Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Hoe vaak geeft u een kat een wormenkuur?

Een veel voorkomende vraag is hoe vaak een kat ontwormd moet worden. Daarbij hoort dan vaak de vraag hoe u een kat het best een wormenkuur kunt toedienen

Kat op schouder van vrouw

Het is daarbij belangrijk om te weten dat voor een kat andere richtlijnen gelden dan voor honden. Bij de kat komen ook andere wormen voor. In dit artikel leggen we uit waar u aan moet denken als het gaat over het ontwormen van een kat.

Het ontwormen van uw kat in het kort:

vrouw met kat
Waarom moet u een kat ontwormen?

U ontwormt uw kat omdat u niet wilt dat uw kat klachten krijgt van wormen. Wormen kunnen maag darmklachten geven, zoals braken en diarree. Ook hoesten en vermageren kunnen symptomen zijn van een zware worminfectie. Waar mensen zich vaak niet bewust van zijn, is dat de wormen die bij katten voor kunnen komen ook schadelijk kunnen zijn voor mensen. Ontwormen van katten is dus ook belangrijk om de kans op een wormbesmetting bij uzelf, uw kinderen en uw leefomgeving te verkleinen.

Bij katten kunnen net als bij honden rondwormen voorkomen, maar bij katten spelen vooral spoelwormen en haakwormen een rol. Lintwormen zien we ook vaak bij katten, zeker omdat katten vaak veel buitenleven en makkelijker besmet kunnen raken met vlooien. De vossenlintworm is voor katten niet relevant. Hartwormen en longwormen kunnen ook klachten geven bij katten.

Katten kunnen zich makkelijk besmetten met spoelwormen, zeker als ze buiten leven en regelmatig jagen. Deze spoelwormen zijn daarmee ook het gevaarlijkst voor mensen. De larfjes maken een trektocht door het lichaam en kunnen terechtkomen in de ogen, hersenen en het ruggenmerg waar ze dus klachten kunnen geven. Larfjes die door de longen kruipen kunnen bronchitis klachten geven. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen door uw kat regelmatig een wormenkuur te geven!

Hoe vaak per jaar moet een kat ontwormd worden?

Hoe vaak u uw kat een wormenkuur moet geven hangt van een aantal factoren af. Hier is dus geen standaard antwoord op. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen buitenkatten en binnenkatten. Dit bepaalt de risicogroep waarin uw kat wordt ingedeeld en daarmee de frequentie van ontwormen. Voor binnenkatten volstaat het vaak om 1 tot 2 x per jaar te ontwormen tegen spoelwormen. Buitenkatten moeten minimaal 4 x per jaar ontwormd worden tegen spoelwormen, of vaker als ze veel jagen. Katten met vlooien moeten ook worden behandeld tegen lintwormen.

Gebruik onze wormwijzer om makkelijk uit te zoeken hoe vaak u uw kat moet ontwormen!

Als u het lastig vindt om voor uw kat te bepalen hoe vaak u moet ontwormen kunt u in eerste instantie uitgaan van 4 x per jaar. Dit zorgt voor significant minder wormeitjes in de omgeving en daarmee een veel kleinere kans dat andere dieren en mensen zich kunnen besmetten met wormen. Behandel wel alle dieren in huis tegelijk!

Hoe kunt u zien dat uw kat wormen heeft?

Een wormbesmetting is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Als uw kat lintwormen heeft, dan kunt u kleine lintwormstukjes zien als rijstkorreltjes rond de anus. Vaak heeft uw kat dan ook vlooien, dus controleer hier dan goed op, of zorg voor een preventieve vlooienbestrijding. Katten die besmet zijn met spoelwormen kunnen deze nog wel eens uitbraken. Verder merkt u vaak weinig aan uw kat. Ontlastingsonderzoek is dan de enige manier om vast te stellen of uw kat besmet is met wormen. Uw dierenarts kan dit onderzoek doen.

Ontworming voor katten

Welke wormmiddelen kunt u gebruiken bij katten en hoe geeft u ze?

Er zijn verschillende ontwormmiddelen die u voor uw katten kunt gebruiken. Net als voor honden zijn er tabletten, zoals Adimere Ontworming -Kat en Milquantel en pasta’s, zoals Vitaminthe. Omdat niet alle katten zich makkelijk laten ‘pillen’ zijn er voor katten ook spot on producten ontwikkeld, die u dus op de huid in de nek kunt druppelen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de Dronspot kiezen.

Adimere en Drontal werken tegen de rondwormen en de lintwormen. Als u tegen hartwormen wilt beschermen kiest u de Milbemax of producten met dezelfde werkzame stof als Milpro of Milprazon. De werkzame stof in Dronspot is werkzaam tegen de longwormen die bij katten voor kunnen komen.

Hoe vaak moeten kittens ontwormd worden en waarmee?

Totdat een kitten 6 maanden oud is moet u het vaker ontwormen dan een volwassen kat. Het advies is om kittens (en de moederpoes) vanaf 3 weken leeftijd elke 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen. Daarna maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Vanaf 6 maanden leeftijd kunt u weer de wormwijzer gebruiken om te bepalen hoe vaak u uw kat moet ontwormen.

Kittens worden vaker ontwormd, omdat ze makkelijker besmet kunnen raken met wormen en ook heftigere klachten kunnen krijgen. Kittens worden niet net als pups al besmet in de baarmoeder. Ze kunnen wel tijdens het zogen worden besmet, omdat de larfjes wel via de melk kunnen worden doorgegeven.

Een product wat u voor kittens veilig kunt gebruiken is de Vitaminthe Pasta 10 ml met het speciale opzetstukje voor pups en kittens. Ook de Panacur PetPaste is geschikt voor pups en kittens.

Hoe snel werkt een wormenkuur en hoe lang?

Wormmiddelen die u via de bek geeft werken zolang ze in de darmen zitten. De volwassen wormen worden dan gedood en meestal ook enkele larvenstadia. De jongste larfjes worden vaak niet gedood door deze middelen, dus het kan nodig zijn om de behandeling na 2-3 weken te herhalen. De spot on producten werken vaak langer, zeker 3-4 weken. Met een pipet volstaat dan ook 1 behandeling bij een actieve wormbesmetting. Door met een spot on te behandelen is het bij katten ook mogelijk om ‘preventief’ te ontwormen als u het maandelijks toedient. Zeker bij katten die veel jagen kan dit een optie zijn. Houd er wel altijd rekening mee dat u deze pipetten niet gelijktijdig kunt geven met een vlooienpipet.

Kan mijn kat ziek worden van een ontwormmiddel?

Een kat kan altijd op een wormmiddel reageren, zeker als het via de bek wordt toegediend. Sommige katten gaan erg kwijlen omdat ze de smaak vies vinden. Braken en diarree zijn ook altijd klachten die gezien kunnen worden. Als een kat echt overgevoelig is voor de werkzame stoffen of hulpmiddelen in de producten kunnen ook neurologische verschijnselen voorkomen, maar dit komt zelden voor.

Heeft uw kat kort na de behandeling met een tablet of pasta gebraakt, overleg dan altijd even met uw dierenarts. Het kan dan nodig zijn de behandeling te herhalen, eventueel met een ander product.

Hoe geef ik de wormenkuur aan mijn kat?

Als u kiest voor een pasta of een tablet, dan moet u deze rechtstreeks in de bek ingeven of verstoppen in iets lekkers. Meestal is 1 behandeling voldoende. Bij sommige producten moet u de behandeling 2-3 dagen geven. Een spot on product druppelt u tussen de vacht op de huid, liefst op een plek waar de kat zichzelf niet kan likken. De meest gebruikte plek is de nek zo dicht mogelijk tegen de schedelbasis. U mag de toedieningsplaats niet aanraken zolang deze nat is. U mag de kat ook niet wassen de eerste 24 uur na toedienen.

Wanneer moet ik met mijn kat naar de dierenarts?

Meestal worden wormen goed verdragen door uw kat. Het kan echter voorkomen dat uw kat toch ziek wordt van een wormbesmetting. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een erg zware besmetting en/of bij jonge dieren, zoals kittens. Er zijn daarnaast wormen die ernstige klachten kunnen geven bij een heftige infectie, zoals de longworm. Voorbeelden van klachten zijn hoesten, benauwdheid en een slechte algehele conditie. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts, zodat uw kitten of volwassen kat de juiste behandeling krijgt.

Sommige ontwormingsproducten zijn alleen verkrijgbaar bij een dierenartspraktijk, zoals Stronghold Kat of Stronghold Kitten en zijn niet verkrijbaar zonder recept. Stronghold wordt ingezet bij de behandeling van infecties met wormen, maar ook bij oormijt, bijtende luizen en vlooien. Medpets mag dit product ook niet verkopen, maar we bieden wel voldoende alternatieven aan. Bekijk hiervoor  onze Ontwormingsproducten voor katten en onze producten in de categorie Vlooien en Teken Kat.

Als uw kat klachten blijft houden, zoals diarree en braken, en de wormenkuur niet lijkt te helpen, is het advies om contact op te nemen met de dierenarts voor verder onderzoek.

Wat kan ik zelf doen om een wormbesmetting te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen, naast het regelmatig ontwormen van uw kat, om de kans op een wormbesmetting bij uw dier, maar ook bij uzelf, uw gezin en uw omgeving te verlagen of zelfs te voorkomen:

  • Leeg de kattenbak bij het restafval. NIET bij het GFT afval of op de composthoop en spoel het niet door het riool. Dan komen eventuele wormeitjes uiteindelijk juist weer in de omgeving.
  • Dek een zandbak af als er niet in gespeeld wordt. Vervang het zand in de zandbak 1-2 x per jaar.
  • Was regelmatig uw handen en leer dit ook uw kinderen. Was zeker de handen voor het eten.
  • Draag eventueel handschoenen als u in de tuin werkt.
  • Was groente en fruit voor het eten.

Heeft u nog vragen over het ontwormen van uw kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.