> Reizen en op vakantie met en zonder huisdier

Reizen en op vakantie met en zonder huisdier

Reizen en op vakantie met en zonder huisdier

De vakantie komt eraan. Wat doet u dan met uw huisdier? Gaat hij mee? Of blijft hij thuis? In dit blogartikel geven we een kort overzicht van waar u aan moet denken met 2 handige checklists.

Is uw dier welkom op uw vakantiebestemming?

Check van tevoren of huisdieren op uw vakantiebestemming zijn toegestaan. Als u naar het buitenland gaat met uw huisdier, zijn een Europees dierenpaspoort, een chip en een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. De Rabiës vaccinatie moet meestal tenminste 21 dagen voor vertrek zijn gegeven. Bekijk ook op de website van het LICG de verschillende invoereisen per land. Niet alleen voor het land van bestemming, maar ook voor de landen waar u doorheen reist.

Reizen en reisziekte bij uw huisdier

Niet iedere hond of kat vindt een lange autorit prettig. Sommige dieren krijgen reisziekte doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Het is verstandig om medicijnen tegen reisziekte, zoals Beaphar Reisfit of Puur Reisziekte, mee te nemen en regelmatig even te stoppen voor een wandelingetje. Uiteraard moet er altijd voldoende vers drinkwater voor handen zijn. Laat uw huisdier niet alleen in de auto. Vooral in de zomer ligt het risico op oververhitting op de loer. Voor reizen per vliegtuig gelden soms aanvullende eisen. Informeer bij uw vliegmaatschappij.

Trainen van uw dier

Bent u van plan om lange (berg)wandelingen te gaan maken met uw hond? Begin dan ruimschoots van tevoren met trainen en bedenk dat wandelen op ruig terrein of heet asfalt erg onprettig kan aanvoelen aan de zoolkussentjes van de hond. Zorg dus voor de juiste uitrusting voor uw hond. Ruffwear heeft een uitgebreid assortiment om verantwoord met uw hond op avontuur te gaan.

Bescherm uw dier tegen parasieten

Bescherm uw dier ook op vakantie tegen vlooien, teken en eventueel zandvliegen en hartwormmuggen. Lees onze blog Met uw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs om te lezen hoe u uw dier het beste kunt beschermen.

Voorkom stress

Is uw huisdier stressgevoelig? Een lange reis per auto of vliegtuig, een andere omgeving zoals het vakantieadres of pension, een tijdlang alleen thuis en een vreemd persoon die opeens in huis komt, kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier behoorlijk van slag raakt. Voor veel dieren is een vakantieperiode lang niet zo ontspannen als voor hun baasjes. Als u weet dat uw huisdier stress heeft van verandering, neem dan op tijd maatregelen, zoals het geven van rustgevende voedingssupplementen, zoals Telizen of Zylkène. Gebruik een stress verminderend product op basis van feromonen, zoals Feliway Spray of Feliway Classic voor de kat of Adaptil Verdamper, Adaptil Spray of Adaptil Halsband voor de hond. Veel dieren reageren hier goed op, mits u er ruim op tijd (4 tot 2 weken van tevoren) mee begint.

Gebruik een checklist

U kunt het makkelijkst een checklist gebruiken om zeker te weten dat u niks vergeet voor uw dier rond de vakantie:

Met deze checklists kunt u zich zorgeloos voorbereiden op de vakantie!

Heeft u nog vragen over de vakantieperiode? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

Deel dit artikel