Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Help! Hoe geef ik mijn kat een supplement?

Geeft u weleens een voedingssupplement aan uw kat en verloopt dit niet altijd vlekkeloos? Lees dan onze tips hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

kat supplement eten

Katten hebben in hun leven soms extra hulp nodig om de gezondheid te ondersteunen. Hier kunnen voedingssupplementen bij helpen! Dit kan tijdelijk zijn maar kan ook van blijvende aard zijn. Helaas gaat het ingeven van een supplement niet bij alle katten vanzelf. Ze ervaren hier gemakkelijk stress van en kunnen wantrouwend worden naar u als eigenaar of naar hun voeding. Hier geven we u graag tips voor.

Wat zijn de opties?

Supplementen zijn er in verschillende varianten. Zo kunt u kiezen voor tabletten, capsules, poeders, vloeistof of pasta’s. Kijk bij de keuze voor een supplement goed naar de persoonlijke voorkeur van uw kat om de kans van slagen te vergroten. Houdt uw kat van lekkere snacks of natvoeding dan zal uw keuze anders zijn dan wanneer uw kat een kieskeurige eter is of een voedselovergevoeligheid heeft.

Onze voorkeur

Supplementen kunnen smakelijk zijn en worden dan soms uit de hand opgegeten. Andere supplementen kunt u proberen te verstoppen in de voeding van uw kat. Deze manieren van toedienen leveren de minste stress op voor uw kat en hebben dus altijd de voorkeur.

Kies bij het geven van een supplement over de voeding voor een onweerstaanbaar hapje en geef niet meteen een volledige maaltijd. Denk hierbij aan natvoeding of een lekkere snack. Het is daarnaast handig om uw kat vóór dit moment nog geen voeding te geven. Zo heeft uw kat nog lekkere trek en heeft u meer kans op succes.

Easypill

Mocht uw kat zich niet om de tuin laten leiden met voeding dan kunt u ook gebruik maken van de Easypill. De Easypill is een kneedbare substantie die eenvoudig om een tablet of capsule te kneden is.

Oplossen in water

Het geven van poeder kan bij sommige katten een uitdaging zijn. De meeste katten weigeren om te eten als u dit over de brokken geeft. U kunt poeder daarom het beste door wat natvoeding, vlees of vis aanbieden of bevochtigen met water zodat het niet uit de voerbak geblazen wordt. Wil uw kat het op deze manier nog steeds niet eten dan kunt u het poeder oplossen in een spuitje met water en kunt u dit rechtstreeks in de bek ingeven.

Bij enkele supplementen wordt geadviseerd om deze niet te combineren met voeding voor een betere werking. Bekijk hiervoor altijd het voorschrift van uw aangekochte supplement.

Vloeibare supplementen

Er zijn supplementen met een laag percentage alcohol. Indien de kat dit niet accepteert of zelfs gaat speekselen of kwijlen doe de druppels op een warm lepeltje en laat de alcohol uit het product verdampen. Geef het daarna verdund met wat water in een spuitje rechtstreeks in de bek. Bij de kat kunnen de druppels ook aangebracht worden op de bovenkant van het pootje, controleer wel of uw kat de druppels van het pootje aflikt.

Orale toediening

Werken bovenstaande tips bij uw kat niet? Dan is het helaas soms nodig zijn om een tablet of capsule rechtstreeks in de bek te geven.

Benader hierbij uw kat altijd voorzichtig en kalm.

  • Heeft u extra handen in huis? Dan kan het fijn zijn om hulp te vragen! Zo kan de één voorzichtig de voorpoten vasthouden en kan de ander zich richten op het ingeven van de tablet of capsule. Sommige katten vinden het fijn om hierbij in een handdoek gewikkeld te zijn. Dit geeft geborgenheid voor de kat en wat meer veiligheid voor u. Laat natuurlijk wel het kopje vrij dan.
  • Gebruik uw handen en armen om uw kat ‘op te sluiten’ en stiller te laten zitten.
  • Pak de kop van uw kat vast door uw hand op de bovenzijde van de kop te leggen. Plaats hierbij uw duim en wijsvinger aan beide zijdes van de kop bij het kaakbot. Dit zit net achter de mondhoeken. Op deze manier doet u de kat geen pijn!
  • Houdt de pil of capsule tussen uw wijsvinger en duim van uw andere hand.
  • Beweeg de kop van uw kat wat omhoog zodat de neus omhoog wijst.
  • Door het omhoog kijken ontspant de onderkaak van uw kat automatisch al een beetje. U kunt de onderkaak wat helpen door voorzichtig met uw wijsvinger op de snijtanden (de kleine tandjes voorin de bek) te duwen waardoor de kaak wat verder opengaat.
  • Als de bek geopend is kunt u proberen de tablet of capsule achter in de keel te geven. Doe dit met enige snelheid en probeer zover mogelijk achterin de bek te komen. Als u de capsule of tablet ver genoeg achterin de bek toedient kan uw kat vaak alleen nog maar slikken. Zit u niet ver genoeg naar achter dan heeft u kans dat uw kat een braakreflex krijgt en de tablet of capsule uitspuugt.
  • Laat na het ingeven de kop van uw kat weer los zodat hij of zij kan slikken. Wrijf eventueel nog zachtjes over de keel om een slikreflex op te wekken.
  • Het kan helpen om uw kat na afloop wat eten te geven of een slokje water te geven met een spuitje.

Pillenschieter

Om het ingeven van een tablet of capsule makkelijker te maken kunt u gebruik maken van een pillenschieter. Hiermee wordt de handeling wat makkelijker en hoeft u niet met uw gehele hand in de bek van uw kat.

Reactie op supplementen

Katten zijn erg gevoelig op geuren en smaken. Ze kunnen dan ook heftig reageren op een geur of smaak die ze onprettig vinden. Zo kan uw kat gaan speekselen of kwijlen tijdens of na het toedienen van een supplement. Ook kunnen er braakklachten optreden. Schrik hier niet van. Treedt dit echter op een ander moment op, raadpleeg dan altijd uw eigen dierenarts om zeker te zijn dat hier geen medische oorzaak voor is.

Onze favorieten

Heeft u nog vragen?

Ons veterinaire team staat u graag te woord met persoonlijk advies!

Bel +31186-575528 of mail naar dierenarts@medpets.be als u vragen heeft over uw huisdier.