> Niesziekte bij katten

Niesziekte bij katten

Niesziekte bij katten

Niesziekte is een verzamelnaam voor infecties aan de voorste luchtwegen (neus, keel en luchtpijp) en andere slijmvliezen van de kat. Niesziekte is zeer besmettelijk en verspreid zich daarom gemakkelijk op plaatsen waar grote aantallen katten samenleven, zoals asiels, pensions en catteries.

Symptomen

Besmetting met niesziekte gaat in het algemeen gepaard met de volgende symptomen:

  • Niezen
  • Heldere tot pusvormige neusuitvloeiing
  • Vieze ogen
  • Blaren op de tong
  • Hoesten
  • Algemene ziekteverschijnselen

De virussen die niesziekte verwekken, kunnen ook andere slijmvliezen aantasten, zoals de darm. Hierdoor kan bij besmetting met de niesziekte ook diarree optreden.

Verwekkers

Niesziekte wordt veroorzaakt door twee virussen: het rhinotracheitis virus (FHV-1, een herpesvirus dat in stress-situaties weer kan opleven) en het calicivirus. Ook de bacteriën Chlamydia en Bordetella kunnen elk niesziekte veroorzaken. Dit kunnen zij individueel, maar ook in combinatie met één van de eerder genoemde virussen.

Oogproblemen door niesziekte: conjunctivitis

Herpes heeft niet alleen zijn weerslag te hebben op de luchtwegen van een kat, ook de ogen kunnen door het herpesvirus aangetast worden. In zo'n geval spreken we van conjunctivitis, oftewel bindvliesontsteking. Hierbij raakt het 'roze gedeelte' van het oog geïrriteerd wat kan uitmonden in een voor de kat uitermate onprettige ontsteking van het oog. Om te voorkomen dat onherstelbare schade aan de ogen optreedt is het belangrijk om zo snel mogelijk, zodra de eerste symptomen van niesziekte zich voordoen, in te grijpen.

Hoe te handelen

De symptomen van niesziekte kunnen in verschillende mate aanwezig zijn. Bij de ene kat uiten deze zich prominenter dan bij het andere dier. Indien matige klachten langer dan enkele dagen aanhouden, dan is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen. Deze kan vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van besmetting met niesziekte. Mocht er sprake zijn van diarree of andere heftige klachten, dan dient u zo spoedig mogelijk uw dierenarts te bezoeken.

Voorzorgsmaatregelen

Inenting bij uw dierenarts

U kunt diverse maatregelen nemen om de kans op besmetting met niesziekte te verkleinen. Het is mogelijk om uw gezonde kat door uw dierenarts te laten inenten tegen niesziekte. Hierdoor vermindert de kans op besmetting aanzienlijk. U kunt een jonge kat vanaf een leeftijd van negen weken laten inenten. Voor een optimale bescherming wordt aangeraden deze enting binnen een maand te herhalen. Om uw kat blijvend te beschermen, is noodzakelijk om uw kat jaarlijks opnieuw te laten inenten.

Verhoog de weerstand

Als een kat eenmaal besmet is, dan kan het dier alleen symptomatisch behandeld worden. Het is daarom van belang besmetting proberen te voorkomen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw kat bij verminderde weerstand (preventief) F-lysine (officieel L-lysine geheten) te geven. F-lysine is een essentieel aminozuur dat helpt het feline herpesvirus te onderdrukken. Daarnaast is het belangrijk ervoor te zorgen dat de weerstand van uw kat optimaal is. Een goede weerstand verkleint de kans op besmetting en onderdrukt de ontwikkeling van het virus. Dit kunt u doen door uw kat een goede voeding te geven, eventueel aangevuld met extra vitaminen en mineralen, zoals Nutri-plus of Groene Os Multivitaminen en Mineralencomplex.

Heeft u vragen over niesziekte of luchtwegaandoeningen bij de kat in het algemeen? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 03 - 55 59 123 of via e-mail: dierenarts@medpets.be

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten