Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Uw paard wassen

Als uw paard vies is of het is erg warm, dan wilt u uw paard graag wassen. Hierbij moet u alleen wel op een aantal dingen letten, voor zowel jullie veiligheid als de gezondheid van het paard. Ook is het belangrijk dat uw paard altijd een positieve ervaring heeft, al helemaal met iets nieuws, zodat het paard de volgende keer weer met plezier op de wasplaats staat. In deze blog leg ik u uit hoe u het beste uw paard kan wassen.

paard wassen

Een veilige wasplaats voor uw paard

Als u uw paard gaat wassen of afspoelen is het belangrijk een ondergrond te hebben met profiel, zodat er grip op is te krijgen. Dan kunt u ook denken aan een rubberen mat of zand. Het risico met zand is, is dat er wel kans is dat uw paard gelijk weer vies wordt. Verder is het ook handig om een paard dat nog niet zo vaak is gewassen met zijn tweeën te wassen voor het geval dat hij/zij schrikt.

Hoe was ik mijn paard?

Volg deze stappen en dan is uw paard weer helemaal schoon!

Stap 1: Afspoelen met water

Let zodra u de straal aanzet op dat een paard hiervan kan schrikken. Richt deze ook niet gelijk op uw paard, maar eerst op de grond. Controleer dan gelijk de temperatuur. Het beste is om te wassen/af te spoelen met lauw water. Begin met het afspuiten van de voorbenen en daarna de achterbenen om uw paard te laten wennen aan het water. Hierna kunt u de rest van het lichaam afspuiten. Vergeet niet tussen de billen van uw paard schoon te maken, want hier zit veel opgedroogd zweet. Voor het hoofd kunt u het beste de straal zo zacht mogelijk zetten of gebruik maken van een spons, omdat veel paarden dit erg spannend vinden. Zorg daarbij dat er geen water in de ogen of oren komen. Als laatste, is het belangrijk om de uier of koker van uw paard schoon te maken. Gebruik hier absoluut géén zeep voor!

Vindt uw paard een waterstraal eng? Werk dan met emmers. Deze zal u een aantal keer moeten vullen, maar dan is uw paard wel schoon!

Stap 2: Shampoo

Na het afspoelen van uw paard is het tijd om hem/haar in te soppen. Zorg dat u hiervoor altijd de juiste shampoo heeft. U kan een paard niet wassen met dezelfde shampoo als die wij mensen gebruiken. De reden hiervoor is dat de paardenshampoo zorgt dat de beschermingslaag van de huid en de geur van het paard behouden. Deze geur gebruiken paarden om met elkaar te communiceren.

Op de pagina Wassen – Vachtverzorging Paarden zijn allerlei shampoos te vinden voor alle kleuren vacht en met heerlijke geurtjes. Er is ook shampoo speciaal voor paarden met een witte vacht, paarden die last hebben van eczeem en een shampoo die u helpt om de vieze gele vlekken uit de vacht te krijgen. Sommige shampoos zijn zelfs blauw en moet je net zo lang soppen op uw paard tot het wit wordt. Om het uzelf makkelijker te maken om het paard in te soppen kunt u gebruik maken van de Waldhausen Poets- en Washandschoen.

Wilt u graag wat shampoo besparen? Gebruik dan een emmer die u vult met lauw water en sop. Van daaruit kunt u met een spons of washandschoen uw paard insoppen.

Stap 3: Sop afspoelen met water

Na het insoppen moet het paard altijd afgespoeld worden met water. Zorg ook hier weer dat het water lauw is. Al het sop moet verwijderd worden van de vacht. Als dit niet goed wordt gedaan , kunnen zeepresten gaan irriteren of jeuken. Het gevolg daarvan is dat uw paard gaat schuren. Spoel om dat te voorkomen net zo lang uw paard af tot het water er helder af komt.

Stap 4: Drogen

Als uw paard weer helemaal zeepvrij is en er schoon uitziet is het tijd om te drogen. Gebruik om het overtollige water van het paard af te halen eerst een zweetmes. Hierna kunt u met een handdoek de benen en het hoofd drogen. Indien uw stal beschikt over een solarium, kunt u daar uw paard onder zetten om te drogen. Ook kunt u een zweetdeken op doen die het water opneemt en rondstappen.

Zorg te allen tijde dat uw paard uit de wind blijft staan. Een natte huid en wind zorgen er namelijk voor dat uw paard het koud krijgt en hier worden de spieren ook stijf van. Dit is echter niet het geval als het paard buiten in de regen staat. In een regenbuitje zal de huid zelf niet nat worden, maar alleen de vacht. Als er wel wordt verwacht dat het heel erg hard en veel gaat regenen kan er een regendeken op worden gedaan. Regendekens zijn op de pagina ‘paardendekens’ te vinden.

Wordt mijn paard ziek als ik koud water gebruik?

Het antwoord is nee. Een paard wordt niet ziek als er koud water wordt gebruikt met het afspoelen, tenzij het paard last heeft van dingen die met het immuunsysteem te maken hebben. Hierbij kan je denken aan stress of een verkeerde voeding. Om die reden kunt u het beste gebruik maken van lauw water.