> Vlooien bij honden en katten

Vlooien bij honden en katten

Vlooien bij honden en katten

Vlooien

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. Dit zijn kleine, bruine, zijdelings afgeplatte diertjes die vaak leiden tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier. Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden.

Er komen twee soorten vlooien voor, namelijk de hondenvlo en de kattenvlo. Hiervan komt de kattenvlo veruit het meeste voor, ook bij honden. Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Een dag later legt de vlo enige tientallen (20-45) eitjes. Deze eitjes komen in de omgeving terecht. Binnen 2-10 dagen ontwikkelen de eitjes zich verder tot larven. Deze larven schuwen het licht en kruipen weg in of onder tapijten, vloerbedekking, kieren en andere kleine openingen. De larve verpopt zich en enkele weken tot een jaar later komt er onder invloed van temperatuur en trillingen in de omgeving een volwassen vlo uit. Dit is de reden dat er vaak een plaag ontstaat na een periode van afwezigheid (bijvoorbeeld na een vakantie). Deze vlooien gaan op zoek naar een gastheer voor een bloedmaaltijd, waarna de hele cyclus opnieuw begint. Onder ideale condities duurt de gehele cyclus zo’n 2-3 weken.


Wist u dat?

Uit onderzoek is gebleken dat 95% van de vlooienpopulatie zich in de omgeving bevindt en slechts 5% van de vlooien op het dier aanwezig is. 1-10% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien en meer dan 90% uit eitjes, larven en poppen. De volwassen vlooien op uw huisdier zijn dus slechts ‘een topje van de ijsberg’.

Vlooien herkennen

Vlooien zijn lichtschuw en vliegensvlug. Ze kruipen diep weg in de vacht, waardoor ze bij sommige dieren lastig te vinden zijn. Om te controleren of uw huisdier vlooien heeft kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Soms zult u met deze kam vlooien uit de vacht kammen. Is dat niet het geval, ga dan op zoek naar zwarte korreltjes in de vacht. Deze zwarte korreltjes zijn de uitwerpselen van vlooien. Op een natte tissue kleuren ze roestbruin (verteerd bloed in de ontlasting van de vlo).

Symptomen

Vlooien veroorzaken in de meeste gevallen veel jeuk, maar dit is zeker niet altijd overduidelijk. Jeuk kan zich simpelweg uiten in krabben, maar sommige dieren kunnen ook plots uit hun slaap opspringen of gaan bijten ter hoogte van de achterhand. Daarnaast kunnen op de huid kleine rode vlekjes waarneembaar zijn, kunnen kale plekken ontstaan of korstjes (vaak lage rug en staartbasis). Zeer jonge dieren kunnen zelfs bloedarmoede krijgen bij een ernstige vlooienbesmetting, doordat er door de vlooien massaal bloed gezogen wordt. Dieren met een vlooienallergie zijn allergisch voor het speeksel van vlooien en zullen hier bijzonder veel last van hebben, zelfs enige tijd na een beet. Bij honden kan de jeuk in sommige gevallen zo erg zijn dat ze een ‘hotspot’ creëren door continu likken en bijten, vaak net boven de staartbasis. Bij de kat is een vlooienallergie te herkennen aan tientallen korstjes die over de hele rug voelbaar zijn. Vlooien kunnen daarnaast lintwormeieren met zich meedragen. Door het likken van de vacht kan uw huisdier zich op die manier ook met lintwormen besmetten.

Therapie en preventie

Als u ontdekt dat uw hond of kat vlooien heeft, is het noodzakelijk uw dier hiervoor te behandelen. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar. Verderop leest u meer informatie over de verschillende anti-vlooienmiddelen. Het is van belang om, vooral bij een besmetting, alle honden en katten in een huishouden gelijktijdig te behandelen.

Aangezien het grootste deel van de vlooien (95%) zich juist in de omgeving bevindt, is het van doorslaggevend belang deze ook goed aan te pakken! Dit moet gebeuren door middel van grondig stofzuigen, het wassen van manden en kleden op hoge temperatuur en het gebruik van een omgevingsspray, zoals de Exil flea free of Indoor ongediertespray.

Afhankelijk van de ernst van de besmetting kan het langere tijd duren voordat een vlooienprobleem volledig onder controle is. Het wordt geadviseerd om bij een vlooienbesmetting uw dier en omgeving gedurende minstens 3 maanden achtereen te behandelen. Aangezien vlooien ook de lintworm kunnen overbrengen, is het naast een behandeling tegen vlooien ook belangrijk om tegen de lintworm te behandelen.

Helaas komen vlooien het hele jaar door voor, dus ook in de winter. Aangezien we in de winter de verwarming aanzetten, vormt dit een prima klimaat voor vlooien. Dit betekent dat de behandeling ook in de winter doorgezet moet worden.

Anti-vlooienmiddelen

Antivlooien middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van pipetten, halsbanden, tabletten, sprays en shampoo. In tegenstelling tot wat nogal eens beweerd wordt, is er op dit moment nog geen concreet bewijs voor resistentie tegen vlooienmiddelen.

Spot on (pipet)

Pipetten tegen vlooien genieten de meeste bekendheid. Deze producten dienen op de huid te worden gedruppeld, bij voorkeur tussen de schouderbladen of in de nek zodat het dier er zelf niet bij kan komen. De werkzaamheid van de meeste pipetten duurt 4 weken. Vele zijn tegelijkertijd ook werkzaam tegen teken. Let op: middelen voor honden mogen niet toegediend worden aan katten. Permethrin, de werkzame stof die in sommige pipetten voor honden worden gebruikt, is giftig voor katten!

Voorbeelden van spot on producten:

  • Hond:Advantix, Practic, Frontline, Advantage, Pulvex. Stronghold is alleen nog maar bij de dierenartspraktijk verkrijgbaar.
  • Kat: Advantage (niet verwarren met Advantix!), Frontline combo spot on. Daarnaast is er een breed aanbod van spot on producten die net zoals Frontline pipetten Fipronil als werkzame stof hebben. Stronghold is alleen nog maar bij de dierenartspraktijk verkrijgbaar.

Vlooienband

Een effectieve en langdurig werkzame anti-vlooienband voor zowel hond als kat is de Seresto. Deze anti-vlooienband is tot 8 maanden werkzaam en biedt tevens bescherming tegen teken.

Tabletten

Tegenwoordig zijn er ook tabletten tegen vlooien beschikbaar, zoals de Comfortis voor hond en kat of Bravecto voor de hond met een werkzaamheid van 3 maanden. Deze middelen worden uitsluitend bij de dierenartspraktijk verkocht. Momenteel is er veel discussie rondom het gebruik van Bravecto. Wij voegen ons bij het standpunt dat is aangenomen door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Spray

Het gebruik van een spray, zoals de Frontline spray of Effipro spray is voornamelijk geschikt voor het gebruik bij pups en kittens waarbij nog geen pipet of andere middelen toegediend kunnen worden i.v.m. leeftijd en/of gewicht.

Shampoo

Er zijn voor honden ook diverse shampoos tegen vlooien verkrijgbaar, bijvoorbeeld de Defencare shampoo en Exil Tick Off Wash Away (beide niet geschikt voor katten!). Deze zijn echter alleen geschikt als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien, omdat ze slechts korte tijd werkzaam zijn en dus geen volledige bescherming bieden.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen uw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van uw interesses, kunt u informatie delen via social media en kunnen we u een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten