Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Pollenallergie bij paarden

Steeds meer paarden hebben last van een pollenallergie. Dit is een seizoensgebonden allergie tegen de pollen in de lucht, ook wel hooikoorts genoemd. De symptomen ontstaan net als bij mensen vaak in het voorjaar. Het moment dat alle planten, grassen en bomen weer in bloei komen en het weideseizoen weer van start gaat. Hoe kunt u hooikoorts bij uw paard herkennen? Wat kunt u doen om uw paard te ondersteunen? En kunt u nog iets veranderen in het stalmanagement? We bespreken het allemaal in deze blog.

paard vrouw

Wat houdt een pollenallergie in?

Deze vorm van allergie wordt ook wel hooikoorts genoemd. Net als mensen kunnen ook paarden allergisch zijn voor verschillende pollen in de lucht. Het immuunsysteem van uw paard reageert hierbij overgevoelig op het stuifmeel van bloeiende bomen, grassen en planten waardoor diverse allergische reacties in het lichaam kunnen optreden.

Hoe herkent u hooikoorts bij uw paard?

De symptomen van een pollenallergie of hooikoorts bij paarden kunnen variëren. Zo kunt u bij uw paard kenmerken als niezen, hoesten, jeukende ogen en neus, huiduitslag en schuren zien. Er kan zelfs kortademigheid bij uw paard ontstaan. Maar de meest bekende is het hoofdschudden (headshaken) op de wei of tijdens het rijden. Ziet u bij uw paard deze seizoensgebonden symptomen dan bestaat er een grote kans dat uw paard hooikoorts heeft.

Hoe kunt u uw paard met hooikoorts ondersteunen?

Desensibilisatie: hiermee wordt bedoeld dat u probeert het lichaam van uw paard ongevoelig te maken voor de stofjes waar het allergisch op reageert. Dit kan bereikt worden door een verdunning van de meest voorkomende grassen en stuifmeel toe te dienen volgens schema en dit een langere periode vol te houden. Het immuunsysteem zal zo leren om steeds minder heftig te reageren op allergenen en pollen van buitenaf. Met Puur Pollen kan het lichaam van uw paard zich weren tegen reacties. Pollen hebben zo minder kans!

Weidebeheer: u kunt helaas niet voorkomen dat uw paard in aanraking komt met pollen, maar in de nacht, vroege ochtend en na een regenbui zijn er minder pollen actief in de lucht. Hier kunt u rekening mee houden in uw weidebeleid. Maak daarnaast gebruik van een vliegenmasker met neusflap. Buiten dat dit bescherming biedt tegen pollen helpt het ook nog eens tegen vliegen en zonlicht.

Stalmanagement: zorg voor een schone stalomgeving om de verspreiding van pollen zo laag mogelijk te houden. Maak de stal regelmatig schoon en verbeter de luchtkwaliteit door regelmatig te ventileren.

Activiteiten: controleer regelmatig pollenradar.nl om te zien wanneer de hoogste pollenpiek zich voordoet. Pas uw activiteiten met uw paard daarop aan of stel uw buitenrit een dag uit als u ziet dat er een hoge pollendruk wordt verwacht.

Bescherming tijdens het rijden: gaat u een lekkere buitenrit maken, zorg dan dat u een pollennetje aan het hoofstel bevestigd. Dit netje filtert al een deel van de pollenopname weg tijdens het rijden. U zult zien dat uw paard dan een stuk minder met het hoofd schudt.

Verhoog de weerstand van uw paard met supplementen: door de weerstand van uw paard van binnenuit te ondersteunen draagt u bij aan het verlichten van de symptomen en verkleint u de kans op allergische reacties. Supplementen die hierin kunnen bijdragen zijn bijvoorbeeld Phytonics Multivit Paard, Puur Vita-min, Pavo Healthboost en Hilton Herbs Equimmune.

Directe verlichting van de luchtwegen: hooikoorts zorgt ervoor dat de luchtwegen geïrriteerd raken. De Groene Os Scutellaria Tinctuur geeft directe verlichting voor de luchtwegen van uw paard. Heeft uw paard meer last van slijm dan verzacht Groene Os Luchtweg Compositum het slijmvlies van de luchtwegen. Overweeg het gebruik van Audevard Balsamic Control als uw paard veel op stal staat. Dit supplement heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen en wordt ingezet bij paarden die in een stoffige omgeving staan of in een omgeving waar meer pollen en/of schimmels leven.

Staart- en maneneczeem

Pollenallergie bij paarden kan een direct verband hebben met staart- en maneneczeem. Ondanks dat deze aandoening wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van bepaalde muggen kan de allergische reactie op pollen hierdoor verergeren. Door een verzwakt immuunsysteem kunnen beide elkaar versterken en ernstige jeuk veroorzaken bij uw paard. Het is daarom goed om u bewust te zijn van de relatie tussen deze twee.

Hoewel het een uitdaging is om goed om te gaan met pollenallergie bij uw paard, kunnen preventieve maatregelen en passende supplementen helpen om het welzijn van uw paard te verbeteren. Door alert te blijven op de symptomen en op tijd te starten met het bieden van ondersteuning kunt u het zo comfortabel mogelijk maken voor uw paard tijdens het pollenseizoen.

Mocht u twijfelen of uw paard een pollenallergie heeft of ervaart uw paard ernstigere klachten dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met uw eigen dierenarts.

Heeft u vragen over pollenallergie bij paarden? Neem dan contact op met ons veterinaire team op telefoonnummer via: dierenarts@medpets.be

 

Ondersteunende producten