> Nierproblemen bij hond en kat

Nierproblemen bij hond en kat

Nierproblemen bij hond en kat

Nierproblemen

Nierproblemen komen zeer veel voor bij honden en katten. Een groot deel van deze patiënten krijgt pas op latere leeftijd klachten, maar ook bij jongere dieren kunnen ernstige nierklachten voorkomen. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen acuut nierfalen en chronisch nierfalen.

Oorzaken

De oorzaak van een nierprobleem is vaak onbekend, maar niet altijd. Zo is er bij katten een erfelijke factor die kan meespelen (denk bijvoorbeeld aan PKD, Polycystic Kidney Disease, bij honden kan nierinsufficiëntie gezien worden bij Leishmania of bijvoorbeeld na een druiven/rozijnenvergiftiging.

Symptomen

Chronische nierproblemen sluimeren vaak al een tijdje voordat de hond of de kat klinische klachten krijgt. Pas op het moment dat meer dan 70% van de totale nierfunctie verloren is, stapelen afvalstoffen zich in het lichaam op. Normaal gesproken filteren de nieren het bloed van deze afvalstoffen, maar bij een verminderde nierfunctie is dat niet goed mogelijk. Het dier vergiftigt zichzelf als het ware. Klachten die veel gezien worden zijn o.a. verminderde tot afwezige eetlust, braken, veel drinken/veel plassen, vermageren, doffe vacht en slijmvliesletsels.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door middel van urine- en bloedonderzoek, soms is ook aanvullend onderzoek zoals bijvoorbeeld een echografie aangewezen.

Behandeling

Ernstig beschadigd nierweefsel kan niet meer herstellen. De therapie is erop gericht het nog functionerende weefsel te sparen. In de acute fase kan er soms infuustherapie nodig zijn. In een later stadium wordt de behandeling voortgezet met een speciaal nierdieet, soms nog aangevuld met medicatie of supplementen. Dit wordt over het algemeen levenslang gegeven.

Nierdieet

Een nierdieet bevat over het algemeen een verlaagde hoeveelheid eiwit, die hoogwaardig van kwaliteit is, om de nieren te ontlasten. Daarbij is ook de hoeveelheid natrium en fosfor verlaagd. Nierklachten kunnen gepaard gaan met misselijkheid, dat maakt het vaak lastig een smakelijk nierdieet te vinden voor uw hond of kat. Soms kan het helpen om af te wisselen tussen meerdere soorten nierdiëten of om de brokken te mengen met natvoeding. Daarnaast kan de smakelijkheid (van met name natvoeding) nog verhoogd worden door er wat warm water aan toe te voegen of door het voer lichtjes op te warmen. In ons assortiment vindt u uitstekende voeding voor honden/katten met nierproblemen, o.a. Royal Canin Renal, Hill's k/d, Specific Heart & Kidney Support, Sanimed Renal, Trovet Renal & Oxalate en Vet-Concept Low Protein.

Snacks

Op het moment dat een dier een bepaald dieet voorgeschreven krijgt, is het essentieel er geen 'gewone' voeding bij te geven. Toch is het fijn om uw hond of kat af en toe te verwennen met een lekkernij. Gelukkig zijn er voor dieren met nierproblemen ook snacks te verkrijgen, zodat ze zonder problemen verwend kunnen worden! Een aantal voorbeelden van verantwoorde snacks vindt u o.a. in het assortiment van Trovet: voor honden zijn er Trovet RRT Treats, Trovet MPT Lam, Trovet Multi Purpose Treats (Hydrolysed Protein) en Trovet LCT Treats. Katten kunt u verwennen met Trovet MPT kat.

Fosfaatbinders

Bij een aantal nierpatiënten is er een teveel aan fosfaat in het bloed. Daarvoor kunnen fosfaatbinders gegeven worden om op die manier dat te normaliseren. Fosfaatbeperking vertraagt de verdere achteruitgang van de nieren. Middelen die o.a. een fosfaatbinder bevatten zijn: Ipakitine, Pronefra en Renalzin.

Ondersteunende supplementen

Naast bovenstaande aanpassingen zijn er nog een aantal supplementen die op natuurlijke wijze de nieren kunnen ondersteunen. Hierbij moet u denken aan Rubenal en diverse producten van de merken Puur, Phytonics, De Groene Os en Vetplus.

Heeft u nog vragen over nierproblemen bij de hond of kat? Contacteert u dan onze dierenarts op telefoonnummer 03 - 55 59 123 of via e-mail: dierenarts@medpets.be

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten