ogen in het donker

Kenmerken

Afkomst: Verenigde Staten
Andere rasnamen:
Lichaam: Half Oosters
Gewicht: 3 tot 5 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen: Vernauwde gehoorgangen; oorontsteking

Rasbeschrijving American Curl

Karakter

American Curls zijn katten met een gelijkmatig en evenwichtig karakter. Het ras is ondernemend en speels. De American Curl is erg gemakkelijk in de omgang: hij past zich eenvoudig aan aan soortgenootjes en honden en hij is dol op kinderen. Ook hecht de American Curl zich erg aan zijn baasje. Dit aanhankelijke en gevoelige ras is actief en heeft veel bewegingsvrijheid nodig. De American Curl mauwt bijna niet.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Bij de American Curl zijn alle kleuren toegestaan.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de American Curl is half Oosters. Daarbij is de lengte van de kat gelijk aan anderhalf keer de hoogte van de schouders. In verhouding met het lichaam hebben de poten een gemiddelde lengte, waarbij de voorpoten ietsje korter zijn dan de achterpoten. Ze zijn gespierd en recht. De voeten zijn rond en van gemiddelde grootte. American Curls hebben een staart die even lang is als het lichaam. De staart is breed bij de basis en loopt dun uit in een ronde punt.

Kop, oren en ogen

De kop van de American Curl is middelgroot en iets langer dan breed. De rechte neus heeft een lichte stop en de kin is stevig. De gekrulde oren zijn het meest kenmerkend voor de American Curl: de oorschelp is omgebogen naar de top van de schedel. De oren zijn matig groot en breed aan de basis, met ronde uiteinden. De kat heeft walnootvormige, grote ogen die ver uit elkaar staan. De oogkleur is diep en egaal en heeft geen overeenkomsten met de kleur van de vacht.

Vacht

De vacht kan halflang- of kortharig zijn. De vacht voelt fijn en zijdeachtig aan. Bij beide vachttypes is de ondervacht van de American Curl beperkt.

Gewicht

Het gewicht van de American Curl ligt tussen de 3 tot 5 kg.

Wat je moet weten over het fokbeleid van de American Curl

De American Curl is gefokt op zijn gekrulde oren. Hierdoor hebben deze katten vaak aangeboren vernauwde gehoorgangen. Dit in combinatie met verhoogde oorsmeerproductie kan leiden tot chronische oorontsteking. De oorontsteking zelf kan ook weer leiden tot vernauwing van de gehoorgang. De naar buiten gekrulde oren ontstaan door een genetische afwijking. Deze is bij toeval gevonden bij een zwerfkat in Amerika. Alle katten binnen het ras American Curl stammen af van deze ene kat.

Vanuit de wetgeving is het verboden om te fokken op uiterlijke kenmerken die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Er geldt op het moment (nog) geen fokverbod op de American Curl.

bron: nvwa