> Lintworm bij de kat

Lintworm bij de kat

Lintworm bij de kat

Lintwormen zijn naast spoelwormen de meest voorkomende wormen die in de darmen van uw kat voor kunnen komen.

Lintwormen zijn lange, platte wormen die uit verschillende stukjes bestaan. Deze stukjes bevatten de eitjes en laten los. Zo komen ze met de ontlasting naar buiten.

Bij katten zijn 2 lintwormen soorten veel voorkomend, namelijk de Dipylidium caninum en de Taenia taeniaeformis.

Hoe raakt een kat besmet met lintwormen?

Katten kunnen zich op verschillende manieren besmetten met lintwormen.

Door het oplikken van een besmette vlo

Vlooienlarven eten lintwormeitjes uit de omgeving op. In de vlooien ontwikkelen de eitjes zich tot larven. Als een kat zich poetst en dan een vlo oplikt, komen de lintwormen in de darmen uit. Ze groeien uit tot volwassen wormen die zich weer vastzuigen aan de darmwand en eitjes gaan produceren. U mag aannemen dat alle katten met vlooien ook besmet zijn met lintwormen en dan vooral de Dipylidium lintworm.

Door het eten van prooidieren

Katten kunnen zich ook besmetten via prooidieren, zoals muizen en ratten. Knaagdieren eten de wormeitjes en fungeren zo ook als tussengastheer van de lintworm. De eitjes ontwikkelen zich in de knaagdieren tot larven en komen in de kat terecht als ze worden opgegeten. Deze overdracht geldt met name voor de Taenia lintworm.

Omdat de lintwormen een tussengastheer nodig hebben om van eitje tot larve te ontwikkelen, kunnen katten zich niet direct besmetten via de ontlasting van andere katten.

Welke klachten heeft een kat met lintworm?

De meeste katten worden niet ziek van een lintwormbesmetting. Bij een hele zware besmetting kunnen katten eventueel wel klachten laten zien:

  • Gewichtsverlies
  • Braken
  • Diarree
  • Jeuk rond de anus

Kittens kunnen ook achterblijven in de groei.

Hoe weet ik of mijn kat wormen heeft?

Soms kunt u de lintwormstukjes in de vacht rond de anus van uw kat zien. Ze zien eruit als rijstekorrels. U kunt ze ook in de ontlasting aantreffen. U ziet dit echter lang niet altijd!

Wilt u zeker weten of uw kat wormen heeft, dan kunt u de ontlasting van uw kat laten onderzoeken op wormeieren.

Hoe behandelt u tegen lintworm?

Om tegen lintworm te behandelen is de stof praziquantel nodig. Dit zit bijvoorbeeld in de Milbemax en de Drontal, maar ook in de Dronspot Spot-on. Kittens kunnen worden ontwormd met de Vitaminthe Pasta.

Als uw kat besmet is met lintworm, dan is het vaak ook belangrijk om tegen vlooien te behandelen.

Lees onze blog Hoe vaak geeft u een kat een wormenkuur? of gebruik onze Wormwijzer om voor uw kat te bepalen hoe vaak u moet ontwormen.

Heeft nog vragen over het Ontwormen van uw kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel