> Lintworm bij de hond

Lintworm bij de hond

Lintworm bij de hond

Lintwormen zijn een van de meest voorkomende wormen bij honden. Het is een wormsoort die in de darmen van uw hond kan leven. Het zijn witte, platte wormen, die uit allemaal segmentjes/stukjes bestaat die als een ‘lint’ aan de kop van de worm vastzitten. Elk lintworm stukje bevat duizenden eitjes. Deze lintwormstukjes worden uitgepoept en komen in de omgeving terecht.

De meest voorkomende lintwormsoort bij honden is de dipylidium caninum. Deze soort is niet erg gevaarlijk. Daarnaast komen ook de vossenlintworm en hondenlintworm voor. Deze zijn ook gevaarlijk voor mensen.

Hoe besmet mijn hond zich met een lintworm

Een hond besmet zich door het opnemen van lintwormlarfjes. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

Via vlooien

Vlooien nemen de lintwormeitjes op. In de vlo komen de eitjes uit en ontstaat er een larve. Een hond kan een vlo op likken als hij zich wast. De lintwormlarven komen dan uit in de darm van de hond en groeien uit tot volwassen wormen.

Via het eten van rauw vlees

Veel prooidieren zijn, wat we noemen, tussengastheer van lintwormen. Dit betekent dat deze dieren de lintwormeitjes opnemen. In de prooidieren, bijvoorbeeld knaagdieren, koeien en varkens, ontwikkelen de lintwormeitjes zich tot larven. Als honden dan besmette knaagdieren of orgaanvlees eten, komen de larfjes weer in de darm van de hond, waar ze uitgroeien tot volwassen wormen.

Hoe zie ik of mijn hond besmet is met lintworm?

Meestal ziet u het niet als uw hond besmet is met lintwormen. De lintworm zuigt zich met zijn kop vast aan de darm, maar dit geeft geen darmschade. De meeste honden hebben hierdoor ook geen diarreeklachten. Soms kunt u de lintwormsegmenten terug zien in de ontlasting of in de vacht rond de anus. Ze zien er uit als soort rijstkorreltjes.

Ontlastingonderzoek via de dierenarts bevestigd of uw hond al dan niet besmet is met wormen.

Welke klachten heeft een hond met lintworm?

De meeste honden met lintwormen hebben dus geen klachten. Als een hond er wel klachten van krijgt ziet u:

  • Jeuk bij de anus
  • Sleetje rijden
  • Diarree
  • Vermageren
  • Verstopping van de darmen
  • Buikpijn

De meeste klachten ziet u pas als een hond een hele zware besmetting heeft, met veel volwassen wormen in de darm.

Pups kunnen wel ziek worden van lintwormen. Ze kunnen dan een dik wormenbuikje hebben.

Hoe behandel ik mijn hond met lintworm?

Als uw hond lintwormen heeft kunt u behandelen met een ontwormtablet die praziquantel bevat, zoals Milbemax of Drontal. Deze middelen werken ook tegen de andere lintwormsoorten, zoals de vossenlintworm. Voor pups is er de Vitaminthe Pasta die ook werkzaam is tegen lintwormen.

Hoe vaak u moet ontwormen hangt een beetje af van de kans op een lintwormbesmetting. Als uw hond vlooien heeft, of uw hond eet rauw vlees, dan is de kans op een lintwormbesmetting vrij groot en moet u vaker ontwormen.

Onze Wormwijzer is een handig hulpmiddel om voor uw hond te bepalen hoe vaak u het best kunt ontwormen.

Lees ook onze blog Hoe vaak geeft u een hond een wormenkuur.

Heeft u nog vragen over lintwormen of ontwormen van uw hond? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel