Service
Winkelmandje
Menu

Voer voor honden met gevoelige maag en darmen

Heeft uw hond last van gevoelige maag en darmen? Dan wilt u graag weten hoe u uw hond kunt ondersteunen. Vaak kunt u met voeding al veel betekenen voor uw hond, maar hoe kiest u dan de juiste voeding? Dat leest u hier.

hond kijkt blij in de camera

Waarom heeft uw hond last van gevoelige maag en darmen?

Sommige honden kunnen alles eten. Andere honden hebben om het minste of geringste last van hun buik. Hoe komt dit?

Vaak heeft dit te maken met de vertering. Sommige honden hebben meer moeite met het verteren van bepaalde voedingsstoffen dan andere honden. Denk bijvoorbeeld aan te veel onoplosbare vezels, een slecht verteerbare eiwitbron, te veel vet, etc.

Wat merkt u aan een hond met gevoelige maag en darmen?

Een hond die gevoelig is op zijn maag en darmen kan de volgende klachten hebben:

  • Braken: een hond met een gevoelige maag geeft makkelijk over of is met regelmaat misselijk, wat u kunt merken doordat uw hond smakt, kwijlt of gras eet.
  • Windjes laten: een hond die zijn eten slecht verteert kan veel last hebben van gas in de darmen. Uw hond heeft dan een borrelende buik en laat veel windjes.
  • Veel ontlasting: als uw hond te veel voeding krijgt of slecht verteerbare voeding, zal uw hond meer ontlasting produceren.
  • Diarree: een hond met gevoelige maag en darmen kan makkelijk diarree ontwikkelen.

Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken voor een gevoelig maagdarmstelsel. Denk aan virussen of bacteriën, parasieten, voedselovergevoeligheid, auto-immuunziektes en stress. Heeft uw hond langdurig bovenstaande klachten, dan is het verstandig om eerst naar uw dierenarts te gaan om gezondheidsproblemen te laten uitsluiten.

Voer bij gevoelige maag en darmen

Hoe voert u een hond met gevoelige maag en darmen

Als uw hond dus last heeft van gevoelige maag en darmen, dan is het slim om eens goed naar de voeding te kijken. Zowel het soort voer als de voerfrequentie.

Welke ingrediënten zitten er in de voeding?

Welke eiwitbronnen worden genoemd? Kip, rund of melkeiwitten zijn eiwitten die een reactie kunnen opwekken bij uw hond?

Welke koolhydraten zitten erin? Koolhydraten zijn bijvoorbeeld tarwe, rijst, soja of aardappel?

Wat is het vezelgehalte? Dit kunt u herkennen aan de ruwe celstof op de verpakking.

Wat is het vet percentage? Sommige honden hebben meer moeite om een hoger vet% te verteren.

Als u een andere voeding wilt proberen is het slim om deze te vergelijken met wat uw hond voorheen gewend was te eten. Kies een andere eiwitbron, of een andere koolhydraatbron die lichter verteerbaar is. Bijvoorbeeld lam of rijst. Kies meer of minder vezels, afhankelijk van wat u gaf. 2-3% ruwe celstof is vaak een goede richtlijn. Een lager vetpercentage kan ook nog weleens helpen.

Verander niet meteen alles in het voer! Dan weet u niet meer wat een eventuele verbetering heeft gegeven. Kies bijvoorbeeld eerst alleen een andere eiwitbron. Geef een voeraanpassing ook 2-3 weken de kans, zodat maag en darmen van uw hond zich kunnen aanpassen. 

Welke ondersteunende stoffen voor maag en darmen zitten er in het voer?

Naast de basis voedingsstoffen zijn er een aantal ingrediënten die een hond met gevoelige darmen goed kunnen ondersteunen. Denk aan een hoog gehalte omega 3 vetzuren en toegevoegde pre- en probiotica. Deze helpen de gezonde darmwerking te ondersteunen.

Aantal voermomenten per dag

Een hond met gevoelige maag en darmen heeft vaak baat bij meerdere voermomenten per dag. Bent u gewend om uw hond maar 1 of 2 x per dag te voeren? Doe dit dan wat vaker. Spreid de voer momenten ook zo gelijk mogelijk over de dag. Dus geef niet alle voeding tussen 8:00 uur ’s morgens en 17:00 uur ’s middags. De tijd tussen de volgende maaltijd is na 17:00 uur dan weer erg lang. Dit kan leiden tot ochtendmisselijkheid.

Geef uw hond bijvoorbeeld om 8:00 uur ’s morgens, 14:00 uur ’s middags en 20:00 uur ’s avonds te eten en voor het naar bed gaan nog een klein beetje.

Voer voor een hond met gevoelige maag en darmen

Er zijn verschillende typen voeding die u kunt kiezen voor honden met gevoelige maag en darmen.

Licht verteerbare voeding

Een licht verteerbare voeding kan een goede keuze zijn. In deze voeding zijn ingrediënten gekozen, waarvan bekend is dat ze makkelijk te verteren zijn voor honden. Ook het vezelgehalte is vaak aangepast (lager).

Voorbeelden van licht verteerbare voedingen zijn bijvoorbeeld Vetality Gastrointestinal – Hondenvoer, Hill’s i/d Digestive Care – Prescription Diet – Canine en Royal Canin Gatrointestinal Hond.

Hypoallergene voeding

Het kan dat een licht verteerbare voeding onvoldoende verbetering geeft. De kans is dan groot dat uw hond een vorm van voedselovergevoeligheid heeft en dan vooral te denken aan een voedselintolerantie. De beste manier om dit vast te stellen is door middel van een eliminatiedieet. Hiervoor is een hypoallergene voeding vaak de beste keuze.

Dit is een voeding op basis van één onbekende eiwitbron en koolhydraatbron voor uw hond. Als eiwit kunt u kiezen voor hert, paard of konijn. Als koolhydraatbron aardappel of zoete aardappel. Een voorbeeld van zo’n voeding is  TROVET Hypoallergenic VPD (Venison) Hond.

In plaats van één onbekende eiwitbron kan ook worden gekozen voor een voeding op basis van gehydrolyseerde eiwitten. Dit zijn eiwitten die in hele kleine stukjes zijn geknipt en zo niet meer als dat eiwit herkend worden door het lichaam. Voorbeelden van zo’n voeding zijn Royal Canin Anallergenic Hond en Hill’s z/d Food Sensitivities – Prescription Diet – Canine.

Ondersteunende supplementen voor een hond met gevoelige maag en darmen

Soms is een andere voeding alleen niet de oplossing voor uw hond. Het kan dan helpen om uw hond met supplementen te ondersteunen. Supplementen met een combinatie van pre- en probiotica zijn dan vaak een goede keuze om een gezonde darmwerking te stimuleren. Bijvoorbeeld met Dr. Ann’s Probiotics of Puur Probiotic Hond Kat Paard.

Als meer specifiek de maag ondersteund moet worden, dan is een supplement als Phytonics Gastri Comp of Puur Stomac Hond/Kat een goede keuze.

Blijven de klachten bestaan ondanks verandering van voeding of supplementen? Of worden de klachten erger? Ga dan naar uw dierenarts. Het is altijd slim om in uw agenda bij te houden wat u op welk moment hebt aangepast en welke voedingen u allemaal al heeft geprobeerd. Zo heeft uw dierenarts meteen een overzicht.

Heeft u nog vragen over een hond met gevoelige maag en darmen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.be.