Service
Winkelmandje
Menu

De poezepil voor uw kat

We krijgen regelmatig de vraag of we ook ‘de Poezepil’ verkopen. Dit is echter een medicijn wat alleen door dierenartsen in de praktijk mag worden voorgeschreven. Wist u echter dat het gebruik van de Poezepil niet zonder risico’s is voor uw kat? We leggen hier uit wat de Poezepil is en welke risico’s er zijn voor uw kat.

Kat liggend op deken

Wat is de Poezepil?

De Poezepil is een medicijn wat kan helpen voorkomen dat uw poes krols wordt. In deze pil zit een hormoon, namelijk megestrolacetaat, wat lijkt op progesteron. Het remt de afgifte van geslachtshormonen vanuit de hersenen en hierdoor krijgt uw kat geen krolsheid.

Wat zijn de risico’s voor mijn kat bij het gebruik van de Poezepil?

Het gebruik van de Poezepil is niet zonder risico’s voor uw kat. Het is een medicijn met flink wat bijwerkingen en daarom wordt in de praktijk eigenlijk altijd sterilisatie geadviseerd als u niet wilt dat uw kat een nestje krijgt of krols wordt. Het wordt eigenlijk alleen ingezet voor kortdurend gebruik, als er op korte termijn een nestje is gepland. Omdat de Poezepil ook effect kan hebben op de functie van de eierstokken en op de baarmoeder zelf, kan het gebruik ervan wel leiden tot verminderde vruchtbaarheid van de poes.

Als u dus ervoor kiest om de Poezepil te gebruiken voor uw kat moet u weten welke bijwerkingen er op kunnen treden:

  • Cystes op de eierstokken
  • Suikerziekte
  • Baarmoederontsteking
  • Baarmoedertumoren
  • Melkklierkanker
  • Dolly Parton syndroom (goedaardige zwellingen van de melkklieren)

Allemaal aandoeningen die serieuze impact hebben op de gezondheid van uw kat en waar een behandeling voor nodig is (naast het stoppen met de Poezepil).

Wat is voor mijn kat een alternatief op de Poezepil?

Als u niet wilt dat uw kat krols wordt, dan kunt u het beste kiezen voor sterilisatie van uw kat. Op die manier wordt uw kat nooit meer ongewenst gedekt en heeft uw kat ook geen last meer van haar hormonen.

Is sterilisatie geen optie omdat u nog een nestje wilt met uw kat? Dan is eigenlijk het advies om niets te geven tegen de krolsheid tot de dekking. U moet uw kat tot die tijd dan ‘gewoon’ weghouden van de katers. Heeft uw kat echt last van de krolsheid, dan zou u kunnen kiezen voor een ondersteunend supplement als de Puur Hormone Balance.

Heeft u vragen over de Poezepil, krolsheid of sterilisatie? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Relevante producten