Service
Winkelmandje
Menu

Oormijt bij katten

Oormijt is een beestje dat we veel zien bij katten en dan vooral bij kittens. Het veroorzaakt vaak veel jeuk en veel zwart oorsmeer in de oren. Maar hoe weet u zeker dat uw kat oormijt heeft? En hoe kunt u het behandelen?

Kat ligt op vensterbank met kussens

Wat is oormijt?

Oormijt is dus een beestje dat in de oren van dieren kan leven. De mijten voeden zich met huidschilfers en oorsmeer. Dit kriebelt. Door de irritatie van de gehoorgang wordt ook meer oorsmeer geproduceerd. Hierdoor kan makkelijk een bacteriële oorontsteking ontstaan bij katten met oormijt, dus het is belangrijk om niet te lang met een behandeling te wachten.

Wat merk ik bij mijn kat met oormijt?

Als uw kat oormijt heeft geeft dit jeuk, veel jeuk. Ze gaat schudden met de kop en krabben aan de oren. Dit kan wondjes en kaalheid geven rond de oren. Soms ziet u ook zwarte korrels oorsmeer naar buiten komen na het schudden. De oren stinken vaak ook.

Als uw kat erg jeukt aan de oren is het verstandig om naar uw dierenarts te gaan voor controle. Het gaat namelijk niet altijd om oormijt. Er kan ook een normale oorontsteking spelen, of uw kat kan last hebben van een allergie. Dit moet u wel zeker weten voor u gaat behandelen.

 

Oordruppels tegen oormijt

Otimectin om oormijt te behandelen

Voor de behandeling van oormijt bij katten was er een speciale oorzalf, namelijk de Otimectin. Deze zalf bevat ivermectine, wat de mijten doodt.

Helaas is deze zalf niet meer verkrijgbaar. Via de dierenarts kunt u een spot on product krijgen met een ivermectine achtige stof die de oormijt kan doden. Bijvoorbeeld Stronghold of Advocate. Daarnaast kunt u uw kat ondersteunen met oordruppels.

Oordruppels om oormijt te behandelen bij een kat

Er zijn oordruppels die aanvullend kunnen helpen bij een oormijt infectie. Dit zijn bijvoorbeel de cleaners als Clean Ear Oorreiniger en cdVet MijtenEx Oorreiniger. Ook de producten met colloïdaal zilver, zoals de TraumaPet Oordruppels en Organimal Colloïdaal Zilver kunnen ondersteunen bij de behandeling tegen oormijt.

Als u deze oordruppels inzet naast het product van de dierenarts kunt u sneller resultaat verwachten.

De gevolgen van een onbehandelde oormijtinfectie

Omdat een oormijtinfectie veel jeuk geeft, gaan dieren krabben aan de oren en schudden met de kop. Dit kan schade geven aan het oor, maar ook bijvoorbeeld een bloedoor. Dit is een bloeding in de oorschelp, waardoor de oorschelp dik wordt. Deze bloeduitstorting lost vaak slecht zelf op en kan permanente schade (en last voor uw kat) geven aan de oorschelp.

Ga dus naar uw dierenarts als u het vermoeden heeft dat uw kat oormijt heeft.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.