> Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!

Allereerst de autorit. U staat klaar om te vertrekken naar het startpunt van een heerlijke wandeling of naar uw vakantiebestemming, maar uw hond is allerminst enthousiast… Niet alle honden gaan even graag mee in de auto. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige honden vinden een autorit erg spannend of stressvol, mogelijk vanwege een slechte ervaring. Voor die honden kunnen er producten gebruikt worden die angst of spanning kunnen verminderen, denk bijvoorbeeld aan Adaptil (tabletten), Zylkene of Vetplus Calmex. Anderen hebben vooral veel last van misselijkheid tijdens het rijden, dit kan de hond onrustig maken. Aanwijzingen daarvoor zijn smakken, kwijlen en eventueel braken tijdens de rit. Bij die honden moeten we ons richten op het voorkomen van misselijkheid. Hiervoor zijn onder andere de producten Puur Reis of Beaphar Reisfit op de markt. Deze middelen kunnen ook ingezet worden bij vliegtuigreizen.

Verschillende landen, verschillende eisen

Afhankelijk van het land waar u doorheen reist, kunnen er andere eisen worden gesteld aan de manier waarop uw hond vervoerd wordt. Zo is het in Duitsland verplicht de hond vast te zetten door middel van een autogordel, een reiskennel of achter een hondenrek. Voor bepaalde landen gelden er ook aangepaste eisen voor bepaalde rassen, die door de overheid daar als gevaarlijk worden bestempeld. Er kan baasjes verplicht worden honden in het openbaar te muilkorven, in Spanje moet men voor dergelijke dieren zelfs een vergunning aanvragen. Het is verstandig om ruim voor vertrek informatie op te vragen bij het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) of bij uw dierenarts. Zo komt u niet voor verrassingen te staan!

Let op! Het is bijzonder onverstandig uw hond met warm weer in een auto achter te laten, ook als deze in de schaduw staat! Bij een buitentemperatuur van 24°C kan de temperatuur in de auto binnen 10 minuten oplopen tot maar liefst 34°C. Een opengedraaid raampje zorgt bij een stilstaande auto nauwelijks voor luchtverplaatsing en geeft dus vrijwel geen verkoeling. Aanvullende verkoelingsproducten zoals van Aqua Coolkeeper (zie verder), zijn ook niet voldoende om uw hond in een hete auto tegen oververhitting te beschermen!

Keep it cool...

Het is een genot om te zien, uw trouwe maatje languit liggend en zonnebadend in het gras! Maar vergeet hierbij niet dat honden niet zweten zoals mensen. Ze raken warmte vooral kwijt via verdamping door het hijgen en via de zoolkussens. Het is daarom essentieel dat honden de mogelijkheid hebben zich ook op andere manieren te verfrissen. Vers drinkwater (niet té koud) is een must, evenals toegang tot schaduwrijke plekjes. Vooral bij honden met een korte snuit en honden met hart- of longproblemen is het van belang te voorkomen dat ze fors moeten hijgen om hun lichaamstemperatuur te handhaven. Dit is voor deze dieren zeer belastend. Er zijn diverse producten beschikbaar om uw hond verkoeling te bieden. U kunt hierbij denken aan de matten, halsbanden en jacket van Aqua Coolkeeper.

Een lekker zonnetje

Zonnestralen (en dan met name UV-stralen) kunnen schadelijk zijn voor de hondenhuid, net zoals dat voor mensen het geval is. UV-A en UV-B straling zorgen voor het verkleuren/verbranden van de huid. Daarnaast kunnen verschillende soorten huidtumoren ontwikkelen onder invloed van deze straling, waaronder de beruchte melanomen. Een hond is voor het grootste deel goed beschermd door de vacht, maar dat is niet altijd afdoende. Bij naakte hondenrassen, op licht behaarde plaatsen (denk aan de liezen en de buik), ter hoogte van littekens en op geschoren delen (na een operatie bijvoorbeeld) is het nodig zonnebrandcrème aan te brengen om uw huisdier te beschermen. Hiervoor is de SunFREE crème van Dermoscent ontwikkeld: zinkvrij en huidvriendelijk, ook geschikt voor de gevoelige huid.

Een duik in het water

Een duik om even af te koelen, een voorwerp apporteren uit het water of gewoon lekker spelen: wie houdt daar nu niet van? Nou, niet alle honden! Hoewel veel honden wel graag in het water vertoeven, zijn er ook honden die echt niet kunnen zwemmen. Dit kan onder andere te maken hebben met het lichaamsgewicht, de anatomische bouw of de hoeveelheid beharing van de hond. Even lekker spelen in ondiep water of alleen de poten afkoelen is dan wel een mogelijkheid.

Laat uw hond niet zwemmen op plaatsen waarvan u niet zeker weet of het veilig is. Er kan gevaar schuilen in het water zelf, zoals stroming, scherpe voorwerpen onder het wateroppervlak, blauwalg of botulisme. Kijk voordat u de hond te water laat gaan of hij zelf in staat is om er weer uit te klimmen. Wanneer de kanten steil of te zacht zijn kunnen er benarde situaties ontstaan. Uw hond kan oververmoeid of onderkoeld raken.

Wanneer u weet dat uw hond geen goede zwemmer is of wanneer u hem meeneemt op een boot, is het raadzaam om uw hond een zwemvest aan te doen. Voor honden zijn er speciale zwemvesten op de markt, die het leven van uw hond kunnen redden wanneer deze van de boot valt of springt. Dit zijn de SeaDog zwemvesten van EzyDog.

Daag uw hond uit

In de vakantieperiode is er vaak wat meer tijd voor spel en ontspanning. Naast alle wandelingen, boottochtjes en het waterballet kan het ook leuk zijn om samen met uw hond denkspelletjes te doen. Op het moment dat ze echt hun speurneus moeten gebruiken, is dat voor de meeste honden een leuke uitdaging waar ze ook echt moe van worden. U kunt zelf (speur)spelletjes bedenken, maar er zijn ook kant-en-klare spelletjes verkrijgbaar. Eén van de meeste bekende designers is Nina Ottosson. Zij ontwikkelde spellen met oplopende moeilijkheidsgraad in hout of kunststof. Hierbij worden er beloningen in een puzzel verstopt. Sommige honden moeten even oefenen, maar daarna zullen de meesten er veel plezier aan beleven.

Tip: gebruik niet de snack of beloning die u altijd al geeft, maar zorg voor iets wat de hond werkelijk overheerlijk vindt! Des te leuker wordt het! Als u vaak speelt kan het raadzaam zijn iets minder van de normale voeding te geven om overgewicht te voorkomen.

Zuid-Europa

Gaat u samen met uw hond richting Zuid-Europa? Let dan goed op een adequate bescherming tegen hartwormmuggen, zandvliegen en teken. U kunt hiervoor Advantix Spot-on of een Scaliborband gebruiken in combinatie met een geschikte ontworming zoals Milbemax of Milpro.

Kortom, we gaan weer een heerlijke periode tegemoet met veel vrije tijd om door te brengen samen met onze huisdieren. Hopelijk wordt het met bovenstaande tips ook een onbezorgde tijd! Geniet ervan.

Deel dit artikel