Service
Winkelmandje
Menu

Is er speciaal voer voor mijn kat met diarree?

Elke kat heeft weleens last van diarree. U wilt niet altijd meteen naar de dierenarts. Wat kunt u zelf doen om uw kat met diarree te ondersteunen? Dat bespreken we hier!

Kat in armen van vrouw

Wat is de oorzaak van diarree bij katten?

Diarree bij een kat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Stress: Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het maag-darmkanaal. Het kan makkelijk leiden tot diarree klachten.
  • Wormen en andere parasieten: Wormen en parasieten als Giardia kunnen dunne ontlasting veroorzaken bij een kat.
  • Darmvirussen: Een darmvirus zoals een rota- of coronavirus kan diarree veroorzaken.
  • Voedselovergevoeligheid: Een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot diarree klachten.
  • Chronische ontsteking in de darmen: Een chronische ontsteking in de darmen, meestal op basis van een auto-immuunziekte, kan ook zorgen voor diarree.
  • Een darmtumor: Bij katten komt kanker in de darmen voor, zoals maligne lymfoom, wat voor diarreeklachten kan zorgen.

Hoe kan ik diarree bij mijn kat stoppen?

Hoe u een kat met diarree kunt ondersteunen is afhankelijk van de oorzaak van de diarree. U kunt zelf vaak ondersteunen met speciale voeding of supplementen.

Speciaal voer voor een kat met diarree

Er zijn speciale dieetvoedingen ontwikkeld voor katten met diarree klachten, zoals de Royal Canin Gastrointestinal Kat. Hier zijn verschillende varianten van, zoals ook een variant voor katten die last hebben van haarballen of verstopping. Voor kittens is er speciaal de Gastrointestinal kitten die zo is afgestemd dat het voer makkelijk verteerbaar is, maar wel voldoende eiwitten en voedingsstoffen bevat voor een goede groei.

Supplementen voor een kat met diarree

U kunt een kat met diarree vaak ook ondersteunen met supplementen naast een licht verteerbare voeding. Supplementen kunnen de darmflora ondersteunen en het slijmvlies van de darm helpen herstellen.

Supplementen die u kunt inzetten bij acute diarree bij uw kat zijn bijvoorbeeld Pro-Kolin AdvancedEnteromicro Complex of Canikur Pro.

Heeft uw kat een verminderde weerstand of regelmatig diarree klachten, dan kunnen supplementen als Puur Probiotic en Excellent Cat Parex langdurig ondersteuning bieden.

Uw kat met diarree ontwormen

Als uw kat een grote kans heeft op een wormbesmetting, dan kunnen wormen de oorzaak zijn van de diarree. Uw kat ontwormen kan dan een goede eerste stap zijn. Ontworm uw kat alleen als hij niet echt ziek is van de diarree. Is uw kat ziek? Ga dan eerst naar uw dierenarts.

De diarree gaat niet over

Als u zelf de diarree van uw kat gaat ondersteunen, dan moet u toch wel binnen 3-5 dagen verbetering zien. Gebeurt dit niet of wordt uw kat zieker? Gaat uw kat ook braken? Dan moet u ter controle naar een dierenarts. Dan is er vaak meer aan de hand en is aanvullend onderzoek of een uitgebreidere behandeling noodzakelijk.

Mijn kat heeft last van diarree en braken

Als uw kat niet alleen diarree heeft, maar ook braakt, dan moet u niet te lang wachten met een bezoek aan de dierenarts. Zeker als uw kat niet meer wil eten is er sprake van een spoedgeval. In tegenstelling tot honden kunnen katten niet vasten. Als uw kat niet eet kan uw kat last krijgen van leververvetting waardoor hij nog zieker wordt. Neem dus contact op met uw dierenarts als uw kat braakt.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.

 

Relevante producten