Service
Winkelmandje
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Een happy konijn? Zo voorkomt u verveling bij uw konijnen!

Konijnen zijn groepsdieren die van nature veel tijd samen doorbrengen, ze maken hun nesten en holen, onderhouden hun territorium en zijn een groot deel van de dag aan het zoeken naar voedsel. Onze konijnen die als huisdier worden gehouden hoeven vaak geen moeite meer te doen om aan voedsel te komen. Hierdoor vervelen ze zich snel en kunnen er problemen ontstaan. Maar hoe kunt u dit nou voorkomen?

konijn, huisdier

Gedragingen die voor konijnen als normaal worden ervaren kunnen voor ons dan als vervelend worden ervaren. Denk hierbij aan het knagen aan onze spullen, overal willen graven, maar ook aan voernijd of agressie gericht op de mens of hun soortgenoten. Daarnaast kunnen ze hierdoor ook gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Niet getreurd, u kunt uw konijnen helpen om zoveel mogelijk aan hun natuurlijke behoeften te voldoen. Maar hoe?

Voeding

Uit onderzoek is gebleken dat konijnen de voorkeur geven aan het zoeken naar voedsel boven het ‘gratis’ verkrijgen hiervan. We kunnen ze hierbij eenvoudig helpen door hun voedsel wat uitdagender aan te bieden.

  • Hang hooi op verschillende hoogtes. Zo moeten ze op hun achterpoten staan, ergens onder kruipen of klimmen. Kijk hierbij altijd naar de lichamelijke mogelijkheden van uw konijn.
  • Wissel eens af met de hooismaken of voeg een smaak toe aan hun dagelijks rantsoen die ze niet vaak krijgen.
  • Biedt hun brokjes niet meer standaard aan in een voerbakje maar leg deze verspreid door hun verblijf. U kunt ook hier gebruik maken van verschillende hoogtes en afwisselende plekken in hun verblijf. Bijkomend voordeel is dat alle konijnen uit de groep dan altijd aan voedsel kunnen komen.
  • U kunt als afwisseling de brokken aanbieden in een snackbal, hervulbare speeltjes of in een puzzel.
  • Door daarnaast af en toe gebruik te maken van takken van een veilige soort (wilg, berk, appelboom) kunt u het verblijf van uw konijnen nog leuker maken!

*LET OP: gaan uw konijnen voor het eerst kennismaken met takken of puzzels bouw dit dan langzaam op. Het darmstelsel van konijnen is gevoelig en zal heel langzaam moeten wennen aan nieuwe voeding, biedt daarom van takken in het begin alleen kleine stukjes aan. Bij gebruik van puzzels is het belangrijk uw konijnen eerst te begeleiden, zodat ze leren wat de bedoeling is.

Spelen

Er bestaan tal van leuke konijnenspeeltjes, maar wat kiest u? Dit hangt af van de persoonlijke voorkeuren van uw konijnen en de ruimte die u voor ze hebt. Belangrijk om te weten is dat konijnen snel verveeld raken. Wissel daarom regelmatig de speeltjes in hun verblijf om met andere uitdagende producten waar ze mee kunnen spelen. Verrijk hun verblijf  bijvoorbeeld met tunnels, bruggen, wilgenballen en schuilhuisjes voor voldoende verrijking.

Graven

Konijnen zijn echte gravers en hebben hier dus ook een grote behoefte aan. Omdat u dit misschien liever niet in je net aangeplante tuin hebt, kunt u uw konijnen hierin tegemoet te komen door een zandbak in hun verblijf zetten. Vul deze met speciaal zand en ze zullen u ontzettend dankbaar zijn!

Zelf maken

Bent u zelf creatief en wilt u uw konijnen verrassen? Maak dan zelf eens een hooi pakketje. Met wat kleine stukjes groente, hooi en onbewerkte raffia kunt u al iets heel leuks maken! Of vul een leeg wc-rolletje met hooi en groente. Let hierbij wel op dat uw konijnen niet aan het karton gaan knagen.

Een ander leuk idee is om een groente waslijn te maken.  Hang groente aan de lijn met wasknijpers of met onbewerkte raffia. Kijk hierbij goed naar wat uw konijnen aan kunnen en begin niet te moeilijk.

Onze favorieten!

Advies nodig?

Wij staan voor u klaar! Ons veterinaire team helpt u graag met al uw vragen.

Hierbij staat de gezondheid van uw huisdieren altijd voorop! 

Bel 0031 186-575528 of mail naar dierenarts@medpets.be als u vragen hebt over uw huisdier.