Service
Winkelmandje
Menu

Heeft mijn hond hooikoorts?

Honden kunnen net als mensen hooikoorts hebben en hier klachten van krijgen. Is het u bijvoorbeeld opgevallen dat uw hond zich meer is gaan krabben of vaker aan de poten en vacht likt. Heeft u het idee dat uw hond vaker niest zonder aanwijsbare oorzaak of gemakkelijk last heeft van geïrriteerde ogen? Grote kans dat uw hond een pollenallergie heeft. De bloeiperiode van planten, bomen en grassen gaat namelijk weer bijna van start!

hond gras baas

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende grassen, planten en bomen. Ofwel; pollen. Het lichaam reageert overgevoelig op deze pollen wat vaak resulteert in seizoensgebonden klachten. Ook bij onze honden komt dit steeds vaker voor. De symptomen komen grotendeels overeen met de klachten die we bij mensen zien; rode ogen of traanogen, een loopneus, niezen en jeuk.

Hoe kunt u uw hond met hooikoorts ondersteunen?

Een pollenallergie kan door de klachten die het geeft erg vervelend zijn voor uw hond. Uw hond kan zich door de jeuk kapot krabben of likken. Ook kunnen er oog irritaties, oor- en huidinfecties of zelfs ademhalingsproblemen ontstaan.  Verdenkt u uw hond van hooikoorts dan is het verstandig om eerst medische oorzaken uit te laten sluiten door uw dierenarts. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan dan worden bepaald of er medicatie nodig is of dat ondersteuning van het immuunsysteem voldoende is.  Ook kan in overleg met uw dierenarts worden besloten tot een allergenentest en bijbehorende therapie.

Ondersteun het immuunsysteem van uw hond met hooikoorts

Bij een hond met hooikoorts staat het immuunsysteem erg gevoelig afgesteld zou u kunnen zeggen. Het reageert heftiger op stoffen uit de omgeving waar het eigenlijk niet op zou hoeven te reageren. Om het immuunsysteem te ondersteunen kan gebruik worden gemaakt van aanvullende diervoeders en supplementen.

Zo bevat Puur Pollen verdunningen van alle veel voorkomende gras- en plantensoorten. Door het lichaam te laten wennen aan lage doseringen van deze pollen leert het lichaam langzaam dat deze pollen niet zo erg zijn. De hooikoorts reactie van het lichaam hierop zal daardoor steeds minder worden en is hierdoor een vorm van hyposensibilisatie.

Supplementen ter ondersteuning van de luchtwegen

Groene Os Scutellaria Tinctuur kan bijdragen aan het geven van verlichting wanneer er pollen in de lucht zijn. Deze druppels hebben een direct verzachtend effect op de luchtwegen.

Supplementen ter ondersteuning van de slijmvliezen

Singulares Bio- Teunisbloemolie, deze druppels bevatten een hoge concentratie aan vetzuren die essentieel zijn omdat onze huisdieren dit niet zelf kunnen aanmaken. Deze vetzuren zijn belangrijk in een evenwichtige diervoedingen kunnen indien nodig worden aangevuld voor ondersteuning van de slijmvliezen, ademhaling en huid.

Hulp bij het verminderen van pollen

U staat er niet altijd bij stil, maar na een lekkere wandeling ligt er meteen een laagje pollen op de vacht van uw hond.  Deze pollen kunnen het immuunsysteem weer aanzetten tot reactie. Het kan helpen om hiervoor de huidbarrière van uw hond te versterken en pollen minder kans te geven. Maar hoe?

  • Ga na iedere wandeling met een natte washand over de vacht van uw hond; hoe minder pollen op uw hond hoe beter. Vergeet hierbij ook de voetzooltjes en poten niet schoon te maken.
  • Was uw hond regelmatig met een shampoo voor de gevoelige of geïrriteerde huid. Is uw hond niet zo makkelijk te wassen? Dan hebben ze hier ook een handige foam of spray. De Ermidra shampoo verwijderd dode huidcellen, ondersteunt een gezond huidweefsel en werkt tegen ongewenste micro-organismen op de huid. Daarnaast heeft het een kalmerende werking op de huid.
  • Verbeter de conditie van de huidbarrière door deze te voeden met essentiële vetzuren en etherische oliën. Met de eenvoudige toediening van de Atop7 Spot-on ondersteunt u het herstellend vermogen van de huid. Dit kan de reactie op allergenen van buitenaf verminderen.
  • Een huisspray kan helpen het aantal pollen wat mee in huis wordt gebracht te verminderen.

Aanvullende ondersteuning van uw allergische hond?

Als de jeukprikkel te hoog is geweest voor uw hond kunnen er irritaties optreden van de huid, ogen en/of oren. Bij beginnende irritaties kan er ondersteund worden met:

  • Optixcare Eye Lube voor het verzachten en verzorgen van geprikkelde ogen.
  • TVM Viskyal met hyaluronzuur om het hoornvlies te beschermen bij droge ogen.
  • CLX-Wipes voor het schoonmaken van lastig te bereiken plekken zoals huidplooien en tussen de tenen. Deze handige doekjes gaan de ontwikkeling van micro-organismen op de huid tegen en kunnen worden ingezet bij bacteriële- of gistinfecties.
  • Otoact Oorreiniger voor het schoonmaken van de oren bij overmatig oorsmeer. Reinig de oren van uw hond altijd buiten, zodat uw huis niet helemaal onder zit!
  • Otodine voor het reinigen van gevoelige en geïrriteerde oren. Otidine gaat de ontwikkeling van ongewenste micro-organismen tegen. Heeft uw hond last van gevoelige oren én veel oorsmeer dan is een combinatie van de Otoact en Otodine nodig.

Heeft uw hond erge allergische klachten en kunt u deze niet onder controle krijgen met bovenstaande maatregelen?

Ga dan naar uw dierenarts. Een allergische hond moet op meerdere vlakken tegelijk ondersteunt worden. Vaak is het een hele zoektocht om voor elke specifieke hond de beste combinatie van ondersteuning te vinden. Het is dan verstandig om dit in samenspraak en onder begeleiding van uw dierenarts te doen.

Heeft u nog vragen over hooikoorts en pollenallergie bij honden? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be

 

 

 

 

Onze tips

Interesse in meer blogs over allergieën bij de hond?

Neem dan een kijkje bij de blog over atopische dermatitis, huidproblemen en jeuk bij de hond.