Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Hoe voorkomt u dat een hond te zwaar wordt?

Net als voor mensen is het voor een hond een stuk gezonder als hij niet te zwaar is. Overgewicht brengt niet alleen gezondheidsrisico’s met zich mee, het maakt ook dat de hond zich minder makkelijk kan bewegen.

Baasje wandelt met hond door bos

3 tips om overgewicht te voorkomen

  1. Als uw hond niet gewend is om tussendoortjes te krijgen of iets van tafel, zal hij ook niet leren te bedelen. Dat maakt het voor het baasje makkelijker de hond niet toch af en toe iets toe te stoppen.
  2. Introduceer van pup af aan een eetritme en misschien op een vast moment op de dag een kluif(je), bijvoorbeeld die van Farm Food.
  3. Weeg de hond ook regelmatig zodat het gewicht goed in de gaten gehouden kan worden. Op tijd ingrijpen kan erger voorkomen.

hond

Waar mensen zelf de discipline moeten opbrengen om niet te veel te eten, is de hond afhankelijk van wat de baas hem geeft. Het is dus aan de baas om ervoor te zorgen dat de hond een gezond gewicht behoudt.

Hoe zwaar mag een hond zijn?

Wat het ideale gewicht is, is natuurlijk per hond verschillend. Om er zeker van te zijn dat de hond het best passende gewicht heeft, is het aan te raden langs de dierenarts te gaan. De dierenarts kan – afgaand op het ras, geslacht en leeftijd – goed inschatten wat het ideale gewicht is.

Welke rassen hebben aanleg tot overgewicht?

  • Labrador Retrievers
  • Mopshonden
  • Beagles
  • Cocker Spaniels
  • Sint Bernards
  • Schotse Terriërs

Teven hebben ook meer aanleg om te zwaar te worden, evenals honden die gecastreerd zijn.

Bekijk hier ons assortiment hondenvoer na castratie/sterilisatie.

Wat is geschikte voeding?

Als de hond alleen iets is aangekomen, maar er nog geen sprake is van overgewicht, kan er simpelweg iets minder voeding gegeven worden. Verminder de hoeveelheid niet te rigoureus; de hond kan dan voedingsstoffen tekortkomen of ernstig gefrustreerd raken.

Er is ook een optie om over te stappen op een minder calorierijke voeding, met een lagere energiedichtheid. Denk hier bijvoorbeeld aan de Vetality Weight Management, Veterinary HPM Dietetic Dog – Weight Loss, Royal Canin Satiety of Hill’s Metabolic Weight Management. Als u twijfelt wat u het best kunt doen, vraag dan de dierenarts om advies.

Als een hond echt af moet vallen is het belangrijk om te kijken naar het caloriegehalte en de energiedichtheid in zijn voeding. Ook het vetgehalte mag niet te hoog zijn. De eiwitten moeten daarentegen wel weer hoogwaardig zijn, zodat de hond bouwstoffen binnenkrijgt om zijn spiermassa te behouden. Extra vezels kunnen de hond sneller een voldaan gevoel bezorgen, waardoor hij minder om eten zal vragen.